Els surenys o ceps són dels millors bolets que hi han, el més conegut és el Boletus edulis. El de la foto és un Boletus aereus, considerat per alguns com el millor dels bolets.
El Boletus aereus el podem trobar en boscos de planifolis, és a dir d´arbres de fulla plana, no de coníferes (pins). El de la foto l´he trobat en bosc de sureres, però també pot eixir en rouredes i carrascals humits. És molt probable que per la teua zona en pugue haver, potser pels carrascals d´Alcoi. No li agrada molt el fred, però sí necesita humitat.
S´utilitza en moltes receptes, normalment tallat a llesques. Hi ha qui deixa secar les llesques, ho tritura i l´utilitza com a condiment.
Jo, segurament, el tallaré a llesques i el fregiré en companyia d´uns espàrrecs que m´he trobat en la mateixa zona, i amb unes dents d´all. Amb alls tendres no ho he probat però segur que també deu estar bé, un dia ho probaré.
Per cert, se menja tant el barret com el peu.