Forum AVAMET

Extra topics => Astronomia / AstronomÝa => Missatge iniciat per: felet en 08 de Oct de 11, 09:17:37 am

Títol: Pluja de meteors de les drac˛nides
Publicat per: felet en 08 de Oct de 11, 09:17:37 am
[Extret del BLOC METEONTINYENT (http://meteontinyent.blogspot.com/2011/10/una-pluja-destels-que-podria-ser-una.html)]

Una pluja d'estels que podria ser una tempesta de meteors

Al llarg de la seua ˛rbita, el nostre planeta travessa zones del sistema solar plenes de pols i restes de cometes (http://ca.wikipedia.org/wiki/Cometa). Sˇn els estels fugašos o meteors (http://ca.wikipedia.org/wiki/Estel_fuga%C3%A7) que veiem de tant en tant a les nits quan entren a l'atmosfera terrestre i es cremen.

Estes pluges d'estels reben el nom de la zona del cel d'on la perspectiva ens fa veure que venen. Les Drac˛nides tenen un radiant situat a la constelĚlaciˇ del Dragˇ (http://ca.wikipedia.org/wiki/Constel%C2%B7laci%C3%B3_del_Drag%C3%B3), que a l'hora del mÓxim estarÓ situada al nord-oest del cel, ben a prop de l'estrella polar.

(http://www.recercaenaccio.cat/agaur_reac/AppJava/resources/images/20110929-radiant-draconids-editat11181.jpg)


La mÓxima visibilitat de la pluja es produirÓ a una hora immillorable: entre les 21 i les 23 hores del dissabte 8 d'octubre. Per desgrÓcia tenen un lluentor dŔbil i damunt la Lluna estarÓ quasi plena. Per˛ compensarÓ el fet que se n'esperen moltes i sˇn lentes, de manera que serÓ fÓcil identificar-les.

(http://ciencia.nasa.gov/media/medialibrary/2011/10/07/model_strip_spanish.jpg/image_full)

Cal anar a un lloc fosc allunyat de les llums de les nostres ciutats, i per supost ben abrigats.

Teniu molta mÚs informaciˇ al bloc "Pols d'estels (http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/205981)" d'Enric Marco, al bloc de l'oratge de RTVV (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/10/pluja-destreles-de-les-draconides.html) i a la plana web de la NASA en espanyol (http://ciencia.nasa.gov/ciencias-especiales/04oct_draconids/).