General > Meteorologia i clima / Meteorología y clima

La suposada sequera i l'any 2017

(1/1)

sergisellop:
Hola a tots!

Hui, tocava còpia de seguretat completa de la base de dades de la web d'AVAMET. Aprofitant que baixava la info i veient que uns diuen que estem malament en pluges i d'altres no, m'he permés fer uns quants estadístics que servisquen de recolzament a uns i altres.

He utilitzat 209 estacions de la nostra base de dades que contenen les dades mensuals completes (o almenys més del 95%) de precipitació des de gener de 2010 fins a octubre de 2017.

Mantenint aquesta base mostral, he calculatr la mitjana mensual de precipitació de les 209 estacions (columnes). Al gràfic, a més, podeu veure el quartil 1r i 2n (mediana) i, en roig, els mesos que de mitjana estan per sota del quartil 1r (de la mitjana de TOTS els mesos, no de la mitjana de cada mes, no hi ha prou dades encara per a fer-ho així, algun diaaaa). I la mitjana mòbil de 5 periodes (disculpeu l'error que he posat MM3). Així queda:Al segon gràfic, he tractat de fer un cutre-test de ratxes, marcant com a 1 els mesos que estan per sota el Q1 i com a 0 els que estan per sobre. Després he tornat a suavitzar amb una MM5 (barres blaves) i he calculat la mitjana de l'any natural (roig) i any agrícola (verd).Conclusió estadística (que no d'un expert en meteorologia): després d'un cicle humit centrat al mes de novembre de 2016, estem al pitjor cicle sec continuat dels últims 7 anys només superat pel primer semestre de 2014.

I ara els meteoròlegs que diguen que en pensen... d'això jo no en sé

meteoagres-bonell:
Bon anàlisi Sergi ;)

Elche:
Buen análisis. Viendo los datos, creo que algunos exageran todo demasiado y solo hablan de los embalses o la lluvia cuando les interesa hablar de ello. El resto del año apenas comentan el nivel de los embalses comparándolo con la media.

MeteoCàrcer:
Coloque per ací els mapes semblants de la CHJ per any hidrològic: https://i.imgur.com/joMKGJ4.jpg

germanbz:
Si ú mira en eferérides antigues de velles sequeres, de fa décades i sobre tot de fa segles nota la diferència en el terme "sequera", ara es confòn sovint la sequera natural en la falta d'aigua que no es lo mateix.

les sequeres al mediterrani no es poden mesurar per anys aîllats ja que les mitjanes de pluja que donen mitjanes per eixemple de 450mm a l'any no venen d'anys "normals" dins dels quals la pluja es de 450mm sino de décades en les quals un any cauen 250 altres 600 altres 300 o altrs 500
bé el que es el clima normal ací.  Si en un periode de 5 o 7 anys la mitjana fora de
300mm en un puesto aon la mitjana fora de 470 ja parlariem d'altra cosa pero evidentment no es el cas.Si comparem la mitjana en periodes de refereència 60-90 70-2000 i 80-2010 apenes ha canviat eixa mitjana doncs la variabilitat i la mitjana dins d'eixa variabilitat natural del nostre clima en termes de pluviometria no sembla haver canviat massa.

Navegació

[0] Índex de Missatges

Go to full version