General > Biblioteca

Resum meteorològic de març del 2019

(1/1)

Ilde C. P.:
Bon dia, companys:

Meteorològicament parlant, aquest darrer març tampoc no ha resultat massa típic. De temps boig n’hem tingut, però ha sigut minoritari. Si he de resumir l’oratge d’aquest tercer mes de l’any 2019, hauria de parlar d’estabilitat, de domini anticiclònic; com en els últims mesos, vaja. De fet, les dades d’intensitat mitjana del vent (que han sigut de les més baixes registrades al meu observatori) i de pluja recollida (tan sols 3 mm, tret del darrer i plujós dia), no s’adiuen amb la variabilitat primaveral que se li suposa al març. Pel que fa a les temperatures, mentre que a la primera meitat foren prou més càlides del normal, a la segona sigueren més fresquetes, dins de la normalitat; resultant un mes més càlid del normal, encertant de nou les previsions que ja teníem d’AEMet, en línia amb l’escalfament global, que, per més que sabudes, no són pas menys lamentables. De fet, com ens informa Enric Marco al seu últim “Pols d’estels” (https://blocs.mesvilaweb.cat/marco/?p=278705), aquest primer trimestre del 2019 ha sigut el més sec en 155 anys a la ciutat de València. Ausades ma vida!

Passant a resumir les dades meteorològiques concretes d’aquest darrer març, tal com han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes, anomenat la Conarda, tenim el següent:

- Temperatura mitjana = 13,7º C, 1,1º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de març.

- Pluja recollida = 23,8 mm, un 30 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a març. El balanç pluviomètric anual ha millorat una mica, però continua molt deficitari: -76 %, i, pel que fa a l’any hidrològic 2018-2019 (que comença a comptar des de setembre), l’excedent per les pluges rècord de la darrera tardor climàtica segueix minvant, mantenint un superàvit del 40 %.

- Vent: Intensitat mitjana = 4,5 km/ h, 0,9 km/ h inferior a la mitjana de 11 anys de dades recollides al meu observatori en març. Direcció dominant de l’oest (W), una de les més habituals al meu observatori en març (WSW = 36 %, W = 27 %, ENE = 27 %, ESE = 9 %).

A més a més, tot seguit vos adjunte, per una banda, un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent, i, per altra, les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes del tercer mes de l’any 2019, tal com han quedat registrades al meu observatori.
 
I si voleu ampliar l’anterior informació, ho podeu fer a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=273199.

Vist el panorama actual tan eixut, el meu desig és que “l’abril gentil ens porte aigües mil”.

Navegació

[0] Índex de Missatges

Go to full version