Forum AVAMET

Extra topics => Medi Ambient / Medio Ambiente => Micologia / Micología => Missatge iniciat per: gregal en 30 de Ago de 15, 00:31:21 am

Títol: Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 30 de Ago de 15, 00:31:21 am
Hola, una temporada més.
Des de fa uns quants dies ja s´estàn collint rovellons i altres bolets en zones altes de la serra de Gúdar, en Terol. En les nostres comarques interiors encara és un poquet prompte, però em feia goig collir els meus primers bolets valencians abans de que acave el mes d´Agost, aixina és que huí he anat a pegar una miradeta a una zona alta del nostre territori, i  a més de gaudir d´un esplèndit dia en plena muntanya, he tingut la sort de trobar els suficients bolets per a fer una tapeta. Les tempestes d´aquest estiu han fet un bon paper, i els boscos es troben en un magnífic estat, des del litoral fins a les zones més altes, almenys en les comarques de la meitat nord. Ara només queda que es registre una bona ploguda més i que la temperatura baixe un poc, i segurament tindrem un molt bon començament de temporada de bolets.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: dabitz en 01 de Set de 15, 19:58:26 pm
Bona collita per una picaeta
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 06 de Set de 15, 18:57:52 pm
Aquest matí he anat a fer una excursioneta per una zona on d'ací uns 8 o 10 dies, previsiblement, es podran fer bones collites de rovellons. De moment, hui, el bosc m'ha anticipat un regalet en forma d'una xicoteta collita de rossinyols, que són uns bolets de tant bona o millor qualitat que els rovellons, i que no tenia prevista. Els rossinyols (Cantarellus cibarius) són uns bolets de bona qualitat i que tenen la virtut de que no es cuquen.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 12 de Set de 15, 15:18:42 pm
Pareix que els rovellons van baixant d´altitud. Ja es pot fer alguna collita acceptable en terres valencianes. Aquestos son d´aquest matí, a una altitud d´uns 1200m. en bosc de pi negral i pi roig. El terreny segueix molt humit i promet. Quasi tots els rovellons es troben sans, també he trobat algunes cames de perdiu.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 19 de Set de 15, 14:17:29 pm
Aquesta setmana hem tingut un ambient sec, càlid, i alguns dies amb vent aponentat; açò ha fet que la temporada de bolets s´haja frenat. Aquest matí he estat per una zona al voltant dels 1200 m. d´altitud. En les ombries encara està el terreny humit, però la major part dels bolets estan prou castigats. Al llarg del matí he anat trobant -que se pogueren aprofitar- tres o quatre apagallums xicotets, uns pocs rossinyols ja algo secs, alguns rovellons, i lo millor de tot, un cep d´uns 200 grams.
Ara caldrà esperar noves pluges que fagen eixir una altra florada.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Damimet en 23 de Set de 15, 17:47:22 pm
Quin cep mes guapo. Espere que puques gaudir encara mes en proximes jornades, estos dies no son benvinguts per els bolets.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 15 de Oct de 15, 22:34:34 pm
Hola amics. Des de fa unes tres setmanes la temporada de bolets està algo fluixa, però encara es van trobant cosetes. Ahir, mentre feia una excursió vaig observar que hi havien alguns camagrocs. Eren molt menudets i no els vaig agafar, a més no portave cistella, però la troballa em va animar a anar huí a probar sort en una zona de camagrocs a més altitud que la zona d´ahir, i encara que la major part dels que he vist eren xicotets, he pogut trobar alguns rodals de tamany mitjà. Esperem que l´oratge ens siga propici i puguem continuar gaudint dels bolets lo que quede d´any.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 31 de Oct de 15, 16:24:32 pm
Després d´un bon grapat de dies amb la temporada mig parada en zones altes, semble que ara torne a animar-se la cosa. Aquest matí, d´oratge tan incert, ens em arriscat el meu cunyat i jo, a fer una ullada per una zona, on ara fa unes tres setmanes va plure moderadament. Em eixit de Castelló plovent, i em arribat al lloc plovent, però afortunadament l´oratge ens ha donat una treba i em pogut gaudir d´una bona passejada per la muntanya i una bona collita de rovellons i fredolics. Molt destacable l´abundància i tamany dels fredolics, que finalment, amb mitja cistella per cap, i la pluja que tornava a caure, ja no colliem. Molt humit el terreny, i amb les imminents plujes, la temporada de bolets reviscola novament.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Damimet en 05 de Nov de 15, 19:24:42 pm
Per a que no siga sempre gregal el que escriu, deixe unes imatges.
La primera son bolets de panical.
La segona un esclatassang. Per cert tenien la majoria cucs.
La tercera no tinc idea pero eren tan grans que li he fet una foto.

Enviado desde mi GT-I9060I mediante Tapatalk

Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Damimet en 05 de Nov de 15, 20:01:22 pm
Desde baix. Diuen que poden ser Girgoles delicioses, pero tinc ni idea.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 08 de Nov de 15, 23:13:32 pm
Interesants fotos, company. Els de la tercera foto em recorden les tasses de bruc, però no solen ser bolets grans, aixina que no sé. Espere que disfruteu molt dels bolets per ahí baix, els pròxims dies, l'aigua caiguda vindrà molt bé. I espere que s'anime més gent a penjar fotos dels bolets que cullen. És una llàstima vore aquest fòrum tan parat.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Meteo Gaianes en 09 de Nov de 15, 01:20:03 am
Bona nit , el Dissabte después de esperar 2 setmanes vaig tornar a anar a una zona que conec , FA 2 setmanes apenes  vaig  fer 1 , pero esta vegada tenia ganes de vorer com anaven les coses ,apenes vaig baixar vaig fer un ....i ja tenia bon presentiment ....pero vaig vorer  que estaba cucat ....despres vaig  disfrutar un munto en un moment vaig fer mitja cistella ....en una zona impresionant i unes florades molt bones d'esclatasangs .....sols un problema....quasi tots pero no dir tots , cucats i amb oruges .....el 90% tot i el disfrute  una verdadera llastima ...hasta es mitjanets ja cucats ...algu sap per que ???? I tambe alguns comensaven a secarse ....pero a la zona a plogut prou, ...altra cosa que no m'explique......

Total que vaig  disfrutar molt pero sols 4 esclatasangs de mitja cistella sans  ...están ixint ja amb cucs amb l'oratge que es preveu creieu que les prox setmana ixiran mes  , i sense cucs ???? Gràcies ! I perdoneu per les faltes , escric des de telf

Deixe unes fotos del que vaig  fer:
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 09 de Nov de 15, 09:43:41 am
Bona cistella. Llástima que hi haguen tants de cucats.
No puc dir-te amb seguretat per què en has trobat tants amb cucs. Influeixen diversos factors, com la temperatura, els dies que fa que han eixit, o també la fase lunar, ja que quan hi ha lluna plena els cucs treballen de dia i de nit. Lo de que en has trobat molts de secs a pessar de que ha plogut prou, es perfectament possible, encara que el terreny estigue humit, si ha fet vent terrer (garbí, ponent o mestral) els haurà secat. En lo referent a si n'eixiran més, ara mateix estan eixint bolets practicament a totes les cotes, almenys per la meua zona. En lo referent als rovellons -o esclatassangs, com dieu a la teua zona- si les temperatures es mantenen com ara, i no fa vent, crec que molt prompte tindrem noves i abundants florades. El temps de "gestació" d'una florada de rovellons es d'uns 21 dies des de la primera ploguda important. Una volta començada la temporada, el temps entre una ploguda i la conseqüent florada pot ser més curta, d'unes dues setmanes. Per la meua zona, que son les comarques del centre i sud de Castelló, com que la temporada ja fa temps que ha mogut, segurament tindrem una bona eixida d'ací una setmana, encara que ara ja hi han de plogudes anteriors. Per les comarques centrals i del sud, no he fet seguiment i no puc assegurar-ho, però si ara ja en has trobat de plogudes anteriors, tenint en compte que l'últim temporal ha sigut cap al dia 1, sugurament també d'ací una setmaneta podrás disfrutar. De totes maneres açò no és una ciència exacta. Que tingues sort.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 10 de Nov de 15, 22:57:42 pm
Hola amics. Hui he tingut festa, i he aprofitant el matí anant a vore si collie algo. La zona on he anat, és de camagrocs i pinetells. Dins de lo que coneixem amb el nom de rovellons, hi ha vàries espècies. Els pinetells son els rovellons que tenen el làtex de color carabassa. El bosc està preciós, i hi ha bolets per tot arreu, i a totes les cotes, i més que en eixiran. Vos deixe unes fotos que he fet. En eixes fotos, voreu també tasses de bruc (comestibles), un pet de llop (comestible mentre la gleba és dura i blanca), i també una Amanita muscharia (tòxica).. L´Amanita muscharia és el típic bolet que dibuixen en els contes infantils: roig o ataronjat, amb picadetes blanques. Molt fotogènic, però recordeu que és tòxic.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 10 de Nov de 15, 23:00:34 pm
La resta de fotos:
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Meteo Gaianes en 10 de Nov de 15, 23:47:43 pm
Hola , com esta setmana segurament no puga anar , ni este finde tampoc per que estic fent oliva , pose una foto de fa 2 setmanes , t'enrecordes que et vaig dir que apenes vaig fer 1 esclatasang , i podrit ? , be , pero mira que gran i el fong que hi ha al costat , mel podries dir el nom i si era comestible , ja que en varen dir que no ; espere que per la meua zona , d'aci 2 setmanes puga disfrutar encara :-\
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 11 de Nov de 15, 09:00:12 am
Sí que es gran eixe rovelló! Quina llàstima que estiguere passat. Els altres dos em sona que els he vist alguna volta, però no m'atrevisc a identificar-los. Espere que tingues sort la pròxima vegada que vages a buscar-ne. Amb lo que ha plogut i l'absència de vent, segur que en eixiran amuntò. I a més, ara és lluna nova; això i que ja va fent fresqueta, ajudarà a que els rovellons ixquen sans.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Meteo Gaianes en 11 de Nov de 15, 15:04:51 pm
Moltes gràcies!!! Eres un krak d'estes coses : ;D
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 18 de Nov de 15, 01:16:46 am
De res amic  :), però de crack res de res. Només sé lo que he llegit, lo que m´han ensenyat persones que saben més que jo, i algunes cosetes que he anat observant amb el temps.
Aquest matí he anat a pegar una miradeta per una zona on esperave trobar molts fredolics, però la veritat és que hi havien ben pocs. Sí que he pogut collir poc més de mitja cistella de rovellons. La zona es troba a una altitud aproximada d´uns 1200 m. i el tipus de bosc és de pins negrals (Pinus nigra), i ginebrons (Juniperus oxicedrus). Sembla que per les zones altes, la temporada s´acava, d´ací a pocs dies s´espera una baixada de temperatures i el vent girarà a Mestral.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 21 de Nov de 15, 10:12:24 am
Bon dia. Com ja sabreu tenim al damunt un important canvi de temps, que farà baixar les temperarures i tindrem també una bona ventada. No hi ha major enemic dels bolets que el vent, especialment si és terrer. Tenint en conter açò vaig anar ahir dematí un ratet a per bolets, per si son els últims que cullc enguany. Quasi tot lo que vaig collir eren camagrocs. Els camagrocs son bolets de pinar, però no els agraden igual totes les espècies de pins. Els seus preferits son el pi roig i el pinastre, i també se'ls pot trobar al voltant dels brucs. Volen terrenys humits, i prefereixen els terrenys àcids ( amb menys d'un nivell de PH de 7).
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 29 de Des de 15, 11:28:47 am
Bon dia. Acave l'any, i crec que en general ha sigut una temporada de bolets prou bona, almenys per les zones a les que vaig. Les tempestes de l'estiu van propiciar un bon arranc ja des dels primers dies de setembre -encara que pels pobles veïns d'Aragó ja es collien bolets la segona quinzena d'Agost- en octubre hi hagueren dos o tres setmanes fluixes, Novembre es portà molt bé, lo mal fou que el mestral ho parà tot a finals de Novembre i primers de desembre, així que aquest mes, que en les comarques litorals, normalment encara es poden fer algunes collites, enguany ha sigut molt fluix. Ací deixe una foto dels últims bolets que he collit enguany, del dia 2 d'aquest mes. També vaig poder collir uns quants arborços que el vent no havia tirat.
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Damimet en 10 de Gen de 16, 20:52:21 pm
Hola, feia temps que volia fer proves amb una caixeta de bolets "plantats".
Doncs el dia 31 de Desembre vaig comprar , obrir i regar la caixeta.
Als 6 dies aixina anaven.

Enviado desde mi GT-I9060I mediante Tapatalk

Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Damimet en 10 de Gen de 16, 20:53:57 pm
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160110/405e4dae0ba2b451e7f14296679bbef7.jpg)

Enviado desde mi GT-I9060I mediante Tapatalk

Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Damimet en 10 de Gen de 16, 20:55:53 pm
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160110/405e4dae0ba2b451e7f14296679bbef7.jpg)

Enviado desde mi GT-I9060I mediante Tapatalk
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160110/ea50b96c10e8844901ce791f709192ad.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160110/02db37cbc95fa7934930837c3eea376d.jpg)

Enviado desde mi GT-I9060I mediante Tapatalk

Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Damimet en 10 de Gen de 16, 20:57:33 pm
Mireu avui dia 10 de Gener. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160110/a137376f799d0365518c078c1c1a69fa.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160110/2ca7638d432837db9ab177facc825410.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160110/b60adf83144de80963626531237ab62b.jpg)

Enviado desde mi GT-I9060I mediante Tapatalk

Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: gregal en 11 de Gen de 16, 10:19:44 am
Que guai! Havie sentit alguna vegada que hi ha gent que compra bales de palla i una caixeta d'espores i cultiva bolets en casa, sobretot de l'espècie Pleurotus ostreatus. En alguna ocasió he pensat en cultivar-ne en casa. Si no és mala pregunta, on es pot adquirir eixa caixeta?
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Damimet en 11 de Gen de 16, 11:41:49 am
Jo el vaig comprar en un vivero. Tenen bolets de xop, de panical, ostreatus i suiteki si mal no recorde.
La proxima que fare son els de xop.

Enviado desde mi GT-I9060I mediante Tapatalk

Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Manuel N en 20 de Set de 16, 12:11:52 pm
Per a que no siga sempre gregal el que escriu, deixe unes imatges.
La primera son bolets de panical.
La segona un esclatassang. Per cert tenien la majoria cucs.
La tercera no tinc idea pero eren tan grans que li he fet una foto.

Enviado desde mi GT-I9060I mediante Tapatalk

El ultimo parece una seta de chaparra...
Títol: Re:Bolets. Tardor 2015.
Publicat per: Meteo Gaianes en 01 de Oct de 16, 03:34:58 am
Es faràn esclatasangs?


Buenas!!! Com amant de l'esclatasang ,he vist que les ultimes pluges que s'han prouduit han arribat entre 30-40mm per les serres de la Marina,com vegeu l'eixida de l'esclatasang???? Tinc desitjos!!! GRÀCIES

 Enviat des del meu Funker R504 fent servir Avamet