Missatges recents

Pàgines: [1] 2 3 ... 10
1
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de novembre de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 04 de Des de 17, 16:13:37 pm »
Hola!, companys:

Decebut he acomiadat aquest darrer Novembre perquè els desitjos de pluja, per a compensar la sequera d’Octubre, no solament no s’han acomplit, sinó que aquesta ha resultat reforçada i de valent, malgrat l’episodi aïllat de final de mes.

Pel que fa a temperatures, aquest Novembre s’ha comportat bastant normal. Amb un inici càlid la primera setmana, que excedia els 22º C el dia de Tots Sants i, doncs, no convidava a abrigar-se massa, com abans era habitual; a la segona, però, la Tramuntana ens portava un refredament que ens feia posar la calefacció en avançar la setmana, si bé cap al seu final vam assolir la màxima mensual (25,4º C el dissabte, 11, en passar una massa d’aire més càlida en altura). La tercera, amb una entrada sostinguda de Tramuntana/ Mestral, fou més freda i cap del dies no arribàvem als 20º C. La quarta començava i acabava freda, amb un parell de dies més càlids pel mig (el 23 i el 24), pel vent que bufava, aponentat d’origen tropical, que en acabant canviava a Mestral d’origen centreeuropeu, tornant de bell nou el fred de Tardor, que encara continuava els darrers dies, assolint-se les mínimes mensuals: 4,4º C, dilluns, 27 i 4,5º C, dijous, 30.

De la pluja ja ho he dit tot: un sol dia, el 29, i gràcies. Aquell dia se’ns acostava una Baixa, que travessava pel Sud de la península i se situava a prop nostre, amb fronts associats creuant-nos per damunt, a més d’unes condicions de relativa inestabilitat a les capes altes de la Troposfera (per la temperatura més aviat freda i la presència d’isotermes en forma de “V”), que tot plegat permetia l’únic episodi de pluja del mes, que ens donava una mica més de 11 mm com a registre diari acumulat, que la natura verda va ben agrair.

Quant a la intensitat i la direcció del vent també aquest Novembre ha estat fidel a l’estadística mitjana del meu observatori, que diu que dominen els episodis de component Oest, amb una velocitat mitjana en la banda baixa de la classificació anual.

Tot seguit vos faré cinc cèntims de les dades meteorològiques més importants del proppassat Novembre, tal com han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes:

- Temperatura mitjana = 13,7º C, tan sols 0,3º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Novembre.
 
- Pluja recollida = 11,2 mm, un 79 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Novembre. Ja ha quedat massa lluny el superàvit de les pluges abundants de Gener i generoses de Març i ja portem un dèficit d’un 10 % en el balanç pluviomètric anual; així mateix, hem mantingut el dèficit de l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de Setembre del 2017 fins al mes actual) en un 87 %.

- Vent: Intensitat mitjana = 4,3 km/ h, 0,8 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Novembre. Direcció dominant de l’Oest, habitual al meu observatori en aquest onzè mes de l’any (Nord= 11 %, Sud-est = 11 %, Oest = 78 %).

Continuaré amb un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent, i completaré el panorama amb les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes, imatges que vos adjunte tot seguit.

A passar-ho bé i fins l'altra!
2
Biblioteca / Resum meteorològic de novembre de 2017
« Darrer missatge per felet el 02 de Des de 17, 11:45:08 am »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

Ha sigut novembre un mes de daltabaixos termomètrics, alternant-se dies càlids amb altres prou més freds del que "toca". A la fi, la temperatura mitjana (13,1º) ha sigut una dècima inferior a la de la sèrie. Per contra, només s'han recollit 8,6 mm al final de mes. Els 25 mm arreplegats al llarg de la tardor confirmen que ha sigut extraordinàriament eixuta. Cal destacar un 21% més d'hores de sol respecte als últims novembres, un fet que ens ha sobtat ja que les variacions en la insolació mensual no solen ser tan pronunciades. La humitat relativa mitjana també ha sigut prou més baixa que en altres novembres. Per acabar, en només dos dies es va passar de la pressió màxima (1030,3) a la mínima (1004,8), fet que va coincidir amb la inestabilització de l'oratge els últims dies del mes.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 13,1ºC (-0,1ºC)
Temperatura mitjana deuminutària: 12,6ºC
Temperatura màxima mensual: 24,5ºC (dia 4)
Temperatura mitjana de les màximes: 19,0ºC
Temperatura mínima mensual: 2,1ºC (dia 30)
Temperatura mitjana de les mínimes: 7,2ºC

Dies amb mínima < 3º: 3
Dies amb màxima >22º: 5

Humitat relativa mitjana: 54,1%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1017,6 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1030,3 hPa (dia 27)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1004,8 hPa (dia 29)

Velocitat mitjana del vent: 6,2 km/h
Ratxa màxima mensual: 40 km/h (dia 4)
Velocitat dominant: OSO

Hores de sol: 203,3 h (+21%)  :o

Precipitació mensual: 8,6 mm (-88%)
Dies de precipitació apreciable: 3
Dies de precipitació inapreciable: 1
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 361,8 mm (-31%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 24,6 mm (-91%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
3
Meteorologia i clima / Meteorología y clima / Re:La suposada sequera i l'any 2017
« Darrer missatge per Elche el 25 de Nov de 17, 13:57:53 pm »
Buen análisis. Viendo los datos, creo que algunos exageran todo demasiado y solo hablan de los embalses o la lluvia cuando les interesa hablar de ello. El resto del año apenas comentan el nivel de los embalses comparándolo con la media.
4
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguiment tardor meteorològica 2017
« Darrer missatge per Elche el 25 de Nov de 17, 13:53:17 pm »
Buenas tardes, en Elche el termómetro marca 19.3ºC en estos momento. Cielo muy nuboso.

Un saludo  ;)
5
Meteorologia i clima / Meteorología y clima / Re:La suposada sequera i l'any 2017
« Darrer missatge per meteoagres-bonell el 24 de Nov de 17, 22:23:04 pm »
Bon anàlisi Sergi ;)
6
Meteorologia i clima / Meteorología y clima / La suposada sequera i l'any 2017
« Darrer missatge per Sergi el 15 de Nov de 17, 18:38:36 pm »
Hola a tots!

Hui, tocava còpia de seguretat completa de la base de dades de la web d'AVAMET. Aprofitant que baixava la info i veient que uns diuen que estem malament en pluges i d'altres no, m'he permés fer uns quants estadístics que servisquen de recolzament a uns i altres.

He utilitzat 209 estacions de la nostra base de dades que contenen les dades mensuals completes (o almenys més del 95%) de precipitació des de gener de 2010 fins a octubre de 2017.

Mantenint aquesta base mostral, he calculatr la mitjana mensual de precipitació de les 209 estacions (columnes). Al gràfic, a més, podeu veure el quartil 1r i 2n (mediana) i, en roig, els mesos que de mitjana estan per sota del quartil 1r (de la mitjana de TOTS els mesos, no de la mitjana de cada mes, no hi ha prou dades encara per a fer-ho així, algun diaaaa). I la mitjana mòbil de 5 periodes (disculpeu l'error que he posat MM3). Així queda:Al segon gràfic, he tractat de fer un cutre-test de ratxes, marcant com a 1 els mesos que estan per sota el Q1 i com a 0 els que estan per sobre. Després he tornat a suavitzar amb una MM5 (barres blaves) i he calculat la mitjana de l'any natural (roig) i any agrícola (verd).Conclusió estadística (que no d'un expert en meteorologia): després d'un cicle humit centrat al mes de novembre de 2016, estem al pitjor cicle sec continuat dels últims 7 anys només superat pel primer semestre de 2014.

I ara els meteoròlegs que diguen que en pensen... d'això jo no en sé
7
Biblioteca / Re:Resum meteorològic d'octubre de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 06 de Nov de 17, 10:24:54 am »
Hola!, companys:

Com ja és habitual als darrers decennis, l’ Octubre d’aquest 2017 ha sigut un mes més càlid del normal, en la línia del que tinguérem l’any passat. Quant a les màximes, l’anomenat “Estiuet de st. Miquel” es perllongava més del compte per la persistència d’un matalàs càlid al damunt nostre i, tret d’uns pocs dies més fresquets (més com més cap al final del període), la resta foren més aviat càlides, destacant-ne tres que assoliren els 29-30º C amb vents aponentats (dies 5, 21 i 27). Les mínimes, en canvi, foren més regulars, anant cap avall conforme augmentaven les hores nocturnes. També va ajudar, durant la darrera setmana i escaig, l’origen centreeuropeu (fresquet, doncs) dels vents, junt amb el domini de l’oratge anticiclònic i les calmes nocturnes, que feien baixar els registres per efecte de l’anomenada inversió tèrmica; tot això sense ultrapassar (per davall) els 12º C.

La precipitació recollida aquest mes ha estat ridícula, si tenim en compte que Octubre es, històricament i de mitjana, el mes el més plujós de l’any. De fet, aquest 2017 hem assolit la segona posició quan a Octubre més sec en els darrers 20 anys (dades del meu observatori). Tota va caure cap a la meitat del període, sobretot el dimecres, 18, pel pas d’un parell de fronts freds bastants actius acompanyats d’una bossa d’aire fred en altura, que en venir de Ponent (Llebeig en concret) no va deixar massa pluja: 3,4 mm. Dijous, 19, les restes d’inestabilitat amb fronts que giravoltaven un centre de baixes pressions situat al mar Balear feien que a la vesprada cresqueren unes tempestetes que, tot en gros, descarregaven uns minsos 0,6 mm. Tots dos foren els episodis més destacables.
 
Per la seua banda, la intensitat i la direcció del vent han estat fidels a l’estadística mitjana del meu observatori, que diu que Octubre és el mes menys ventós de l’any i amb domini quasi migpartit entre la component de Llevant i la de Ponent (en aquest cas ha estat la segona, cosa ben coherent, per altra banda, amb la sequera observada).

Tot seguit vos faré "cinc cèntims" de les dades meteorològiques més importants del proppassat Octubre, tal com han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes. Començaré amb un ràpid colp d’ull a les dades més significatives:

- Temperatura mitjana = 19,5º C, 1,6º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes d’Octubre.

- Pluja recollida = 4,6 mm, un 94 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Octubre. Ara sí que ens hem menjat el superàvit de les pluges abundants de Gener i generoses de Març i ens hem quedat pràcticament a 0 (balanç pluviomètric anual: +0,6 %); així mateix, hem engrossit el dèficit de l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de Setembre del 2017 fins al mes actual: -91 %).

- Vent: Intensitat mitjana = 3,9 km/ h, 0,9 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Octubre. Direcció dominant de l’Oest, també habitual al meu observatori en Octubre (Est = 44 %, Oest = 56 %).

Continuaré amb un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent, i completaré el panorama amb les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes, imatges que vos adjunte tot seguit.

Fins l’altra i molta salut i pluja!
8
Biblioteca / Resum meteorològic d'octubre de 2017
« Darrer missatge per felet el 01 de Nov de 17, 17:37:27 pm »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

Hem deixat arrere un octubre càlid i, a banda d'anar normalitzant-se les temperatures, si les previsions a mitjà termini s'acaben confirmant el fred és a punt d'arribar. En concret, amb 19,7º de temperatura mitjana (1º superior a la de la sèrie) ha quedat per davall dels octubres de 2006, 2013 i 2014, però la sensació que la tardor arriba cada vegada més tard i és més curta està ben estesa. Per altra banda quasi no ha plogut, i els 6,4 mm mesurats (-92%) confirmen que ha sigut un octubre molt eixut i la poca pluja caiguda des d'abril. Cal destacar també els dies de calma anticiclònica, que han portat la pressió mitjana a valors d'uns 1018 hPa, una baixa velocitat mitjana del vent i una considerable insolació.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 19,7ºC (+1,1ºC)
Temperatura mitjana deuminutària: 19,1ºC
Temperatura màxima mensual: 30,4ºC (dia 5)
Temperatura mitjana de les màximes: 25,6ºC
Temperatura mínima mensual: 9,5ºC (dia 30)
Temperatura mitjana de les mínimes: 13,9ºC

Nits tropicals: 0
Dies amb màxima < 10º: 1
Dies amb màxima < 28º: 8  :o

Humitat relativa mitjana: 64,6%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1018,1 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1027,4 hPa (dia 26)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1008,8 hPa (dies 18 i 19)

Velocitat mitjana del vent: 4,8 km/h
Ratxa màxima mensual: 68 km/h (dia 18
Velocitat dominant: OSO

Hores de sol: 254,5 h (+7,7%)  :o

Precipitació mensual: 6,4 mm (-92%)
Dies de precipitació apreciable: 2
Dies de precipitació inapreciable: 3
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 353,2 mm (-22%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 16,0 mm (-98%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
9
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de setembre de 2017
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 02 de Oct de 17, 16:30:42 pm »
Hola!, companys:

Aquest no ha estat un bon Setembre a bona cosa de comarques valencianes, com el Camp de Túria on jo visc, perquè no ha plogut quasi gens. No ploure o ploure poc és mala peça al teler per als “meteoferits” com nosaltres, però també per als llauradors i els amants de la natura.

Hem tingut un mes de temperatura mitjana quasi normal, amb les pujades i baixades típiques de l’oratge troposfèric: les tres primeres setmanes normals, amb un parell de dies de Ponent, el 11 i el 14, que foren “compensats” per tres dies de fresca tardoral, el 15, 16 i 17; la darrera, més estiuenca: a partir de diumenge, 24, una massa càlida amb vents de Ponent ens arribava per quedar-se fins a Octubre. No ha sigut, però, cap sorpresa, perquè ja ho diu el refrany: “Pel Setembre, el dia porta espardenyes”.

Pel que fa a la pluja i a pesar de ser un mes amb bastant probabilitat de caure’n, poca ens n’ha portat aquest any, fent bona la dita: “El mes de Setembre, seca les fonts sempre”, la qual no és ben bé certa; perquè, històricament, Setembre ha estat un mes amb dues cares pel que fa a aquest meteor. Amb les dades a la mà, en el que portem de segle al meu observatori d’aficionat he registrat tants anys massa eixuts (2000, 2005, 2011, 2013, 2015) com més plujosos del normal (2003, 2004, 2007, 2009, 2012). Per això, el refrany més vertader és el que diu: “Setembre s'emporta els ponts o eixuga les fonts”.

La novetat ha estat el vent, que ha bufat de mitjana més fort del normal i amb una direcció dominant de Ponent, cosa que explica, almenys en part, per què la pluja ha sigut tan miseriosa amb nosaltres aquest mes.

Si peguem una ullada ràpida a les dades, tenim que al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

- Temperatura mitjana = 22,0º C, tan sols 0,3º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises, corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Setembre.
 
- Pluja = 6,9 mm, un 86 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Setembre. Malgrat això i gràcies sobretot a les pluges abundants de Gener i generoses de Març, hem mantingut un superàvit pluviomètric anual d’un 26 %; mentre que l’any hidrològic 2017-2018 (que compta des de Setembre del 2017 fins a Agost del 2018) ha començat amb un dèficit d’un 86 %.

- Vent: Intensitat mitjana = 5,1 km/ h, 1,7 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori. Direcció dominant de l’Oest, ben poc habitual al meu observatori en Setembre (Est = 78 %, Oest = 22 %).

Si voleu, l’anterior informació la podeu ampliar al quadre-resum i a les gràfiques meteorològiques que adjunte tot seguit; així com a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271939.

Carpe diem i fins l'altra!
10
Biblioteca / Resum meteorològic de setembre de 2017
« Darrer missatge per felet el 01 de Oct de 17, 12:25:19 pm »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

Considerat de tardor a efectes climàtics, s'han alternat jornades encara caloroses amb dies més temperats: el dia acurta inexorablement i el sol afluixa el seu assot estiuenc. Al remat, la temperatura mitjana de setembre (22,3º) iguala a la de la sèrie d'11 anys de l'observatori. Cal destacar, això sí, la poca precipitació registrada: 9,6 mm, quasi un 90% inferior a l'esperada. El bon comportament pluviomètric de l'últim any, malgrat tot, no amaga la preocupació davant una tardor que no porte les desitjades pluges.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 22,3ºC (=))
Temperatura mitjana deuminutària: 21,8ºC
Temperatura màxima mensual: 34,2ºC (dia 14)
Temperatura mitjana de les màximes: 28,0ºC
Temperatura mínima mensual: 11,8ºC (dia 17)
Temperatura mitjana de les mínimes: 16,6ºC

Nits tropicals: 3
Dies amb màxima < 25º: 5

Humitat relativa mitjana: 62,0%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1014,0 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1023,7 hPa (dia 28
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1011,8 hPa (dia 9)

Velocitat mitjana del vent: 6,0 km/h
Ratxa màxima mensual: 42 km/h (dia 10)
Velocitat dominant: OSO

Hores de sol: 275,5 h (-0,8%)

Precipitació mensual: 9,6 mm (-88%)
Dies de precipitació apreciable: 6
Dies de precipitació inapreciable: 4
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 346,8 mm (-7%)
PRECIPITACIÓ ACUMUILADA any agro-meteorològic: 9,6 mm (-7%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
Pàgines: [1] 2 3 ... 10