Forum AVAMET
Extra topics => Medi Ambient / Medio Ambiente => Micologia / Micología => Missatge iniciat per: gregal en 16 de Oct de 12, 16:46:30 pm
-
Les últimes pluges ja han començat a donar els seus fruits.
La setmana passada vaig fer un parell d´eixides. En la primera (dia 11) vaig anar més que res a vore com estave el terreny, i vaig collir una dotzeneta de mollerics sans. No són uns bolets, diguem-ne excelets, però feia molts mesos que no collie res, i no me vaig poder resistir. Els vaig acompanyar amb un manollet d´espàrrecs. Per la vesprada vaig anar a una xopeda i vaig fer un plateret de gírgoles de xop.
El diumenge vaig tornar a intentar-ho amb les gírgoles de xop, en un altre lloc, esta volta acompanyat amb el meu xiquet. Com a resultat, un cul de cistella. Que pagat que estava el xiquet!
Si el vent no ens fa la mà, les perspectives són bones, per als pròxims dies.
Les fotos que adjunte, les dos primeres són del dijous, i les altres dos del diumenge.
Que tingueu sort! i gaudiu del bosc, però sempre respectant-lo!
-
Ja ha arribat, ja ha arribat... alegria* alegria* alegria* alegria*
Llàstima que amb el que ha plogut en els darrers mesos per ací, no crec que fem pebrasà com toca.
Gregal, veig que eres un entés del tema: Què et pareix fer un índex dels tipus de bolets que tenim al nostre territori amb fotos pròpies? Es podria obrir un nou tema i que quedara punxat dalt de tot. Apreneríem tots!
-
Ja ha arribat, ja ha arribat... alegria* alegria* alegria* alegria*
Llàstima que amb el que ha plogut en els darrers mesos per ací, no crec que fem pebrasà com toca.
Gregal, veig que eres un entés del tema: Què et pareix fer un índex dels tipus de bolets que tenim al nostre territori amb fotos pròpies? Es podria obrir un nou tema i que quedara punxat dalt de tot. Apreneríem tots!
Home, la veritat és que no soc cap expert, només un aficionat. De totes maneres, la idea està bé. Tinc fotos de bolets que cullc habitualment, els més corrents, ja que com dic no soc un expert. Podrie penjar algunes fotos indicant el noms del bolets i algunes característiques. I si algún o alguns membres del fòrum, que sàpiguen del tema més que jo fan lo mateix, tots aprendriem algo més.
-
Exacte! ;)
-
Bona boletà, gregal. Dona gust trobar una encara que després sempre hi ha algún cucat.
Els mollerics, per ací ningú els pilla, excepte una alemana que conec i jo. Diu ella, que és investigadora farmaceutica que tenen no se quin component que és mlt bo per a les persones.
Jo les faig amb arròç i bledes (o borralla que està molt mes bona i ara ja n'hi ha per el riu també)
Sal·lutacions.
-
Bona boletà, gregal. Dona gust trobar una encara que després sempre hi ha algún cucat.
Els mollerics, per ací ningú els pilla, excepte una alemana que conec i jo. Diu ella, que és investigadora farmaceutica que tenen no se quin component que és mlt bo per a les persones.
Jo les faig amb arròç i bledes (o borralla que està molt mes bona i ara ja n'hi ha per el riu també)
Sal·lutacions.
Gràcies Vaqueret.
Els mollerics també els cull poca gent per ací. En esta ocasió n´he collit perquè feie molt de temps que no collie cap bolet, i perquè els que he vist no tenien cucs. L´inconvenient que tenen els mollerics és que convé llevar la pell (que se lleva molt fàcilment, com si li llevares el paper a una pegatina), i també l´esponja de la part de baix del barret, ja que si no, pots tindre cagueroles, perquè la pell sobretot és laxant.
Els mollerics comencen aparèixer cap als 15 dies de l´aigua. Són dels primers bolets que trobem, un indicador de que prompte eixiràn bolets millors.
Interesant la recepta que dius. Gírgoles de xop amb arrós i bledes. Ho tinc que provar!
-
També faig això mateix amb els mollerics: llevar-li la pell i l'esponja en el moment de collir-los.
Lo del arroç era amb mollerics, les gírgoles de xop també valen, per suposat, pero prefereixc fer-les en truita o soles, després de 'ofegar-los' que diem per ací.
La llàstima és que darrerament hi han mes buscadors que soques, coses de la crisi.
-
Després de treballar he fet una escapadeta, abans de que arrive la pluja, i no ha estat mal. He tornat a collir gírgoles de xop, i lo millor de tot és que he trobat una zona on hi ha surenys (Boletus aereus), un dels millors bolets. Només he trobat un, de sureny, però m´anote la zona per a pròximes visites.
Ara mateix està plovent a bon ritme, per ací. Açò vindrà de perles :)
-
Quina pinta més lletja! Això està bo? Com el cuines en aquest cas?
-
Els surenys o ceps són dels millors bolets que hi han, el més conegut és el Boletus edulis. El de la foto és un Boletus aereus, considerat per alguns com el millor dels bolets.
El Boletus aereus el podem trobar en boscos de planifolis, és a dir d´arbres de fulla plana, no de coníferes (pins). El de la foto l´he trobat en bosc de sureres, però també pot eixir en rouredes i carrascals humits. És molt probable que per la teua zona en pugue haver, potser pels carrascals d´Alcoi. No li agrada molt el fred, però sí necesita humitat.
S´utilitza en moltes receptes, normalment tallat a llesques. Hi ha qui deixa secar les llesques, ho tritura i l´utilitza com a condiment.
Jo, segurament, el tallaré a llesques i el fregiré en companyia d´uns espàrrecs que m´he trobat en la mateixa zona, i amb unes dents d´all. Amb alls tendres no ho he probat però segur que també deu estar bé, un dia ho probaré.
Per cert, se menja tant el barret com el peu.
-
Es dificil trobar-ne per ací baix, a no ser que siga un any especialment plovedor.
Jo sols ho vaig ver una volta fa ja prous anys i sols un exemplar, davall d'una alzina.
Molt paregut a eixe, pell negra, esponja blanca.
-
Quina preciositat de bolet, quina enveja em dones. :-X
-
Gràcies Damimet. Segur per la teua zona també en podràs trobar.
Per a qui visca més o menys prop i li puga interesar, el cap de setmana fan una interesant exposició micològica en el Pinar del Grau de Castelló. L´any passat vaig anar i va estar molt bé, hi havien al voltant de 150 espècies de bolets. L´exposició la fan en un local situat a la part sud del pinar. A més, el diumenge hi haurà degustació de bolets a partir de les 12:00.
Si voleu més informació:
http://www.asmicas.org/descargas/expo_pinar/exposicion_setas_2012.pdf (http://www.asmicas.org/descargas/expo_pinar/exposicion_setas_2012.pdf)
-
Hola a tots. A partir de demá i fins dijous m´hen vaig cap a terres de Terol, Conca i Guadalajara. Amb tota la idea de patejar serra a punta pala, afotar tot alló que es meneje i per descomptat fer la reçerca del esclatasang, el boletus de pi, el bolet dels Cavallers, el de xop, les gírgoles, i els sanguinosos. Ja vos contaré.... ;)
-
Bon viatge, ja ens contaràs!
-
Quina enveja me dones! Ja ens diràs com t´ha anat. Que tingues molta sort i a disfrutar!
-
Huí he fet una eixida amb uns amics. Hem anat a dos zones, primer a una serra litoral, on hem pogut comprobar que la cosa encara està prou parada, i després a una zona situada a uns 800 m. d´altitud. En la segona zona sí que hem pogut collir algo, no molta cosa, però sí variadet. A més, els bolets estaven saníssims quasi tots, cosa que no m´esperave ja que ara hi ha lluna plena i els bolets se cuquen més ràpid. Hem agafat rovellons, cames de perdiu, fredolics, pets de llop, i lo que per ací anomenem pebrassos (Russula delica).
Finalment hem rematat el matí amb un bon dinar i uns "cremaets". Una eixida perfecta, vaja!
-
Bona eixida! Demà possiblement jo faja una eixida per la Serra Grossa, al N del terme d'Ontinyent. Ja vos contaré.
-
Deixe algunes imatges de les collites, curiosament dissabte pasat vam anar a un puesto que vam fer bona collita, i esta setmana soles 4.
-
Al mateix puesto fa 2 dies...
Esperem que les temperatures baixes de setmana pasada no paren la temporada de bolets.
-
Huí he fet una eixida amb uns amics. Hem anat a dos zones, primer a una serra litoral, on hem pogut comprobar que la cosa encara està prou parada, i després a una zona situada a uns 800 m. d´altitud. En la segona zona sí que hem pogut collir algo, no molta cosa, però sí variadet. A més, els bolets estaven saníssims quasi tots, cosa que no m´esperave ja que ara hi ha lluna plena i els bolets se cuquen més ràpid. Hem agafat rovellons, cames de perdiu, fredolics, pets de llop, i lo que per ací anomenem pebrassos (Russula delica).
Finalment hem rematat el matí amb un bon dinar i uns "cremaets". Una eixida perfecta, vaja!
Eixos blancs son pebrassos -que dieu ahí- ? Els he vist moltes voltes i no els he fet gens de cas. Ací els diem 'puagres'.
-
Sí Vaqueret, també se diuen puagres. Amb els noms del bolets passa com amb el nom de les plantes, a vegades se´ls anomena de manera molt diferent, d´una comarca a una altra, o fins i tot d´un poble al poble del costat.
Les puagres o pebrassos (segons diem per ací) són de la família de les Rusules. Jo no n´he collit mai, però un amic que venie amb nosaltres, sí que te costum de collir-ne. Les Rusules no hi ha cap de tòxica, lo que sí que hi ha moltes que piquen tant que no se poden menjar. O siga que la seua comestibilitat està en la seua major o menor picantor, ens pot deixar la boca coenta però no ens intoxicaran, ara! cal estar segurs de que lo que collim son efectivament Rusules.
-
Sense voler volent, el meu sogre n'ha fet una bona... tot rovelló.
-
Ostres! quina cistella més guapa. Està fins a dalt. Felicitats al teu sogre.
-
Ostres! quina cistella més guapa. Està fins a dalt. Felicitats al teu sogre.
La llàstima és que molts estan un poc fotuts per dins. Van cucant-se pel tronc i va pujant. Normalment talles el tronquet i no cal més, però a vegades.... dic jo que serà de la pluja dels últims dies? :-\
-
Ostres! quina cistella més guapa. Està fins a dalt. Felicitats al teu sogre.
La llàstima és que molts estan un poc fotuts per dins. Van cucant-se pel tronc i va pujant. Normalment talles el tronquet i no cal més, però a vegades.... dic jo que serà de la pluja dels últims dies? :-\
És possible. Una de les raons també potser la lluna. Estos dies arrere hi havie lluna plena, i quan hi ha lluna plena els cucs "treballen" de dia i de nit. Si a més li afegim molta humitat en el bosc i temperatures suaus, doncs no és estrany que se cuquen ràpid.
-
Che tú, quines cistelles més guapes i ben carregades.
En quant al meu periple per terres de Catella i Aragó, no va ser gens bona en quant a bolets ( mitja dotzena si cal de Esclatassangs, uns bolets de pi de tamany considerable i poc més). Ara bé, vaig disfrutar a tope de la natura, la fauna i com no, de la fotografia (completament a soles amb exemplars de cérvol, muflons, porcs senglars...etc) en definitiva un disfrute total.
Tornant als esclatassangs, per totes les nostres terres les collites están sent prou generoses. totes les serralades als voltants d´Ibi, Onil, Banyeres i Biar están ben preparades. Per contra, la quantitat de gent que es desplaça per a buscar es acollonant... ::)
-
Esperan les teues fotos Toni, avui he pogut eixir del treball a les 16:00 i he aprofitat una mica de temps per a aprendre. He vist un xampinyo de serra, conegut com a morena segons diuen per ahi. Tambe he fet unes quantes de panical, i he vist altres que vos deixe en la foto per si algu la coneix, perque estic buscanla en el programeta de vaqueret i en el llibre de caixa ontinyent i no se quina es.
-
No conec eixos bolets :-\. Espere que algú altre te pugue ajudar.
Enhorabona per les gírgoles de panical. Jo no n´he collit mai, és un bolet que tinc pendent.
Vinga, que vaja bé.
-
Aquest matí la jornada pebraserà a començat amb pluja fineta, però conforme ha anat obrint-se el dia anava parant i ens ha permès fer uns quants quilets.
Vos deixe algunes fotos.
(http://s8.postimage.org/m5ebj0wkx/IMG_2768.jpg) (http://postimage.org/image/m5ebj0wkx/)
(http://s8.postimage.org/f3gdwtsz5/IMG_2770.jpg) (http://postimage.org/image/f3gdwtsz5/)
(http://s8.postimage.org/kswmh4z5d/IMG_2773.jpg) (http://postimage.org/image/kswmh4z5d/)
Feia temps que no disfrutava com hui.
:) :)
-
Ostres tú! Això ja és serio. Ja ho crec que haureu disfrutat. Felicitats.
-
Vaja tela Soriano, aixó ja es una collita en tota regla.... ;)
-
Esperan les teues fotos Toni, avui he pogut eixir del treball a les 16:00 i he aprofitat una mica de temps per a aprendre. He vist un xampinyo de serra, conegut com a morena segons diuen per ahi. Tambe he fet unes quantes de panical, i he vist altres que vos deixe en la foto per si algu la coneix, perque estic buscanla en el programeta de vaqueret i en el llibre de caixa ontinyent i no se quina es.
Sembla algún tipus de Rússula.
-
Fa pocs dies vaig anar a fer una caminata per la muntanya, i de pas a pegar una miradeta. La collita que vaig fer és ridícula comparada amb la del company Soriano, però deixe una foto perquè a més de rovellons, també vaig collir uns fruits que potser algú no els coneix. Es tracta d´arborços, els fruits de l´arborcer. Potser a algú li sonarà més el nom castellà (madroño).
Uns fruits silvestres que a mi m´agraden molt. L´inconvenient que tenen és que si se´n menjen molts, quan estàn molt madurs, es pot agafar una bona "melopea", ja que fermenten i alehores tenen alcohol. A mí mai m´han pujat al cap, però conec gent que m´han dit que a ells sí.
-
Bona collita Gregal. Si que coneixia els fruits pero mai els he tastat. Fa 1 any que vam plantar uno pero no li he vist fruit encara.
-
Esperan les teues fotos Toni, avui he pogut eixir del treball a les 16:00 i he aprofitat una mica de temps per a aprendre. He vist un xampinyo de serra, conegut com a morena segons diuen per ahi. Tambe he fet unes quantes de panical, i he vist altres que vos deixe en la foto per si algu la coneix, perque estic buscanla en el programeta de vaqueret i en el llibre de caixa ontinyent i no se quina es.
Sembla algún tipus de Rússula.
Les vaig vore en el llibre de caixa ontinyent pero no em va semblar cap russula, estes tenen les lamines molt blanques.
-
Un dia també vaig vorer eixe fruit, però no tenia ni idea de què cosa era. Gràcies!
-
Huí he anat a vore si trovabe camagrocs, i sí que n´he trobat, encara que de moment son un poc menuts. També he trobat rovellons de bon tamany i unes poques tasses de bruc. El bosc està que done glòria caminar per ell, de verd i humit que està.
Abans de les fotos voldrie dir algunes coses sobre els camagrocs:
Són bolets que creixen en zones prou localitzades, però allà on creixen ho solen fer en abundància. Són bolets de pinars humits i ombrívols, sobretot si tenen una bona capa d´humus, a base d´agulles de pi i pinyes caigudes. Solen apareixer quan ja fa dos o tres setmanes que hi han rovellons, i aguanten el fred millor que aquestos.
L´inconvenient que tenen és que són engorrossos de collir i netejar. La manera més correcta, segons la meua opinió, és arrancant-los d´un en un, intentant no remoure massa la pinotxa entre la qual creixen. Si la capa d´humus es manté en bon estat, tindrem camagrocs tots els anys. Si ix el bolet sencer, segurament en la base del peu quedarà un poquet de terra, eixe troset el llevem després en casa. Si tenim la sort de coneixer algún rogle amagat on sabem que en ixen, en podrem tastar en quasi totes les temporades, a no ser que algún porc senglar o algún "rovelloner amb rasclet" ens llaure "l´hortet". Aleshores ni camagrocs ni res.
-
Aixina ha quedat la collita d´ahir. El seu destí, i el de l´allioli que acave de fer, és acompanyar el sopar d´esta nit. Rovellons, camagrocs i allioli, un bon acompanyament per a un sopar de carn torrada.
-
Gregal ja que veig que coneixes prous bolets, pot ajudarme amb els fredolics, avui he agafat 3, havien molts mes pero per no tirarlos no he agafat mes. He vist als llibres que es prou dificil de confondre pero no les tinc totes amb mi.
-
Hola Damimet. Jo crec que sí que són, però això d´identificar bolets a través de fotos a mi me fa respecte. Algunes característiques dels fredolics son, per exemple, el tacte del barret. Té un tacte com de tela. El barret sol ser de color gris fosc i no sol fer més de 6 cm. de diàmetre. Les làmines tenen un color blanc brut, lo mateix que el peu, que a més sol ser fofo per dins.
Lo que habitualment s´anomenen fredolics hi ha varies espècies semblant, la més coneguda i habitual és el Tricholoma terreum. Dins dels tricholomes el que te perill és el Tricholoma pardinum, que és habitual en alta muntanya a principi de temporada. No crec que hi haguen per la teua zona.
Els fredolics són bolets interesants. Són bons gastronòmicament, i són tardans. Comencen a haver-ne quan els rovellons estàn en ple apogeu, i aguanten bé el fred. És un dels últims bolets de la temporada, que se poden trobar. Últimament m´he fixat que en solen haver en llocs on abunda l´estepa negra.
Espere haver-te servit d´ajuda, però quan collim un bolet nou sempre cal assegurar-se bé. T´aconselle que busques informació i fotos per la xarxa, a vore si te quadra amb els bolets que tens.
Vinga, salut.
-
Moltes gracies gregal, si que son com dius pero fins que algu que conega no em diga que son bons no tindre ... a menjarmelo.
-
Moltes gracies gregal, si que son com dius pero fins que algu que conega no em diga que son bons no tindre ... a menjarmelo.
Fa un any, estava igual que tu! Jo diria que si que son...
-
Bon vesprada.
Una altra jornada familiar amb bons resultats!!. :)
La primera hora del mati ha sigut critica degut a la boira que hi havia i a alguns arruixons que ha pegat. Però cap a les 9.30 alçat la boira i s’han obert clarines que ens han permès gaudir de la segona jornada pebraserà.
Això sí en acabat banyats fins… ;D
Ací vos deixe la foto de la collita,
(http://s17.postimage.org/tpoycbd17/IMG_2780.jpg) (http://postimage.org/image/tpoycbd17/)
-
Que bona collita.
-
Collons! Espectacular. Pareix que esteu disfrutant de valent per les comarques centrals. A seguir, que enguany està sent bò.
-
Bona collita!! Enguany està sent una molt bona temporada per ací! En algunes zones de la Serra Grossa hi ha moltíssims.
-
Hola a tots. Esta vesprada he fet una eixideta ràpida, que no havie previst. Lo més interesant ha segut collir un parell de llanegues negres (Hygrophorus latitabundus, un bolet excelent), i una "mare de rovelló".
-
El vent de mestral que ha estat bufant per ací estos dies, ha fet notar els seus efectes en el bosc. Encara hi ha humitat, però molta menys que la setmana passada. Si no canvia l´oratge, me pense que la temporada de bolets acabarà pronte per ací. Esta vesprada encara he pogut trobar algo, uns quants camagrocs i cinc rovellons. A vore si plou pronte, i sobretot que no face vent.
-
Bon Nadal a tots.
Este matí he anat a fer una excursioneta amb els meus fills, i em agafat la cistella per si trobàvem algo. Apart de romer, timonet, espígol, i uns pocs espàrrecs no em trobat res més, però quan tornàvem a casa se m´ha ocorregut parar a una zona de xops, on a vegades he collit gírgoles de xop. No me pensave que trobariem res, però em tingut la sort de fer, la que crec que serà la última collita d´esta temporada... encara que mai se sap :)
-
Quina bona pinta!