Logo AVAMET
Benvolgut visitant, si us plau, ingressa Recuperar contrasenya
AVAMET paisatges

Activitats

Trobades

L'activitat de més altura d'AVAMET

Gran encontre meteorològic a les faldes del Penyagolosa

13-12-2016 · Departament de Comunicació

El passat cap de setmana es va celebrar als voltants del Penyagolosa una trobada de meteorologia organitzada per l'Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET) en la que entre altres activitats hi va haver xerrades, el muntatge d'una estació meteorològica i la instal·lació d'un pluviòmetre totalitzador de grans dimensions, com el que l'any passat es va instal·lar al Circ de la Safor.

La trobada va començar divendres a la vesprada a Atzeneta del Maestrat, amb una animada tertúlia sobre meteorologia a la qual s'anaven sumant els assistents conforme anaven arribant, posteriorment el nostre soci Pablo Solsona va efectuar una demostració pràctica de fotografia nocturna als voltants de les instal·lacions del Mangranar, on es van allotjar els assistents.

Al matí següent l'expedició es va dirigir cap a la serra de la Batalla al massís del Penyagolosa, concretament a l'alt de l'Abservar (cota 1630), molt pròxim a la frontera amb Terol. A uns centenars de metres de la pista forestal i, com va pasar amb el primer pluviòmetre totalitzador que vam instal·lam, es van pujar les peces del mateix a pols, per a posteriorment deixar-lo perfectament muntat com sentinella del Penyagolosa immers en un bosc de Pinus Sylvestris. Amb la quantitat d'associats que es varen mobilitzar i la coordinació i experiència dels presents van ser suficients unes poques hores per deixar-lo a punt per rebre les precipitacions des del cel, tal com resa la placa commemorativa posada en les seves parets: "De Xaloc i Llevant la set vaig calmant". De la mateixa manera que al Circ de la Safor, des d'AVAMET pensem que en aquest punt es pot mesurar un dels màxims pluviomètrics de la Comunitat Valenciana, ja que es troba ben exposat tant als vents marítims durant els temporals, com a tempestes d'estiu.

https://www.youtube.com/watch?v=xv2RIMrHPJw

Després d'un memorable dinar amb productes de la muntanya del Maestrat; cuinat al Restaurant 'el Cep' d'Atzeneta del Maestrat per la família del nostre soci i organitzador principal de la trobada, Melcior Rovira, van donar començament les xerrades sobre meteorologia a l'auditori d'aquesta localitat. El nostre company i soci d'AVAMET Joan Carles Fortea va presentar el seu llibre "No Dispareu a Meteoròleg", a més, va aprofitar el seu torn de paraula per agrair efusivament Melcior Rovira -pare- la seva tasca de presa de mesures a Atzeneta; tasca que com després ens explicaria en la seva intervenció Melcior Rovira -fill- ha contribuït al fet que en aquesta població es trobe la sèrie climàtica més llarga i homogènia de la província de Castelló. A més, a la seva ponència, Melcior també va explicar les tendències observades sobre el clima de la seva població. A continuació Natxo Ibáñez va presentar la seua xarxa de pluviòmetres tipus Hellman casolans, que té instalada a diversos punts molt interesants i inexplorats tant de Castelló com de Terol.  Finalment Vicent Altava, climatòleg del Servei Meteorològic de Catalunya, ens va delectar amb una anàlisi climàtic sobre les raons per les quals s'ha arribat a una sequera com la que s'ha patit en els últims anys i el possible canvi de tendència, potser momentani , que estem vivint.

Durant el diumenge es va tancar la trobada amb la instal·lació d'una nova estació meteorològica a Atzeneta del Maestrat, les dades del qual poden trobar a temps real al web de AVAMET. Posteriorment els socis que restaven, es van traslladar a la veïna població de Xodos, on després d'un fabulós dinar i una visita guiada per la població es van acomiadar fins la propera trobada.

Logo AVAMET blanc
Web allotjada a Sollutia
Llicència de Creative CommonsLa web d'AVAMET i els seus continguts estan subjectes a una llicència de
Reconeixement - No Comercial - Compartir igual
Últimes estacions: Cirat (Pròpia), Torremocha del Jiloca (Limítrofe/Soci), Orihuela - Arneva (MeteOrihuela), Enguera - Antolí (Soci), Vilamarxant - La Pedrera (Soci), Càlig (Ajuntament Soci), Quesa - Hotel La Rocha (Soci) - - -