Missatges recents

Pàgines: [1] 2 3 ... 10
1
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de juliol de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 07 de Ago de 17, 17:19:22 pm »
Hola!:

Que Juliol vidria fortet ja ens ho imaginàvem, per l’estació en què es troba i el refranyer s’encarrega de recordar-nos-ho. Tot i això no ens en podem queixar, perquè l’onada de calor excepcional de mitjan de mes, que va assolir marques absolutes a la conca del Guadalquivir, va arribar afeblida al litoral i prelitoral valencià on em trobe, per la situació de Llevant, si bé la basca hi fou d’anomenada, de dia i de nit. A més a més, la situació es va repetir per a acomiadar el mes, potser no tan excepcionalment, però ausades que també hi calfà de valent!

Això, traduït a la mitjana de temperatura, va deixar un Juliol prou més càlid del normal, sense arribar, però, al valor extraordinari del proppassat Juny. La pluja, per la seua banda, ha “fet fugina”, com ens té acostumats de fa temps i és comú al Juliol: quatre gotes mal comptades i brutes de fang caigueren. El vent, el nostre amic assuavidor de les calorades de secà, s’ha comportat dins de la normalitat, bufant amb força de Llevant a les hores centrals del dia, portant la frescor i humitat de la mar, empentat pel buit deixat per l’aire escalfat i allunyat del terra abrasat.
 
Si peguem una ullada ràpida a les dades, tenim que al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

- La temperatura mitjana = 25,5º C, 1,1º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Juliol.
 
- La pluja recollida = 1 mm, un 93 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Juliol. Malgrat això i també gràcies a les pluges abundants de Gener i generoses de Març, hem mantingut un superàvit pluviomètric anual d’un 41 % i un altre per a l’any hidrològic (en els primers 11 mesos, de Setembre del 2016 a Juliol del 2017) d’un 32 %.

- El vent: Intensitat mitjana = 5,9 km/ h, 0,5 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Juliol. Direcció dominant de l’Est (ESE), la més habitual al meu observatori en Juliol (component Est = 100 %, ESE = 56 %).

Si voleu, l’anterior informació la podeu ampliar al quadre-resum i a les gràfiques meteorològiques que adjunte tot seguit; així com a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271769.

Que el que ens queda d’Estiu siga més fresquet i plovedor!
2
Biblioteca / Resum meteorològic de juliol de 2017
« Darrer missatge per felet el 01 de Ago de 17, 11:37:04 am »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

El mes va començar fresquet (mínima més baixa dels últims juliols, 13,6º el dia 2) però a poc a poc ha anat confirmant el seu caràcter plenament estival: al remat, la temperatura mitjana ha sigut de 25,9º, dos dècimes inferior a la de la sèrie (2006). No s'han produït violentes situacions de ponent i el predomini dels vents de gregal han provocat molta basca al final de mes i que la humitat relativa mitjana haja sigut la més alta dels juliols de la sèrie (61,1%). Pel que fa a la precipitació, molt poca, com toca en juliol: 4 mm.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 25,9ºC (-0,2ºC)
Temperatura mitjana deuminutària: 25,6ºC
Temperatura màxima mensual: 38,4ºC (dia 12)
Temperatura mitjana de les màximes: 32,3ºC
Temperatura mínima mensual: 13,6ºC (dia 2)
Temperatura mitjana de les mínimes: 19,6ºC

Nits tropicals: 15  :o
Dies amb màxima > 35º: 6

Humitat relativa mitjana: 61,1%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1013,9 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1022,2hPa (dia 2)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1005,6 hPa (dia 31)

Velocitat mitjana del vent: 5,3 km/h
Ratxa màxima mensual: 40 km/h (dies 9 i 27)
Velocitat dominant: NE

Hores de sol: 349,7 h (+-0%)

Precipitació mensual: 4,0 mm (-43%)
Dies de precipitació apreciable: 6
Dies de precipitació inapreciable: 1
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 311,6 mm (+14%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 870,4 mm (+50%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
3
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de juny de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 03 de Jul de 17, 15:29:15 pm »
Bon dia i bona hora!

Certament sabíem que “Pel Juny, l’Estiu no és lluny” i de fet aquest mes s’inclou a l’anomenat “Estiu climàtic” (període on s’obtenen les temperatures màximes de l’any); però el que no és gens normal és que la “canícula” (període on s’assoleixen les temperatures màximes de l’Estiu) s’haja avançat aquest any un més ben bo (ben roí, diria jo). La retirada cap al Nord del “Front Polar” en té part de la responsabilitat; tanmateix, no puc obviar un altre factor ben significatiu: el canvi climàtic antropogènic.

Amb el que acabe de dir, ja podeu endevinar que a la meua comarca del Camp de Túria aquest Juny ha estat molt càlid si el comparem amb el període 1971 al 2000, que agafe com a patró: la mitjana ha quedat vora 3º C per damunt del patró i ha estat la màxima absoluta de l’observatori amb 24,4º C.
 
Malgrat la calor, la pluja s’ha comportat dins de la normalitat, tot i concentrar-se a la primera setmana del mes, concretament els dies 3, 4 i 5. Hem mantingut, doncs, el superàvit que arrossegàvem del mes passat i que prové de l’excedent dels primers tres mesos de l’any.

Pel que fa al vent, tampoc no s’ha bellugat massa del patró de normalitat, amb un episodi destacable de vents aponentats els darrers dies, que, tot i donar la ratxa màxima mensual, no va aconseguir trencar l’habitual domini estiuenc de les marinades de mar cap a terra.

De forma sumària, aquestes són algunes de les dades que he recollit al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

- Temperatura mitjana = 24,4º C, 2,9º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Juny.

- Pluja = 25,4 mm, un 27 % superior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Juny. Per això i també gràcies a les pluges abundants de Gener i generoses de Març, hem mantingut un superàvit pluviomètric anual d’un 51 % i un altre per a l’any hidrològic (en els primers 9 mesos, de Setembre del 2016 a Juny del 2017) d’un 36 %; si fa no fa, com estàvem a Maig.

- Vent: Intensitat mitjana = 5,7 km/ h, 0,8 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Juny. Direcció dominant de l’Est (ESE), la més habitual al meu observatori en Juny (89 %).

Si us ve de gust, l’anterior informació la podeu ampliar al quadre-resum i a les gràfiques meteorològiques que adjunte tot seguit; així com a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271710.

Que l’Estiu vos siga lleu!
4
Biblioteca / Resum meteorològic de juny de 2017
« Darrer missatge per felet el 01 de Jul de 17, 12:10:49 pm »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

Molta calor la que ha fet en juny, amb una mitjana de les màximes de 31,7º, mig grau inferior per exemple a la de l'últim agost. Ha sigut el segon juny més càlid de la sèrie de l'observatori (2006), amb una mitjana quasi dos graus superior a la dels últims anys. La tempesta que va descarregar el dia 4 ha permés que la precipitació es mantinga en la mitjana, amb 22,2 mm. Gràcies al règim de brises l'episodi de calor no ha assolit el nivell que han patit en altres zones d'Espanya.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 24,5ºC (+1,8º)
Temperatura mitjana deuminutària: 24,5ºC
Temperatura màxima mensual: 37,4ºC (dia 24)
Temperatura mitjana de les màximes: 31,3ºC
Temperatura mínima mensual: 11,8ºC (dia 5)
Temperatura mitjana de les mínimes: 17,7ºC

Nits tropicals: 5  :o
Dies amb màxima > 35º: 5  :o

Humitat relativa mitjana: 54,8%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1011,8 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1020,4 hPa (dia 7)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1003,2 hPa (dia 27)

Velocitat mitjana del vent: 5,9 km/h
Ratxa màxima mensual: 53 km/h (dia 28
Velocitat dominant: NE

Hores de sol: 355,1 h (+4,5%)

Precipitació mensual: 22,2 mm (+/- 0%)
Dies de precipitació apreciable: 3
Dies de precipitació inapreciable: 1
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 307,6 mm (+15%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 866,2 mm (+46%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
5
Biblioteca / Resum meterològic de la Primavera climàtica del 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 12 de Jun de 17, 09:02:46 am »
Bon dia i bona hora, companys d’afició:

Tot seguit mostraré els resultats d’aplegar les dades meteorològiques registrades al meu observatori durant els 3 últims mesos, març, abril i maig, que es consideren com a Primavera climàtica, perquè pertanyen al trimestre on la temperatura va de pujada. A més de les temperatures mitjanes, la precipitació acumulada i la velocitat mitjana i direcció dominant del vent registrades en aquest període, també faré una breu ullada a l’històric de dades del meu observatori, 19 anys per a la pluja i 9 anys per als altres meteors.
 
Abans de comentar les dades habituals, acostume a començar per les singularitats que m’he trobat al llarg del trimestre considerat; si bé, en aquest cas no són massa dignes d’esment. Si de cas, el fet que tots els valores extrems de les variables meteorològiques (temperatura màxima i mínima, precipitació màxima i velocitat màxima de vent) s’han esdevingut al mes de Març i això no és cosa tan freqüent. Al nostre país la pluja cau de forma tan irregular que no ens sorprèn que la precipitació de la Primavera climàtica del 2017 s’haja concentrat en un curt episodi de DANA/ “gota freda” ocorregut el mes de Març; una pluja intensa que hem d’agrair que no produira danys greus, sinó més aviat beneficis per al camp.

La Primavera climàtica d’enguany no ha portat massa sorpreses al meu observatori d’aficionat, situat al terme de Bétera (Camp de Túria): la temperatura mitjana s’ha mantingut més càlida i hem arreplegat menys pluja que el patró (dades del 1971 al 2000 a l’aeroport de Manises), si fa no fa en la línia de l’any passat. Quant al vent, sembla que la intensitat mitjana haguera augmentat una mica; tanmateix s’esdevé la coincidència del canvi d’anemòmetre, que vaig haver d’escometre a Febrer passat, avinentesa que molt probablement és la responsable de l’increment observat.

A grans trets, ha anat així: la temperatura mitjana s’ha situat en 16,1º C, 1,2º C superior a la normal; la pluja replegada, 87,4 mm, s’ha quedat un 19 % per davall de la xifra normal (108 mm); i el vent ha bufat de mitjana a 5,8 km/ h, 0,8 km/ h més fort que la mitjana de 9 anys de registres del meu observatori per al mateix període estacional; i, sense abandonar aquest darrer meteor, la direcció predominant ha evolucionat de la component Oest cap a l’Est, com és habitual al lloc on visc conforme ens acostem a l’estació estival. Ho podeu comprovar amb una miqueta més de detall en el quadre resum que he preparat i que vos adjunte al final d’aquest apunt.

Si ara ens fixem en les gràfiques de l’evolució anual de la temperatura mitjana i de la pluja replegada durant la Primavera climàtica dels darrers anys (que adjunte), veurem que, amb petites oscil·lacions, la temperatura segueix una línia clarament ascendent: la línia verda mostra la tendència, que en 2017 es troba situada 1,4º C per damunt del patró; mentre que la pluja manté una evolució contrària, tot i la major irregularitat de les oscil·lacions que no ho fa evident a primer colp d’ull: la línia fúcsia mostra la tendència, on aquest any se situa uns 10 mm per damunt del patró. En efecte, mentre que el total de pluja anual es manté per davall del patró, el total primaveral es manté per damunt. La raó la trobem en que la distribució estacional de la pluja no és regular ni s’ajusta al patró en el cas de la Primavera i de l’Hivern.

Quant a les previsions per a l’Estiu climàtic que ara comença, segons AEMet, a la banda Est de la península Ibèrica continuarem amb temperatures superiors a les normals i precipitacions dins de la normalitat; és a dir, calor sufocant i sequera estiuenca; cap novetat, doncs.

Tot això també ho he desenvolupat en un apunt del meu blog:  http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271653.

Fins la propera i a seguir bé.
6
Seguiments / Seguimientos / Re:Pluviometria hidrometeorològica o agrícola, 2016-17
« Darrer missatge per Manuel N el 05 de Jun de 17, 16:51:38 pm »
Registros hasta 31/7/17
7
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de maig de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 05 de Jun de 17, 09:53:06 am »
Bon dia i bona hora!

“Una flor no fa Maig” ni l’adoba un ruixat ni un migrat episodi de fred, com ha passat enguany. L’oratge d’aquest darrer Maig a la meua comarca del Camp de Túria no ha donat massa que dir, dominat com ha estat per l’estabilitat anticiclònica. Sec i calorós, ens ha recordat que la pluja dels darrers mesos ha sigut una sort en aquests temps d’escalfament  global.
 
La mitjana de temperatures ha quedat vora 2º C per damunt de la que marca la sèrie normal, amb una primera setmana moderada amb final càlid, una segona més càlida del normal, si bé sense excessos, una tercera en la mateixa línia amb un refrescament final i la darrera amb una pujada progressiva, sense arribar, però, als 30º C, frenada pel domini del vent de mar.
 
La velocitat del vent, per la seua banda, s’ha mantingut en valors moderats habituals al meu observatori; tan sols vam tenir un episodi de vent més destacable cap a la segona setmana del mes. La direcció dominant ha sigut de component marítima, per l’hegemonia de les marinades típiques de l’oratge estiuenc.

La pluja replegada fou ben esquifida i es va limitar a un sol episodi ben moderat el dia 18 i a quatre gotes mal comptades una setmana abans, l’11 en concret. Ens hem menjat bona cosa de l’excedent del primer terç de l’any, sense esgotar-lo, però.

De forma sumària, aquestes són algunes de les dades que he recollit al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

•   Temperatura mitjana = 19,5º C, 1,8º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Maig.
•   Pluja = 5,4 mm, un 85 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Maig. Malgrat això, i gràcies a les pluges abundants de Gener i generoses de Març, hem mantingut un superàvit pluviomètric anual d’un 53 % i un altre per a l’any hidrològic (en els primers 9 mesos, de Setembre del 2016 a Maig del 2017) d’un 36 %.
•   Vent: Intensitat mitjana = 5,6 km/ h, 0,7 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Maig. Direcció dominant de l’Est (ESE), la més habitual al meu observatori en Maig (89 % de probabilitat).

L’anterior informació la podeu ampliar en el quadre-resum i les gràfiques meteorològiques que adjunte tot seguit; així com a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271614.

A gaudir de l’Estiu, que ja el tenim damunt!
8
Associació / Asociación / Re:Enllestint la web d'Avamet
« Darrer missatge per MeteoBeniaia el 04 de Jun de 17, 13:31:05 pm »
Per la meua part Beniaia i València-Sant Isidre
9
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguiment estiu meteorològic 2017
« Darrer missatge per gregal el 03 de Jun de 17, 17:25:37 pm »
Esperem que plogue amb ganes i a tot arreu. Tota l´aigua que plogue ara, li vindrà bé a la vegetació, per a fer front a l´estiu, especialment en les zones on l´estiu és més eixut.
10
Biblioteca / Resum meteorològic de maig de 2017
« Darrer missatge per felet el 03 de Jun de 17, 12:46:29 pm »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

Maig ha sigut lleugerament més càlid (19,1º de temperatura mitjana front als 18,5º) respecte a la sèrie de l'observatori del Llombo, encara que a nivell de tot el territori valencià es pot considerar com a molt càlid (+1,6º) tenint en compte una sèrie molt més llarga. Això pot ser un símptoma de l'avançament de l'estiu els últims anys, una tendència que caldrà confirmar amb més dades. També ha sigut un mes molt eixut (1,6 mm caiguts en un ruixat el dia 30). Les importants quantitats de precipitació de desembre, gener i març permeten respirar, però amb l'estiu climatològic ja començat calen precipitacions que alimenten la superfície del sòl. Per sort, no ha bufat ponent i s'agraeix la ventilació aportada pel gregal.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 19,1ºC (+0,6º)
Temperatura mitjana deuminutària: 19,1ºC
Temperatura màxima mensual: 31,7ºC (dia 25)
Temperatura mitjana de les màximes: 25,7ºC
Temperatura mínima mensual: 8,2ºC (dia 2)
Temperatura mitjana de les mínimes: 12,5ºC

Humitat relativa mitjana: 57,6%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1012,9 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1026,7 hPa (dia 15)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 999,0 hPa (dia 11)

Velocitat mitjana del vent: 5,9 km/h
Ratxa màxima mensual: 48 km/h (dies 11 i 18
Velocitat dominant: NE

Hores de sol: 344,1 h (+3%)

Precipitació mensual: 1,6 mm (-95%)
Dies de precipitació apreciable: 1
Dies de precipitació inapreciable: 2
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 285,4 mm (+17%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 844,0 mm (+54%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
Pàgines: [1] 2 3 ... 10