Missatges recents

Pàgines: [1] 2 3 ... 10
1
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de setembre de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 02 de Oct de 17, 16:30:42 pm »
Hola!, companys:

Aquest no ha estat un bon Setembre a bona cosa de comarques valencianes, com el Camp de Túria on jo visc, perquè no ha plogut quasi gens. No ploure o ploure poc és mala peça al teler per als “meteoferits” com nosaltres, però també per als llauradors i els amants de la natura.

Hem tingut un mes de temperatura mitjana quasi normal, amb les pujades i baixades típiques de l’oratge troposfèric: les tres primeres setmanes normals, amb un parell de dies de Ponent, el 11 i el 14, que foren “compensats” per tres dies de fresca tardoral, el 15, 16 i 17; la darrera, més estiuenca: a partir de diumenge, 24, una massa càlida amb vents de Ponent ens arribava per quedar-se fins a Octubre. No ha sigut, però, cap sorpresa, perquè ja ho diu el refrany: “Pel Setembre, el dia porta espardenyes”.

Pel que fa a la pluja i a pesar de ser un mes amb bastant probabilitat de caure’n, poca ens n’ha portat aquest any, fent bona la dita: “El mes de Setembre, seca les fonts sempre”, la qual no és ben bé certa; perquè, històricament, Setembre ha estat un mes amb dues cares pel que fa a aquest meteor. Amb les dades a la mà, en el que portem de segle al meu observatori d’aficionat he registrat tants anys massa eixuts (2000, 2005, 2011, 2013, 2015) com més plujosos del normal (2003, 2004, 2007, 2009, 2012). Per això, el refrany més vertader és el que diu: “Setembre s'emporta els ponts o eixuga les fonts”.

La novetat ha estat el vent, que ha bufat de mitjana més fort del normal i amb una direcció dominant de Ponent, cosa que explica, almenys en part, per què la pluja ha sigut tan miseriosa amb nosaltres aquest mes.

Si peguem una ullada ràpida a les dades, tenim que al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

- Temperatura mitjana = 22,0º C, tan sols 0,3º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises, corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Setembre.
 
- Pluja = 6,9 mm, un 86 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Setembre. Malgrat això i gràcies sobretot a les pluges abundants de Gener i generoses de Març, hem mantingut un superàvit pluviomètric anual d’un 26 %; mentre que l’any hidrològic 2017-2018 (que compta des de Setembre del 2017 fins a Agost del 2018) ha començat amb un dèficit d’un 86 %.

- Vent: Intensitat mitjana = 5,1 km/ h, 1,7 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori. Direcció dominant de l’Oest, ben poc habitual al meu observatori en Setembre (Est = 78 %, Oest = 22 %).

Si voleu, l’anterior informació la podeu ampliar al quadre-resum i a les gràfiques meteorològiques que adjunte tot seguit; així com a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271939.

Carpe diem i fins l'altra!
2
Biblioteca / Resum meteorològic de setembre de 2017
« Darrer missatge per felet el 01 de Oct de 17, 12:25:19 pm »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

Considerat de tardor a efectes climàtics, s'han alternat jornades encara caloroses amb dies més temperats: el dia acurta inexorablement i el sol afluixa el seu assot estiuenc. Al remat, la temperatura mitjana de setembre (22,3º) iguala a la de la sèrie d'11 anys de l'observatori. Cal destacar, això sí, la poca precipitació registrada: 9,6 mm, quasi un 90% inferior a l'esperada. El bon comportament pluviomètric de l'últim any, malgrat tot, no amaga la preocupació davant una tardor que no porte les desitjades pluges.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 22,3ºC (=))
Temperatura mitjana deuminutària: 21,8ºC
Temperatura màxima mensual: 34,2ºC (dia 14)
Temperatura mitjana de les màximes: 28,0ºC
Temperatura mínima mensual: 11,8ºC (dia 17)
Temperatura mitjana de les mínimes: 16,6ºC

Nits tropicals: 3
Dies amb màxima < 25º: 5

Humitat relativa mitjana: 62,0%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1014,0 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1023,7 hPa (dia 28
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1011,8 hPa (dia 9)

Velocitat mitjana del vent: 6,0 km/h
Ratxa màxima mensual: 42 km/h (dia 10)
Velocitat dominant: OSO

Hores de sol: 275,5 h (-0,8%)

Precipitació mensual: 9,6 mm (-88%)
Dies de precipitació apreciable: 6
Dies de precipitació inapreciable: 4
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 346,8 mm (-7%)
PRECIPITACIÓ ACUMUILADA any agro-meteorològic: 9,6 mm (-7%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
3
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguiment tardor meteorològica 2017
« Darrer missatge per Elche el 30 de Set de 17, 21:22:07 pm »
Buenas noches desde Elche.
Temperatura: 22.3º
Humedad: 72%
Presión: 1015 hPa
4
Seguiments / Seguimientos / Seguiment tardor meteorològica 2017
« Darrer missatge per Elche el 30 de Set de 17, 21:21:07 pm »
 Seguimiento del otoño de 2017 :D
8
Biblioteca / Resum meteorològic de l'Estiu climàtic del 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 11 de Set de 17, 08:51:25 am »
Bon dia i bona hora, companys d’afició:

Tot seguit vos mostraré els resultats que em resulten d’ajuntar les dades meteorològiques registrades al meu observatori, situat a La Conarda de Bétera (Camp de Túria), durant els 3 últims mesos, juny, juliol i agost, que es consideren com a Estiu climàtic, perquè pertanyen al trimestre on s’obtenen les  temperatures més altes de l’any. A més de les temperatures mitjanes, la precipitació acumulada i la velocitat mitjana i direcció dominant del vent registrades en aquest període, també faré una breu ullada a l’històric de dades del meu observatori, 20 anys per a la pluja i 9 anys per als altres meteors.
 
Abans de comentar les dades habituals, acostume a començar per les singularitats que m’he trobat al llarg del trimestre considerat; si bé, només n’he trobades un parell: tan sols que la temperatura mitjana de Juny ha sigut la més alta i que la temperatura mínima d’Agost ha estat la més baixa de la sèrie dels mesos corresponents (9 anys de dades).

Les dades calculades del darrer Estiu climàtic assenyalen una estació de mitjana més càlida i una pluja acumulada una mica per damunt del que era normal abans del canvi de segle, durant el període de tres dècades immediatament anterior que agafe com a patró (dades de l’observatori  de l’aeroport de Manises). I pel que fa al vent, cap novetat, ja que el domini del règim de brises no falla quasi mai durant els mesos estiuencs.
 
A grans trets, ha anat així: la temperatura mitjana s’ha situat en 25,0º C, 1,4º C superior a la normal; la pluja replegada, 72,0 mm, un 36 % per damunt de la xifra normal (53 mm); i el vent ha bufat de mitjana a 5,7 km/ h, 0,7 km/ h més fort que la mitjana de 9 anys de registres del meu observatori per al mateix període estacional; i, sense abandonar aquest darrer meteor, la direcció dominant ha sigut de l’Est, com és habitual al lloc on visc a l’estació estival. Ho podeu comprovar amb una miqueta més de detall en el quadre resum que he preparat i que vos adjunte al final d’aquest apunt.

Si ara ens fixem en les gràfiques de l’evolució anual de la temperatura mitjana i de la pluja replegada durant l'Estiu climàtic dels darrers anys (que adjunte), veurem que, amb petites oscil·lacions, la temperatura segueix una línia quasi estable, al voltant d’1,0º C per sobre del patró (línia fosca discontínua) i tan sols lleument ascendent (la línia verda en mostra la tendència); mentre que la pluja, amb la lògica major irregularitat de les oscil·lacions, manté una evolució contrària, descendent, si bé també poc significativa (la línia fúcsia en mostra la tendència) i gairebé en línia amb el patró. Sembla, doncs, que l’evolució progressiva cap a l’escalfament i l’eixutesa es fan més evidents fora de l’Estiu.

Quant a les previsions per a la Tardor climàtica que ara comença, segons AEMet, a la banda Est de la península Ibèrica continuarem amb temperatures superiors a les normals i precipitacions dins de la normalitat; és a dir, continuem amb la mateixa perspectiva de mesos anteriors.

Tot això també ho he desenvolupat en un apunt del meu blog:  http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271874.

Salut i pluja.
9
Seguiments / Seguimientos / Re:Pluviometria hidrometeorològica o agrícola, 2016-17
« Darrer missatge per Adrià_Ontinyent el 05 de Set de 17, 13:06:17 pm »
Dades de les estacions pròpies d'AVAMET:

10
Biblioteca / Re:Resum meteorològic d'agost de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 04 de Set de 17, 17:20:18 pm »
Hola!, companys:

Quan ja em resignava a un Agost més aviat eixut, va l’oratge i en un sol dia, el 29, ens regalava més pluja que la que havia de caure en tot el mes. Finalment, l’Agost del 2017 ha sigut un mes més que correcte pel que fa a la pluja i, si fa no fa, també pel que fa a les temperatures; ja que, malgrat les onades de calor successives, l’acaparadora presència del vent de component marítima ha fet que la calor es mantinguera prou a ratlla, tret de la primera onada, quan una entrada moderada de Llebeig el dia 3 feia pujar el termòmetre fins als 37º C.  L’anàlisi no és tan evident si atenem l’anomenada temperatura de xafogor (que combina temperatura i humitat, i s’acosta més a la que notem al nostre cos); perquè, tret de part de la segona i la darrera setmanes, aquesta ha assolit valors realment insuportables, especialment de nit.

Si peguem una ullada ràpida a les dades, tenim que al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

- Temperatura mitjana = 25,2º C, 0,3º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes d’Agost.

- Pluja = 45,6 mm, un 140 % superior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Agost. Per això i també gràcies a les pluges abundants de Gener i generoses de Març, hem mantingut un superàvit pluviomètric anual d’un 49 % i un altre per a l’any hidrològic, que s’ha completat amb un excedent del 36 %. Un bon any, per tant, pel que fa als conreus i al bosc.

- Vent: Intensitat mitjana = 5,4 km/ h, 0,7 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Agost. Direcció dominant de l’Est (ESE), la més habitual al meu observatori en Agost (78 %).

Si voleu, l’anterior informació la podeu ampliar al quadre-resum i a les gràfiques meteorològiques que adjunte tot seguit; així com a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271854.

Que tinguem una Tardor plovedora!
Pàgines: [1] 2 3 ... 10