Autor Tema: Resum meteorològic d'octubre de 2017  (Llegit 928 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat felet

 • Associat AVAMET
 • Mediterranean DANA
 • *
 • Missatges: 5.849
 • Soci fundador d'AVAMET
  • meteontinyent
Resum meteorològic d'octubre de 2017
« el: 01 de Nov de 17, 17:37:27 pm »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

Hem deixat arrere un octubre càlid i, a banda d'anar normalitzant-se les temperatures, si les previsions a mitjà termini s'acaben confirmant el fred és a punt d'arribar. En concret, amb 19,7º de temperatura mitjana (1º superior a la de la sèrie) ha quedat per davall dels octubres de 2006, 2013 i 2014, però la sensació que la tardor arriba cada vegada més tard i és més curta està ben estesa. Per altra banda quasi no ha plogut, i els 6,4 mm mesurats (-92%) confirmen que ha sigut un octubre molt eixut i la poca pluja caiguda des d'abril. Cal destacar també els dies de calma anticiclònica, que han portat la pressió mitjana a valors d'uns 1018 hPa, una baixa velocitat mitjana del vent i una considerable insolació.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 19,7ºC (+1,1ºC)
Temperatura mitjana deuminutària: 19,1ºC
Temperatura màxima mensual: 30,4ºC (dia 5)
Temperatura mitjana de les màximes: 25,6ºC
Temperatura mínima mensual: 9,5ºC (dia 30)
Temperatura mitjana de les mínimes: 13,9ºC

Nits tropicals: 0
Dies amb màxima < 10º: 1
Dies amb màxima < 28º: 8  :o

Humitat relativa mitjana: 64,6%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1018,1 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1027,4 hPa (dia 26)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1008,8 hPa (dies 18 i 19)

Velocitat mitjana del vent: 4,8 km/h
Ratxa màxima mensual: 68 km/h (dia 18
Velocitat dominant: OSO

Hores de sol: 254,5 h (+7,7%)  :o

Precipitació mensual: 6,4 mm (-92%)
Dies de precipitació apreciable: 2
Dies de precipitació inapreciable: 3
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 353,2 mm (-22%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 16,0 mm (-98%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera

Desconnectat Ilde C. P.

 • Associat AVAMET
 • Pluja
 • *
 • Missatges: 101
 • Gaudiu d'aquest dia!
Re:Resum meteorològic d'octubre de 2017
« Respondre #1 el: 06 de Nov de 17, 10:24:54 am »
Hola!, companys:

Com ja és habitual als darrers decennis, l’ Octubre d’aquest 2017 ha sigut un mes més càlid del normal, en la línia del que tinguérem l’any passat. Quant a les màximes, l’anomenat “Estiuet de st. Miquel” es perllongava més del compte per la persistència d’un matalàs càlid al damunt nostre i, tret d’uns pocs dies més fresquets (més com més cap al final del període), la resta foren més aviat càlides, destacant-ne tres que assoliren els 29-30º C amb vents aponentats (dies 5, 21 i 27). Les mínimes, en canvi, foren més regulars, anant cap avall conforme augmentaven les hores nocturnes. També va ajudar, durant la darrera setmana i escaig, l’origen centreeuropeu (fresquet, doncs) dels vents, junt amb el domini de l’oratge anticiclònic i les calmes nocturnes, que feien baixar els registres per efecte de l’anomenada inversió tèrmica; tot això sense ultrapassar (per davall) els 12º C.

La precipitació recollida aquest mes ha estat ridícula, si tenim en compte que Octubre es, històricament i de mitjana, el mes el més plujós de l’any. De fet, aquest 2017 hem assolit la segona posició quan a Octubre més sec en els darrers 20 anys (dades del meu observatori). Tota va caure cap a la meitat del període, sobretot el dimecres, 18, pel pas d’un parell de fronts freds bastants actius acompanyats d’una bossa d’aire fred en altura, que en venir de Ponent (Llebeig en concret) no va deixar massa pluja: 3,4 mm. Dijous, 19, les restes d’inestabilitat amb fronts que giravoltaven un centre de baixes pressions situat al mar Balear feien que a la vesprada cresqueren unes tempestetes que, tot en gros, descarregaven uns minsos 0,6 mm. Tots dos foren els episodis més destacables.
 
Per la seua banda, la intensitat i la direcció del vent han estat fidels a l’estadística mitjana del meu observatori, que diu que Octubre és el mes menys ventós de l’any i amb domini quasi migpartit entre la component de Llevant i la de Ponent (en aquest cas ha estat la segona, cosa ben coherent, per altra banda, amb la sequera observada).

Tot seguit vos faré "cinc cèntims" de les dades meteorològiques més importants del proppassat Octubre, tal com han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes. Començaré amb un ràpid colp d’ull a les dades més significatives:

- Temperatura mitjana = 19,5º C, 1,6º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes d’Octubre.

- Pluja recollida = 4,6 mm, un 94 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Octubre. Ara sí que ens hem menjat el superàvit de les pluges abundants de Gener i generoses de Març i ens hem quedat pràcticament a 0 (balanç pluviomètric anual: +0,6 %); així mateix, hem engrossit el dèficit de l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de Setembre del 2017 fins al mes actual: -91 %).

- Vent: Intensitat mitjana = 3,9 km/ h, 0,9 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Octubre. Direcció dominant de l’Oest, també habitual al meu observatori en Octubre (Est = 44 %, Oest = 56 %).

Continuaré amb un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent, i completaré el panorama amb les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes, imatges que vos adjunte tot seguit.

Fins l’altra i molta salut i pluja!