Autor Tema: Resum meteorològic de la primavera climàtica del 2018  (Llegit 701 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Ilde C. P.

 • Associat AVAMET
 • Pluja
 • *
 • Missatges: 101
 • Gaudiu d'aquest dia!
Resum meteorològic de la primavera climàtica del 2018
« el: 11 de Jun de 18, 09:32:07 am »
Bon dia i bona hora, companys d’afició:

Les dades calculades de la darrera primavera climàtica, que aplega les dades meteorològiques trimestrals corresponents, assenyalen una estació de mitjana més càlida del normal (agafe com a patró la mitjana de dades de la sèrie 1971 al 2000 a l’aeroport de Manises, corregida per la diferència d’altitud entre observatoris), una pluja acumulada prou per davall del que esperàvem (la que ens dóna la sèrie citada abans) i una força del vent lleugerament superior a la mitjana del meu observatori (10 anys de dades), mantenint-se, quan a la component dominant, l’evolució habitual des de l’oest fins a l’est, conforme ens acostem cap a l’estiu.

Passe, tot seguit, a comentar les singularitats i les regularitats trobades com a resultat d’aplegar les dades del trimestre esmentat, recollides al meu observatori d’aficionat, situat al terme de Bétera, partida de les Malladetes, comarca valenciana del Camp de Túria:

A)   SINGULARITATS METEOROLÒGIQUES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA DEL 2018:

D’estacionals n’he trobat ben poques. La més destacable ha estat que hem assolit el registre de velocitat mitjana del vent més alta (6,0 km/ h) de la sèrie de 10 anys de què dispose. En segon lloc, hem tingut el segon registre més baix de precipitació recollida (49,8 mm) de la sèrie, en aquest cas de 20 anys, després del 2014 (36,4 mm).
Quant als mesos que componen l’estació climàtica, destacaria abril, per haver assolit la temperatura mitjana més alta de la sèrie de 10 anys (15,8º C).

B)   RESUM DE DADES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA DEL 2018:

Tot seguit adjunte un quadre-resum de les dades meteorològiques més significatives corresponents a la primavera climàtica, que inclou comentaris explicatius.

C)   GRÀFIQUES HISTÒRIQUES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA:

En graficar les dades anuals de la primavera climàtica, en base a l’històric de què dispose, que podeu veure tot seguit i a l’apunt corresponent del meu blog (http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=272573), constate que, amb petites oscil·lacions, la temperatura mitjana segueix una tendència ascendent (línia verda de la recta de regressió), que a hores d’ara se situa al voltant d’1,4º C per sobre del patró (línia fosca discontínua; valor que es manté igual que l’any passat); mentre que la pluja total recollida, amb la lògica major irregularitat de les oscil·lacions, manté una evolució contrària (línia fúcsia de la recta de regressió), que actualment suposa de l’ordre de 105 mm (línia fosca discontínua; xifra una mica per sota del valor del patró i uns 10 mm per sota del valor obtingut el 2017). Ens trobem, doncs, en una situació que s’ajusta a les previsions per a l’escalfament global antropogènic, però que no és significativament diferent de la de l’any anterior, cosa prou lògica, si tenim en compte que els canvis climàtics són relativament lents i no es poden copsar en comparatius anuals.

D)   COMPARATIU AMB ALTRES DADES HISTÒRIQUES ESTACIONALS:

Les conclusions pel que fa a la comparació de les dades mitjanes del patró (del 1971 al 2000) amb les de l’històric del meu observatori (del 1999 al 2018, per a la pluja --20 anys--, i del 2009 al 2018, per a la temperatura –10 anys--) són les que ja coneguem d’anteriors anàlisis estacionals:
 
Quant a la pluja recollida, tenim que, de mitjana, a l’indret on visc les pluges de l’Estiu i la Tardor estan resultant més properes a allò esperat (+5 % a l’Estiu i -9 % a la Tardor), mentre que la precipitació acumulada a l’Hivern queda, de mitjana, més curta (-18 %) i la de la Primavera, més copiosa (+26 %) que la que marca el patró (tot i haver baixat en aquesta darrera estació 4 punts respecte de la mitjana de l’any anterior).

Quant a la temperatura mitjana, tot i la poca perspectiva que ens dóna un històric més curt en aquest cas, al meu observatori no hi trobe gaires diferències entre estacions; així, la pujada tèrmica esperada pel canvi climàtic s’està produint de forma bastant uniforme entre totes quatre estacions (+5 ± 1 %).
Si voleu saber-ne més, podeu consultar les dades més significatives de cada mes als apunts corresponents que he publicat en aquest mateix fòrum.

Com faig sempre, enllestiré l’apunt fent esment a les previsions meteorològiques per a aquest Estiu climàtic que ara comença. Segons AEMet, a la banda Est de la península Ibèrica continuarem amb temperatures mitjanes superiors a les normals i precipitacions acumulades normals (meitat inferior) o inferiors a les normals (meitat superior). És a dir, malauradament, no hi ha cap novetat d’interès.

Que, malgrat els entrebancs (siguen meteorològics, personals o socials), no perdem l’esperança i gaudim d’un bon estiu.

Desconnectat meteoagres-bonell

 • Associat AVAMET
 • Pluja
 • *
 • Missatges: 310
 • Nuvolet!
  • Agres - Bonell
Re:Resum meteorològic de la primavera climàtica del 2018
« Respondre #1 el: 21 de Jun de 18, 11:42:46 am »
Jo he fet un resum de la primavera astronòmica de l'estació d'Agres-Bonell, perquè fins ara he estat d'exàmens i no he tingut prou temps.

Aquestes han sigut les dades ampliades:

Temperatures:

- Temperatura mitja: 14.7ºC

- Temperatura màxima: 29ºC (17/06)
- Temperatura màxima més baixa: 8.4ºC (11/04)
- Temperatura mitja màximes: 19.97ºC

- Temperatura mínima: -1.6ºC (22/03)
- Temperatura mínima més alta: 16.3ºC (8/06)
- Temperatura mitjana mínimes: 9.94ºC

Precipitació:

- Total precipitació: 128.2mm
- Dia més plujós: 57.8mm (3/06)

Vent:

- Ràfega màxima: 69.2 km/h (10/04)
- Mitja de vent: 6.21 km/h

Javier Miró.
Partida de Bonell d'Agres, 664 m