Resulta impactant veure els embassaments de les capçaleres buits. Aquest estiu vaig estar uns dies per la zona del Cabriel i resultava trist veure l'embassament de Contreras pràcticament buit. Una cosa molt semblant li ocorre al d'Alarcón a la Conca del Xúquer i a l'embassament de El Cenajo a la Conca del Segura. De fet, aquest últim l'he vist en 3 ocasions perquè l'entorn en el qual està situat es digne de veure. La primera vegada (allà per l'any 1988) era com un xicotet mar; estava ple a rebosar. Era impressionant veure tanta aigua. Anys després (allà per el 1996), la situació era desoladora amb l'embassament tècnicament buit.
En quant a Cortes i La Muela, ressenyar que estos embassament s'administren totalment al marge de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (segons tinc entés). Estos embassaments son titularitat exclusiva d'Iberdrola i la seua funció és la de produir energia elèctrica a partir dels desembassaments regulats d'aigua en un cicle tancat.
En moments en què la producció d'energia elèctrica supera al consum, el que es fa es utilitzar eixe excés d'energia bombejant aigua de l'embassament inferior (Cortes) a l'embassament superior (La Muela). Després en moments en què la demanda d'energia augmenta, el que es fa es dessembassar aigua de l'embassament situat aigues amunt (La Muela) i es torna a retindre en el de Cortes; però sempre en un cicle tancat. De fet la quantitat d'aigua en el complex de La Muela-Cortes, permaneix prou estable al llarg de l'any.
Aquest volum d'aigua embassada al complex de La Muela, constitueix l'últim recurs d'aigua per al subministrament de la població i si s'hagués de fer ús d'ell, l'administració hauria d'indemnitzar a Iberdrola que es la titular del complex. Mai no s'ha fet us d'este volum per a l'abastiment de la població.