Fa molt que no m'anime a fer anàlisis de models, la veritat és que fa molt de temps que no hi ha hagut una situació que pagara la pena fer un anàlisi, però trobe que aquesta que comença demà per la vesprada ho mereix i amb escreix. Els models dels que disposem hui en dia no ens donen cap garantia de fiabilitat total, però d'alguna manera o altra dilluns plourà a tot arreu de la comunitat valenciana. A més, la possibilitat de que ho faça de forma torrencial és elevada. comencem pel primer factor que afegeix energia per al creixement de tempestes al nostre entorn:
Mapa d'anomalies d'ahir dissabte:

La temperatura entre el golf de València i el Mar Balear oscila entre 26 i 27ºC... I es que encara no em tingut cap episodi de ponent, ni cap incursió important del Jet polar a la Mediterrània Occidental. És a dir, la Mediterrània està a la seua màxima potència. Per a que ens fem una idea, per exemple en l'episisodi de Sueca de 2008; quasi en les mateixes dates, la temperatura estava entre 24 i 25ºC.
Aquesta energia es pot observar molt bé en la CAPE (energia convectiva potencial disponible) Segons em Centre Europeu tindriem uns valors molt importants durant la nit i matinada de diumenge a dilluns:

Amb vora 3000J/kg l'energia de la que disposarien les tempestes seria impresionant, també cal dir que amb el pas de la nit i debut al canvi de mases d'aire i a les pròpies tempestes que s'espera que se formen aquesta energia disponible baixarà considerablement fins als 700J/kg. Per a que ens fem una idea, hem buscat de nou les condicions en les que se va desenvolupar la tempesta de Sueca de 2008 i el punt de mes CAPE a la zona pujava fins als 800 J/kg
A nivell termodinàmic la cosa va sobrada d'energia, però amb això tots sabem que no es suficient, necessitem d'un forçament dinàmic que tire des de les capes altes cap amunt i afavoreixen els ascensos en bloc i que hi hagen vents de component marítima que serveixen de mecanisme de dispar i aporten humitat de la mar cap a l'interior. Pel que fa a la situació en capes altes trobem un embossament d'aire fred que hi ha a l'Oest de la Península Ibèrica:

Com es pot vore al mapa ens trobem al marge amb major inestabilitat dinàmica per difluencia i divergència, els vents s'acceleren i les fletxes se separen entre elles
Però a nivell mesoscalar falta per saber el mes important, que ocorrera de 1000 a 700hPa?
Comencem per la mesoscala gran. Els models, com per altra banda es llògic en aquestes situacions, no se posen d'acord a l'hora de conformar un escenari per a demà. El que sembla mes o menys clar es que durant la nit o matinada ens creuarà un front d'inestabilitat, que per la seua resemblança amb els tipics front freds de les baixes madures he incorporat en el croquis com a front fred, sembla que la frontera de mases d'aire no serà tan clara com en un front típic a l'us. No obstant segons molts models aquesta linia d'inestabilitat creuarà durant la Península Ibèrica durant la vesprada de diumenge, arribant a última hora de la vesprada a l'interior de la Comunitat.

Amb alta probabilitat el pas d'aquesta linia d'inestabilitat farà creixer tempestes amb molta energia a punts de l'interior i que avançarien cap a la costa o que tal vegada ja creixerien a la pròpia franja litoral per la proximitat de la línia d'inestabilitat ja durant la nit i matinada. Doncs si això està difícil de determinar, més complicat és veure si amb el pas d'aquesta línia s'organitzara una mesobaixa entre els 1000 i 850hPa que introduira humitat cap al prelitoral facilitant "combustible" per a la convecció. Hi ha diversos models que la posen, però no hi ha concordància entre ells. En el cas de que es produira, la zona on incidiren els vents marítims seria on podrien produir-se els acumulats més importants, arribant a xífres de 3 digits fàcilment.
Recopilant: Hi ha 3 escenaris plantejats pels models per a la matinada-matí de dilluns, pot ser no es done cap al peu de la lletra, però de totes maneres pose de menys a més probable:
1. Es forma la mesobaixa al sud de Múrcia la nit de diumenge i llisca cap al nord per la costa d'Alacant fins a quedar-se estancada al sud del Golf de València ja a primeres hores del matí.
Era l'opció més contemplada en els models de les 00Z d'ahir, pero de vesprada aquestos mateixos models s'han decantat per les altres 2 opcions2. Es forma una mesobaixa front a les costes del Sud d'alacant i es desplaça molt poc fins al canal Eivisa Xàbia i es queda quasi-estacionaria durant almenys 12h per a despres pujar cap al nord.
Opció més o menys vista per tots els models excepte Euro4 18Z, l'Hirlam, Wrf-ARW meteocat i Aemet (avis taronja lluny de la zona d'incidencia d'aquesta posició de la mesobaixa)3. La mesobaixa no es forma durant la nit sinó que ho fa tímidament i cap a les costes de Castelló durant el matí de dilluns, quedant la meitat sud del territori en una zona de vents fluixos o brises durant la vesprada.
Aquestos escenaris condicionarien el que pasara de vesprada. Ja que si es queda sense nuvols i vent en règim de brises les tempestes de vesprada podrien ser importants. Cosa que es mes complicada en un escenari en el que la mesobaixa estiga donant vents terrals o nuvolositat.
En qualsevol cas, ploga de matí o de vesprada extrany serà el lloc de la comunitat Valenciana que no veja ploure res durant el dilluns.
Molta sort a tots i a veure com evolucionen els models durant el dia de hui.