Missatges recents

Pàgines: [1] 2 3 ... 10
1
Biblioteca / Resum meterològic de la Primavera climàtica del 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 12 de Jun de 17, 09:02:46 am »
Bon dia i bona hora, companys d’afició:

Tot seguit mostraré els resultats d’aplegar les dades meteorològiques registrades al meu observatori durant els 3 últims mesos, març, abril i maig, que es consideren com a Primavera climàtica, perquè pertanyen al trimestre on la temperatura va de pujada. A més de les temperatures mitjanes, la precipitació acumulada i la velocitat mitjana i direcció dominant del vent registrades en aquest període, també faré una breu ullada a l’històric de dades del meu observatori, 19 anys per a la pluja i 9 anys per als altres meteors.
 
Abans de comentar les dades habituals, acostume a començar per les singularitats que m’he trobat al llarg del trimestre considerat; si bé, en aquest cas no són massa dignes d’esment. Si de cas, el fet que tots els valores extrems de les variables meteorològiques (temperatura màxima i mínima, precipitació màxima i velocitat màxima de vent) s’han esdevingut al mes de Març i això no és cosa tan freqüent. Al nostre país la pluja cau de forma tan irregular que no ens sorprèn que la precipitació de la Primavera climàtica del 2017 s’haja concentrat en un curt episodi de DANA/ “gota freda” ocorregut el mes de Març; una pluja intensa que hem d’agrair que no produira danys greus, sinó més aviat beneficis per al camp.

La Primavera climàtica d’enguany no ha portat massa sorpreses al meu observatori d’aficionat, situat al terme de Bétera (Camp de Túria): la temperatura mitjana s’ha mantingut més càlida i hem arreplegat menys pluja que el patró (dades del 1971 al 2000 a l’aeroport de Manises), si fa no fa en la línia de l’any passat. Quant al vent, sembla que la intensitat mitjana haguera augmentat una mica; tanmateix s’esdevé la coincidència del canvi d’anemòmetre, que vaig haver d’escometre a Febrer passat, avinentesa que molt probablement és la responsable de l’increment observat.

A grans trets, ha anat així: la temperatura mitjana s’ha situat en 16,1º C, 1,2º C superior a la normal; la pluja replegada, 87,4 mm, s’ha quedat un 19 % per davall de la xifra normal (108 mm); i el vent ha bufat de mitjana a 5,8 km/ h, 0,8 km/ h més fort que la mitjana de 9 anys de registres del meu observatori per al mateix període estacional; i, sense abandonar aquest darrer meteor, la direcció predominant ha evolucionat de la component Oest cap a l’Est, com és habitual al lloc on visc conforme ens acostem a l’estació estival. Ho podeu comprovar amb una miqueta més de detall en el quadre resum que he preparat i que vos adjunte al final d’aquest apunt.

Si ara ens fixem en les gràfiques de l’evolució anual de la temperatura mitjana i de la pluja replegada durant la Primavera climàtica dels darrers anys (que adjunte), veurem que, amb petites oscil·lacions, la temperatura segueix una línia clarament ascendent: la línia verda mostra la tendència, que en 2017 es troba situada 1,4º C per damunt del patró; mentre que la pluja manté una evolució contrària, tot i la major irregularitat de les oscil·lacions que no ho fa evident a primer colp d’ull: la línia fúcsia mostra la tendència, on aquest any se situa uns 10 mm per damunt del patró. En efecte, mentre que el total de pluja anual es manté per davall del patró, el total primaveral es manté per damunt. La raó la trobem en que la distribució estacional de la pluja no és regular ni s’ajusta al patró en el cas de la Primavera i de l’Hivern.

Quant a les previsions per a l’Estiu climàtic que ara comença, segons AEMet, a la banda Est de la península Ibèrica continuarem amb temperatures superiors a les normals i precipitacions dins de la normalitat; és a dir, calor sufocant i sequera estiuenca; cap novetat, doncs.

Tot això també ho he desenvolupat en un apunt del meu blog:  http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271653.

Fins la propera i a seguir bé.
2
Seguiments / Seguimientos / Re:Pluviometria hidrometeorològica o agrícola, 2016-17
« Darrer missatge per Manuel N el 05 de Jun de 17, 16:51:38 pm »
actualizados hellman EL Toro a dia 4 junio, 12h.
3
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de maig de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 05 de Jun de 17, 09:53:06 am »
Bon dia i bona hora!

“Una flor no fa Maig” ni l’adoba un ruixat ni un migrat episodi de fred, com ha passat enguany. L’oratge d’aquest darrer Maig a la meua comarca del Camp de Túria no ha donat massa que dir, dominat com ha estat per l’estabilitat anticiclònica. Sec i calorós, ens ha recordat que la pluja dels darrers mesos ha sigut una sort en aquests temps d’escalfament  global.
 
La mitjana de temperatures ha quedat vora 2º C per damunt de la que marca la sèrie normal, amb una primera setmana moderada amb final càlid, una segona més càlida del normal, si bé sense excessos, una tercera en la mateixa línia amb un refrescament final i la darrera amb una pujada progressiva, sense arribar, però, als 30º C, frenada pel domini del vent de mar.
 
La velocitat del vent, per la seua banda, s’ha mantingut en valors moderats habituals al meu observatori; tan sols vam tenir un episodi de vent més destacable cap a la segona setmana del mes. La direcció dominant ha sigut de component marítima, per l’hegemonia de les marinades típiques de l’oratge estiuenc.

La pluja replegada fou ben esquifida i es va limitar a un sol episodi ben moderat el dia 18 i a quatre gotes mal comptades una setmana abans, l’11 en concret. Ens hem menjat bona cosa de l’excedent del primer terç de l’any, sense esgotar-lo, però.

De forma sumària, aquestes són algunes de les dades que he recollit al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

•   Temperatura mitjana = 19,5º C, 1,8º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Maig.
•   Pluja = 5,4 mm, un 85 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Maig. Malgrat això, i gràcies a les pluges abundants de Gener i generoses de Març, hem mantingut un superàvit pluviomètric anual d’un 53 % i un altre per a l’any hidrològic (en els primers 9 mesos, de Setembre del 2016 a Maig del 2017) d’un 36 %.
•   Vent: Intensitat mitjana = 5,6 km/ h, 0,7 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Maig. Direcció dominant de l’Est (ESE), la més habitual al meu observatori en Maig (89 % de probabilitat).

L’anterior informació la podeu ampliar en el quadre-resum i les gràfiques meteorològiques que adjunte tot seguit; així com a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271614.

A gaudir de l’Estiu, que ja el tenim damunt!
4
Associació / Asociación / Re:Enllestint la web d'Avamet
« Darrer missatge per MeteoBeniaia el 04 de Jun de 17, 13:31:05 pm »
Per la meua part Beniaia i València-Sant Isidre
5
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguiment estiu meteorològic 2017
« Darrer missatge per gregal el 03 de Jun de 17, 17:25:37 pm »
Esperem que plogue amb ganes i a tot arreu. Tota l´aigua que plogue ara, li vindrà bé a la vegetació, per a fer front a l´estiu, especialment en les zones on l´estiu és més eixut.
6
Biblioteca / Resum meteorològic d'abril de 2017
« Darrer missatge per felet el 03 de Jun de 17, 12:46:29 pm »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

Maig ha sigut lleugerament més càlid (19,1º de temperatura mitjana front als 18,5º) respecte a la sèrie de l'observatori del Llombo, encara que a nivell de tot el territori valencià es pot considerar com a molt càlid (+1,6º) tenint en compte una sèrie molt més llarga. Això pot ser un símptoma de l'avançament de l'estiu els últims anys, una tendència que caldrà confirmar amb més dades. També ha sigut un mes molt eixut (1,6 mm caiguts en un ruixat el dia 30). Les importants quantitats de precipitació de desembre, gener i març permeten respirar, però amb l'estiu climatològic ja començat calen precipitacions que alimenten la superfície del sòl. Per sort, no ha bufat ponent i s'agraeix la ventilació aportada pel gregal.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 19,1ºC (+0,6º)
Temperatura mitjana deuminutària: 19,1ºC
Temperatura màxima mensual: 31,7ºC (dia 25)
Temperatura mitjana de les màximes: 25,7ºC
Temperatura mínima mensual: 8,2ºC (dia 2)
Temperatura mitjana de les mínimes: 12,5ºC

Humitat relativa mitjana: 57,6%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1012,9 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1026,7 hPa (dia 15)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 999,0 hPa (dia 11)

Velocitat mitjana del vent: 5,9 km/h
Ratxa màxima mensual: 48 km/h (dies 11 i 18
Velocitat dominant: NE

Hores de sol: 344,1 h (+3%)

Precipitació mensual: 1,6 mm (-95%)
Dies de precipitació apreciable: 1
Dies de precipitació inapreciable: 2
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 285,4 mm (+17%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 844,0 mm (+54%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
7
Seguiments / Seguimientos / Seguiment estiu meteorològic 2017
« Darrer missatge per Moderació el 03 de Jun de 17, 12:06:42 pm »
Comecem juny amb moviment, ja que les tempestes previstes sobretot per a demà diumenge seran generals i localment fortes i amb granís

 llamp* llamp* llamp*
8
Meteorologia i clima / Meteorología y clima / Re:Xoripluvios instal·lats
« Darrer missatge per psolsona el 01 de Jun de 17, 02:32:29 am »
Sergi, com em quedat, un xori que te fico per aci i el hellmann ja t'el envio pel mail, moltes gràcies!!!

El xoripluvio: 1- Borriol - mas La Choza (40°04'16.3"N 0°01'41.0"W) alçada: 224 msnm / Pablo Solsona / pluviometro (XP).


9
Associació / Asociación / Re:Enllestint la web d'Avamet
« Darrer missatge per Sergi el 22 de Mai de 17, 08:45:05 am »
Estacions dels socis actualitzades!
10
Biblioteca / Re:Resum meterològic d'abril de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 02 de Mai de 17, 16:14:50 pm »
Bon dia, companys:

Si no fora per la darrera setmana del mes, aquest Abril haguera sigut ben bonancenc; tanmateix, unes vesprades de tempesta, un dia de pluja moderada però persistent i una forta baixada del termòmetre fins a valors completament hivernals ens feien tastar la variabilitat típica primaveral que setmanes abans no vèiem per enlloc. De fet, a l’Abril són típics els meteors de la pluja, en forma de tempestes de mitja vesprada, i del fred, en forma d’episodi curt (d’un parell o tres de dies a tot estirar) però intens (amb neu a les muntanyes més altes de l’interior).
 
Quant a les temperatures, la mitjana no s’ha bellugat massa del valor normal, gràcies al fred de la darrera setmana que ha compensat el calor una mica per sobre del patró de les primeres dues setmanes, on, tot i ser dominades per un oratge anticiclònic persistent i més aviat càlid a les capes altes de la troposfera, el vent de mar, encara fred a aquestes alçades d’any, feia de fre a la pujada del termòmetre. Cap màxima va superar els 25º C, tret del dia 14, on un retard en l’arribada de la marinada feia assolir la màxima del mes.

El vent, per la seua banda, va bufar sobretot de l’Est (NE, E, SE), tret de l’inici i el final del mes i algun episodi aïllat, i es va mantenir moderat en general, sobretot a les hores centrals del dia; tanmateix, les intensitats més fortes s’assoliren als pocs episodis de l’Oest i és per aquesta raó que la direcció dominant haja resultat de Ponent.

Pel que fa a la pluja, fou més aviat curta i es feu esperar fins a la darrera setmana, amb intents poc reeixits durant la tercera. De forma sumària, aquestes són algunes de les dades que he recollit al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

- Temperatura mitjana = 15,0º C, 0,5º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes d’Abril. La màxima ha sigut de 30º C, assolida el dia 14, i la mínima de 5,7º C, el dia 21.

- Pluja = 22,4 mm, un 41 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Abril. Malgrat això, i gràcies a les pluges abundants de Gener i generoses de Març, hem mantingut un superàvit pluviomètric anual d’un 88 % i un altre per a l’any hidrològic (en els primers 8 mesos, de Setembre del 2016 a Abril del 2017) d’un 48 %.

- Vent: Intensitat mitjana = 5,5 km/ h, 0,8 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Abril. Direcció dominant de l’Oest (W), una de les dues més habituals al meu observatori en Abril; tot i que la component Est (ESE sobretot) acostuma a ser la dominant amb un 67 %, seguida de l’Oest amb un 33 %.

L’anterior informació la podeu ampliar en el quadre-resum i les gràfiques meteorològiques que adjunte tot seguit; així com a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271530.

Salut i fins la propera!
Pàgines: [1] 2 3 ... 10