Missatges recents

Pàgines: [1] 2 3 ... 10
1
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de juny de 2018
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 01 de Jul de 18, 19:52:49 pm »
Heus ací un resum en imatges de les dades de juny del 2018 recollides a l'observatori de Bétera-Malladetes-Conarda (Camp de Túria):

Salut i bon estiu!
2
Biblioteca / Resum meteorològic de juny de 2018
« Darrer missatge per felet el 01 de Jul de 18, 19:45:00 pm »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

La primera quinzena de juny es va caracteritzar per temperatures inferiors a les esperades per al començament de l'estiu climatològic: el termòmetre es resistia a travessar la barrera dels 30º i els ruixats de principi de mes van acumular 70,8 mm, amb la qual cosa la mitjana pluviomètrica de la primera meitat del 2018 iguala la de la sèrie dels últims anys. Ara bé, la temperatura mitjana (22,4º) es queda mig grau per davall de la de la sèrie, quedant al remat un mes més fresc que els calorosos junys que hem patit darrerament. Altra dada que cal destacar és la ratxa màxima de vent: 39 km/h, la màxima mensual més baixa dels 11 anys de vida de l'observatori. Potser les brises que han dominat el panorama meteorològic de juny siguen la raó d'esta curiositat.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 22,4ºC (-0,4ºC)
Temperatura mitjana deuminutària: 22,5ºC
Temperatura màxima mensual: 34,7ºC (dia 27)
Temperatura mitjana de les màximes: 28,8ºC
Temperatura mínima mensual: 12,5ºC (dia 3)
Temperatura mitjana de les mínimes: 16,1ºC

Dies amb mínima < 15º: 9
Dies amb màxima > 33º: 5
Nits tropicals: 2

Humitat relativa mitjana: 56,9%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1013,0 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1020,5hPa (dia 19)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1005,5 hPa (dia 30)

Velocitat mitjana del vent: 5,8 km/h
Ratxa màxima mensual: 39 km/h (dia 3)
Velocitat dominant: NE

Hores de sol: 346,3 h (+1%)

Precipitació mensual: 70,8 mm (+313%)
Dies de precipitació apreciable: 6
Dies de precipitació inapreciable: 1
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2018: 268,0 mm (+/-0%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 303,8 mm (-45%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Martínez Valls

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
3
Associació / Asociación / Re:vuit anys sense Josep.
« Darrer missatge per ELAN el 28 de Jun de 18, 12:03:05 pm »
De segur que estaria orgullos fins aon está aplegant Avamet ,

no el vaig coneixer  ...   en sap creu,   segur que seria una persona excepcional 
4
Associació / Asociación / vuit anys sense Josep.
« Darrer missatge per germanbz el 28 de Jun de 18, 12:00:00 pm »
Fa pocs dies si no m'enganye es complí el vuité aniversari des de faltà Josep.

Fou el dia de Sant Joan. Però el que m'ha vingut al cap ha sigut, la satisfacció amb la que Josep haguera vist l'evolució d'AVAMET, l'il.lusió en que haguera vist "l'estrena" d'AVAMET como un referent a l'Oratge de À punt. La satisfacció que sentiria en vore, a que ha aplegat tota aquella i.lusió i treball, de les primeres reunions, el primer borrador d'estatuts.
Et trobem a faltar amic.

5
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de la primavera climàtica del 2018
« Darrer missatge per meteoagres-bonell el 21 de Jun de 18, 11:42:46 am »
Jo he fet un resum de la primavera astronòmica de l'estació d'Agres-Bonell, perquè fins ara he estat d'exàmens i no he tingut prou temps.

Aquestes han sigut les dades ampliades:

Temperatures:

- Temperatura mitja: 14.7ºC

- Temperatura màxima: 29ºC (17/06)
- Temperatura màxima més baixa: 8.4ºC (11/04)
- Temperatura mitja màximes: 19.97ºC

- Temperatura mínima: -1.6ºC (22/03)
- Temperatura mínima més alta: 16.3ºC (8/06)
- Temperatura mitjana mínimes: 9.94ºC

Precipitació:

- Total precipitació: 128.2mm
- Dia més plujós: 57.8mm (3/06)

Vent:

- Ràfega màxima: 69.2 km/h (10/04)
- Mitja de vent: 6.21 km/h

Javier Miró.
6
10/06/2018

AVAMET a la 1ª emissió de l'Oratge d'À Punt


<a href="https://www.youtube.com/v/NZLi-lKXWrQ" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/NZLi-lKXWrQ</a>
7
Abans de fer res en este tema, teniu en compte de que jo estic en la cua d'espera de Blitzortung.
De fet tinc ja accés a les dades en temps real de llamps:

http://m.meteocastalla.es/actual/llamps

Si teniu interés no tinc cap problema en compartir les dades.

Finalment no fèrem res en aquest sentit. A la MXO usem des de fa poc les dades de llamps d'AEMET gràcies a la colaboració que tenen amb prevenció d'incendis.
8
Biblioteca / Resum meteorològic de la primavera climàtica del 2018
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 11 de Jun de 18, 09:32:07 am »
Bon dia i bona hora, companys d’afició:

Les dades calculades de la darrera primavera climàtica, que aplega les dades meteorològiques trimestrals corresponents, assenyalen una estació de mitjana més càlida del normal (agafe com a patró la mitjana de dades de la sèrie 1971 al 2000 a l’aeroport de Manises, corregida per la diferència d’altitud entre observatoris), una pluja acumulada prou per davall del que esperàvem (la que ens dóna la sèrie citada abans) i una força del vent lleugerament superior a la mitjana del meu observatori (10 anys de dades), mantenint-se, quan a la component dominant, l’evolució habitual des de l’oest fins a l’est, conforme ens acostem cap a l’estiu.

Passe, tot seguit, a comentar les singularitats i les regularitats trobades com a resultat d’aplegar les dades del trimestre esmentat, recollides al meu observatori d’aficionat, situat al terme de Bétera, partida de les Malladetes, comarca valenciana del Camp de Túria:

A)   SINGULARITATS METEOROLÒGIQUES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA DEL 2018:

D’estacionals n’he trobat ben poques. La més destacable ha estat que hem assolit el registre de velocitat mitjana del vent més alta (6,0 km/ h) de la sèrie de 10 anys de què dispose. En segon lloc, hem tingut el segon registre més baix de precipitació recollida (49,8 mm) de la sèrie, en aquest cas de 20 anys, després del 2014 (36,4 mm).
Quant als mesos que componen l’estació climàtica, destacaria abril, per haver assolit la temperatura mitjana més alta de la sèrie de 10 anys (15,8º C).

B)   RESUM DE DADES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA DEL 2018:

Tot seguit adjunte un quadre-resum de les dades meteorològiques més significatives corresponents a la primavera climàtica, que inclou comentaris explicatius.

C)   GRÀFIQUES HISTÒRIQUES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA:

En graficar les dades anuals de la primavera climàtica, en base a l’històric de què dispose, que podeu veure tot seguit i a l’apunt corresponent del meu blog (http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=272573), constate que, amb petites oscil·lacions, la temperatura mitjana segueix una tendència ascendent (línia verda de la recta de regressió), que a hores d’ara se situa al voltant d’1,4º C per sobre del patró (línia fosca discontínua; valor que es manté igual que l’any passat); mentre que la pluja total recollida, amb la lògica major irregularitat de les oscil·lacions, manté una evolució contrària (línia fúcsia de la recta de regressió), que actualment suposa de l’ordre de 105 mm (línia fosca discontínua; xifra una mica per sota del valor del patró i uns 10 mm per sota del valor obtingut el 2017). Ens trobem, doncs, en una situació que s’ajusta a les previsions per a l’escalfament global antropogènic, però que no és significativament diferent de la de l’any anterior, cosa prou lògica, si tenim en compte que els canvis climàtics són relativament lents i no es poden copsar en comparatius anuals.

D)   COMPARATIU AMB ALTRES DADES HISTÒRIQUES ESTACIONALS:

Les conclusions pel que fa a la comparació de les dades mitjanes del patró (del 1971 al 2000) amb les de l’històric del meu observatori (del 1999 al 2018, per a la pluja --20 anys--, i del 2009 al 2018, per a la temperatura –10 anys--) són les que ja coneguem d’anteriors anàlisis estacionals:
 
Quant a la pluja recollida, tenim que, de mitjana, a l’indret on visc les pluges de l’Estiu i la Tardor estan resultant més properes a allò esperat (+5 % a l’Estiu i -9 % a la Tardor), mentre que la precipitació acumulada a l’Hivern queda, de mitjana, més curta (-18 %) i la de la Primavera, més copiosa (+26 %) que la que marca el patró (tot i haver baixat en aquesta darrera estació 4 punts respecte de la mitjana de l’any anterior).

Quant a la temperatura mitjana, tot i la poca perspectiva que ens dóna un històric més curt en aquest cas, al meu observatori no hi trobe gaires diferències entre estacions; així, la pujada tèrmica esperada pel canvi climàtic s’està produint de forma bastant uniforme entre totes quatre estacions (+5 ± 1 %).
Si voleu saber-ne més, podeu consultar les dades més significatives de cada mes als apunts corresponents que he publicat en aquest mateix fòrum.

Com faig sempre, enllestiré l’apunt fent esment a les previsions meteorològiques per a aquest Estiu climàtic que ara comença. Segons AEMet, a la banda Est de la península Ibèrica continuarem amb temperatures mitjanes superiors a les normals i precipitacions acumulades normals (meitat inferior) o inferiors a les normals (meitat superior). És a dir, malauradament, no hi ha cap novetat d’interès.

Que, malgrat els entrebancs (siguen meteorològics, personals o socials), no perdem l’esperança i gaudim d’un bon estiu.
9
Biblioteca / Re:Resum meteorològic de maig de 2018
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 02 de Jun de 18, 19:40:03 pm »
Heus ací el resum en imatges de l'observatori de Bétera-Malladetes-Conarda (Camp de Túria):
10
Biblioteca / Resum meteorològic de maig de 2018
« Darrer missatge per felet el 01 de Jun de 18, 18:13:47 pm »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

El primer que destacarem del maig que acabem de deixar arrere és que ha sigut molt tempestuós. Malgrat tot, la precipitació s'ha quedat només en uns 15 mm, un 56% inferior a la dels últims anys. La "loteria" de les tempestes ha deixat quantitats majors en algunes poblacions pròximes, així com granís que ha danyat els conreus de temporada. Segon, amb 17,9º de temperatura mitjana ha resultat lleugerament fred, poc més de mig grau per davall de la mitjana de la sèrie. L'absència de la circulació de ponent ha evitat calorades i, al contrari que en anys anteriors, en cap moment la temperatura ha superat els 30º al nostre observatori, cosa que s'agraïx. Altra circumstància que cal destacar és la poca oscil·lació de la pressió atmosfèrica en superfície, ja que no ens han travessat baixes pressions destacables. Tot fa indicar que la inestabilitat continuarà al llarg dels pròxims dies i algunes previsions estacionals (que cal agafar amb pinces) avancen que la calor es mantindrà a ratlla en juny i que les pluges podrien ser més generoses. Tant de bo siga així!

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 17,9ºC (-0,7ºC)
Temperatura mitjana deuminutària: 17,7ºC
Temperatura màxima mensual: 28,3ºC (dia 23)
Temperatura mitjana de les màximes: 24,0ºC
Temperatura mínima mensual: 5,9ºC (dia 2)
Temperatura mitjana de les mínimes: 11,8ºC

Dies amb mínima < 8º: 3
Dies amb màxima > 27º: 2  :o

Humitat relativa mitjana: 58,1%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1012,0 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1018,5hPa (dia 11)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1005,4 hPa (dia 9)

Velocitat mitjana del vent: 6,0 km/h
Ratxa màxima mensual: 45 km/h (dia 22)
Velocitat dominant: NE

Hores de sol: 318,6 h (-5%)

Precipitació mensual: 15,0 mm (-57%)
Dies de precipitació apreciable: 9
Dies de precipitació inapreciable: 4
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2018: 197,2 mm (-20%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 233,0 mm (-56%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Martínez Valls

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera
Pàgines: [1] 2 3 ... 10