Autor Tema: Resum meteorològic d'abril del 2019  (Llegit 617 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Ilde C. P.

  • Associat AVAMET
  • Pluja
  • *
  • Missatges: 101
  • Gaudiu d'aquest dia!
Resum meteorològic d'abril del 2019
« el: 06 de Mai de 19, 13:05:01 pm »
Bon dia, companys:

Abril és un mes de primavera, d’oratge canviant de fred a calor, moltes vegades inestable i aquest any no ha sigut l’excepció. La meteorologia d’aquest abril ha estat dominada per un episodi persistent de vent fort de gregal i un embossament d’aire fred en altura (DANA o “gota freda”) durant els dies de Pasqua, del 18 al 22, que ha regat a bastament quasi tot el territori valencià, totalitzant fins a 400 mm en els indrets tradicionalment més plujosos del nostre país, assolint-se, en alguns de més al sud, registres rècord en els darrers 50 anys. La persistència d’altes pressions a Escandinàvia ha sigut un dels factors clau en aquest episodi extraordinari. Un episodi que ha portat inundacions sortosament lleus i també ha fet possible retornar el color llampant als nostres camps, malgrat que no hem pogut eixir de casa per gaudir-ho com cal; però també ha afermat un abril normal quant a temperatures i el més ventós de la sèrie d’11 anys al meu observatori.

Passant a les dades meteorològiques més importants que han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes, anomenat la Conarda, tenim:

- Temperatura mitjana = 14,5º C, exactament igual a la que marca la sèrie normal (agafe la del 1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura entre observatoris) per a un mes d’abril.

- Pluja recollida = 83,4 mm, un 120 % superior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a abril. Això ha fet que el balanç pluviomètric anual haja rebaixat significativament el seu dèficit fins a un 24 % i, pel que fa a l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de setembre del 2018 fins al mes actual), que augmente el superàvit, que s’arrossega des de la tardor climàtica passada, fins a un 48 %.

- Vent: Intensitat mitjana = 7,0 km/ h, 2,0 km/ h superior a la mitjana d’11 anys de dades recollides al meu observatori en abril i marca destacada de la sèrie. Direcció dominant de l’Oest (WSW), la segona més habitual al meu observatori en abril (ESE = 36 %, WSW = 27 %, W = 20 %, ENE = 9 %, E = 9 %).

A més a més, tot seguit adjunte, per una banda, un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent, i, per altra, les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes del quart mes de l’any 2019, tal com han quedat registrades al meu observatori.

I si voleu ampliar l’anterior informació, ho podeu fer a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=273259.

A gaudir d’un maig florit i assolellat ("Abril plovent, maig rient"); tot i que una mica més de pluja no ens aniria malament (“Aigua de maig, pa per tot l’any”).