De moment no he vist guiscanos (esclatasangs) al montes d'Almansa. Hi haurem d'esperar encara uns díes , setmanes .
Per cert, ¿com estàn les lleis als vostres pobles? . Per Almansa tenim que anar a l'ajuntament a per una especie de licencia per a agafar setes al camp . Es gratuit i la donen a l'instant. Només es permet agafar 3kg/persona i día . La guardía civil sol fer controls i demanar el paperet. Aixina que ja ho sabeu si algú vol vindre per aci .....
Açí vos deixe una foto d´un meravellós esclatasang. El vaig pillar el divendres de vesprada, i el vaig menjar per a sopar, i che, no se que em va pasar però vaig pasar una nit d´allò més agitada... ???
(http://images.meteociel.fr/im/8252/ESCLATASANG_kto3.JPG)
Les primers, tan abundants, són suillus normalment de la varietat granulatus, prou bons fregits si son xicotets i li lleves la cutícula i les tubs. Eixos ja son massa vells i no valen, a mes de que solen estar completament cucats.
Enlerta en la segon!!! Te molt, pero que molt mala pinta!! Per la foto podría ser un xampinyó, que dius tú, pero el xampinyó, al tallarlo, canvia ràpidament de color cap al cru o ocre, llevat dels roins que viren a groc. Aixina que podría ser qualsevol cosa, Cap bona, especialment si és una farinera borda. quina olor tenia? tenia restes de sac baix terra?
Les blanques grans, tenien la cutícula molt seca, com si fora de cartó?
I, la última sembla un 'puagre', rússula picant que tampòc es massa bona.....
.... el xampinyó el vaig trobar ja tallat al costat del camí . L'havían deixat allí, feia olor pareguda a la del xampinyó, per aixó vaig pensar que era aixó però la forma no era molt de xampinyó, no .
molt bona pinta tenen eixos pebrasos , i a més tendrien que estar buenisimsAra mateix he menjat els ultims amb un arros i costelles :D**. Supose que sera l'ultima d'aquest any.