Autor Tema: Meteogrames i models, any 2014  (Llegit 6092 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat meteochiva

  • Associat AVAMET
  • Reixiu
  • *
  • Missatges: 99
  • Xiva (Valencia)/(AEMET 8334b)
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #15 el: 18 de Set de 14, 22:18:20 pm »
Tremendo analisis Miguel. Pues visto asi quizá sea todo si no cambian los modelos de aquí a entonces cosas muy puntuales y tormentosas como bien indicas. Y en estos casos ya se sabe...es una loteria donde vaya a caer. Felicidades por el post!! ;)
"Nunca dejes de vigilar los cielos"

Desconnectat alzimet

  • Junta Directiva 2018
  • Pluja
  • *
  • Missatges: 894
  • Plou poc però per a lo poc que plou MAI plou prou
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #16 el: 21 de Set de 14, 02:44:22 am »
Fa molt que no m'anime a fer anàlisis de models, la veritat és que fa molt de temps que no hi ha hagut una situació que pagara la pena fer un anàlisi, però trobe que aquesta que comença demà per la vesprada ho mereix i amb escreix. Els models dels que disposem hui en dia no ens donen cap garantia de fiabilitat total, però d'alguna manera o altra dilluns plourà a tot arreu de la comunitat valenciana. A més, la possibilitat de que ho faça de forma torrencial és elevada. comencem pel primer factor que afegeix energia per al creixement de tempestes al nostre entorn:

Mapa d'anomalies d'ahir dissabte:



La temperatura entre el golf de València i el Mar Balear oscila entre 26 i 27ºC... I es que encara no em tingut cap episodi de ponent, ni cap incursió important del Jet polar a la Mediterrània Occidental. És a dir, la Mediterrània està a la seua màxima potència. Per a que ens fem una idea,  per exemple en l'episisodi de Sueca de 2008; quasi en les mateixes dates, la temperatura estava entre 24 i 25ºC.

Aquesta energia es pot observar molt bé en la CAPE (energia convectiva potencial disponible) Segons em Centre Europeu tindriem uns valors molt importants durant la nit i matinada de diumenge a dilluns:


Amb vora 3000J/kg l'energia de la que disposarien les tempestes seria impresionant, també cal dir que amb el pas de la nit i debut al canvi de mases d'aire i a les pròpies tempestes que s'espera que se formen aquesta energia disponible baixarà considerablement fins als 700J/kg. Per a que ens fem una idea, hem buscat de nou les condicions en les que se va desenvolupar la tempesta de Sueca de 2008 i el punt de mes CAPE a la zona pujava fins als 800 J/kg

A nivell termodinàmic la cosa va sobrada d'energia, però amb això tots sabem que no es suficient, necessitem d'un forçament dinàmic que tire des de les capes altes cap amunt i afavoreixen els ascensos en bloc i que hi hagen vents de component marítima que serveixen de mecanisme de dispar i aporten humitat de la mar cap a l'interior. Pel que fa a la situació en capes altes trobem un embossament d'aire fred que hi ha a l'Oest de la Península Ibèrica:



Com es pot vore al mapa ens trobem al marge amb major inestabilitat dinàmica per difluencia i divergència, els vents s'acceleren i les fletxes se separen entre elles

Però a nivell mesoscalar falta per saber el mes important, que ocorrera de 1000 a 700hPa?

Comencem per la mesoscala gran. Els models, com per altra banda es llògic en aquestes situacions, no se posen d'acord a l'hora de conformar un escenari per a demà. El que sembla mes o menys clar es que durant la nit o matinada ens creuarà un front d'inestabilitat, que per la seua resemblança amb els tipics front freds de les baixes madures he incorporat en el croquis com a front fred, sembla que la frontera de mases d'aire no serà tan clara com en un front típic a l'us. No obstant segons molts models aquesta linia d'inestabilitat creuarà durant la Península Ibèrica durant la vesprada de diumenge, arribant a última hora de la vesprada a l'interior de la Comunitat.



 Amb alta probabilitat el pas d'aquesta linia d'inestabilitat farà creixer tempestes amb molta energia a punts de l'interior i que avançarien cap a la costa o que tal vegada ja creixerien a la pròpia franja litoral per la proximitat de la línia d'inestabilitat ja durant la nit i matinada. Doncs si això està difícil de determinar, més complicat és veure si amb el pas d'aquesta línia s'organitzara una mesobaixa entre els 1000 i 850hPa que introduira humitat cap al prelitoral facilitant "combustible" per a la convecció. Hi ha diversos models que la posen, però no hi ha concordància entre ells. En el cas de que es produira, la zona on incidiren els vents marítims seria on podrien produir-se els acumulats més importants, arribant a xífres de 3 digits fàcilment.

Recopilant: Hi ha 3 escenaris plantejats pels models per a la matinada-matí de dilluns, pot ser no es done cap al peu de la lletra, però de totes maneres pose de menys a més probable:

1. Es forma la mesobaixa al sud de Múrcia la nit de diumenge i llisca cap al nord per la costa d'Alacant fins a quedar-se estancada al sud del Golf de València ja a primeres hores del matí. Era l'opció més contemplada en els models de les 00Z d'ahir, pero de vesprada aquestos mateixos models s'han decantat per les altres 2 opcions

2. Es forma una mesobaixa front a les costes del Sud d'alacant i es desplaça molt poc fins al canal Eivisa Xàbia i es queda quasi-estacionaria durant almenys 12h per a despres pujar cap al nord. Opció més o menys vista per tots els models excepte Euro4 18Z, l'Hirlam, Wrf-ARW meteocat i Aemet (avis taronja lluny de la zona d'incidencia d'aquesta posició de la mesobaixa)

3. La mesobaixa no es forma durant la nit sinó que ho fa tímidament i cap a les costes de Castelló durant el matí de dilluns, quedant la meitat sud del territori en una zona de vents fluixos o brises durant la vesprada.


Aquestos escenaris condicionarien el que pasara de vesprada. Ja que si es queda sense nuvols i vent en règim de brises les tempestes de vesprada podrien ser importants. Cosa que es mes complicada en un escenari en el que la mesobaixa estiga donant vents terrals o nuvolositat.

En qualsevol cas, ploga de matí o de vesprada extrany serà el lloc de la comunitat Valenciana que no veja ploure res durant el dilluns.

Molta sort a tots i a veure com evolucionen els models durant el dia de hui.
Alzira, ben propet del Xúquer
On la mitjana diu que cauen 633 mm a l'any i quasi mai tenim dades properes...

L'AVAPRED t'espera!. Pots començar de zero al concurs quan vullgues! T'ho voldràs perdre?

Desconnectat Pixarroglets

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 474
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #17 el: 27 de Oct de 14, 09:13:48 am »
Bon dia.
Este tòpic ès una mostra de la sequera que portem  :o.
Bé, dona quasi por dir algo però """"sembla"""" que podriem tindre els canvis que tant voliem començant Novembre...
No fique cap mapa perque encara queda massa. A veure com van desenvolupant-se les actualitzacions dels models estos dies.

Salutacions
Ontinyent, València.


Desconnectat Vaqueret

  • Equip tècnic AVAMET
  • Mànega
  • *
  • Missatges: 4.113
  • El seny em perseguix... pero jo soc més ràpid.
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #18 el: 28 de Oct de 14, 01:38:51 am »
Et referixes a açò?


je je je

No se si ha posat ja Sergi el model ecmwf a la web d'avamet, mentres tant hi ha una versió a http://www.tempscastalla.tk/prev/ecmwf


PD: i mira que sóc burro... mira que posar "500 metres" ...  tremendo...
« Darrera modificació: 28 de Oct de 14, 01:47:28 am per Vaqueret »

Desconnectat Pixarroglets

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 474
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #19 el: 28 de Oct de 14, 11:53:07 am »
Et referixes a açò?

 ;D, això mateix.
PD: i mira que sóc burro... mira que posar "500 metres" ...  tremendo...

Això ès que el cinc que falta s'en va anar de vacances. De totes formes i parlant de l'eixida de hui de l'ECMWF per a eixes dates, com es lògic, ha canviat i tindriem ponents "again". La nova eixida del GFS no està malament (sempre parlant de la setmana que vé, més enllà de les 180 hores vista), encara que queda molt i de tot pot passar.

Veurem  pipa*

Salutacions.
Ontinyent, València.


Desconnectat Miguel

  • Associat AVAMET
  • Reixiu
  • *
  • Missatges: 93
    • MeteoSafor
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #20 el: 23 de Nov de 14, 19:24:13 pm »
Motivos para soñar???

El modelo GFS empieza a unirse a lo que venía diciendo el Europeo. Si es cierto que quedan muchos días, 7 ni más ni menos, pero visto lo visto cualquier sospecha nos puede hacer soñar  ;D ;D

Veremos como evoluciona todo, posibles cambios?... Pues por ejemplo que el embolsamiento se desplaze más al sur como viene siendo "anormalmente" normal estas últimas semanas, lejos de su campo de acción. O simplemente se quede demasiado al oeste sin llegar a afectarnos.

En mi opinión será clave el primer descuelgue de 96h, y donde va finalmente a parar ese primer descuelgue, puesto que marca el camino del segundo descuelgue que es el que nos afectaría.

Opinión: Esta situación no llegará a afectar (en caso de darse) todo el territorio valenciano en caso de darse, siendo la parte benficiada el sur de la Comunidad.

Un saludo compañeros!!

« Darrera modificació: 23 de Nov de 14, 19:29:52 pm per Miguel »

Desconnectat Timonet gelat

  • Soci Fundador d'AVAMET
  • Administrador
  • Mediterranean DANA
  • *
  • Missatges: 7.093
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #21 el: 24 de Nov de 14, 23:29:51 pm »
Hola, fa mil que no em passe per ací, però vegent el que ens ve per al cap de setmana ningú ho diria... la baixa ben posicionada i al cap i a la fi... gota freda de llibre.
Entre Ontinyent (340 msnm) i Madrid (650 msnm)

Desconnectat Pixarroglets

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 474
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #22 el: 24 de Nov de 14, 23:38:19 pm »
Jo encara no em refie gens ni miqueta, potser el divendres ens puga ploure sobretot allà on la component SE els afavoreixca. De lo del cap de setmana... segons li done a la borrasqueta "per on tirar". Perque tant l'ECMWF  com altres models (de moment el GFS no) mostren la baixa movent-se més bé de SW a NE.
Ontinyent, València.


Desconnectat Timonet gelat

  • Soci Fundador d'AVAMET
  • Administrador
  • Mediterranean DANA
  • *
  • Missatges: 7.093
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #23 el: 24 de Nov de 14, 23:39:53 pm »
Jo encara no em refie gens ni miqueta, potser el divendres ens puga ploure sobretot allà on la component SE els afavoreixca. De lo del cap de setmana... segons li done a la borrasqueta "per on tirar". Perque tant l'ECMWF  com altres models (de moment el GFS no) mostren la baixa movent-se més bé de SW a NE.

Està clar, queden molts dies... però com sempre, tot depén d'uns centenars de km del centre de la borrasqueta... i el mar encara està mooolt calent.

https://www.dropbox.com/s/ci0ok570es4v9j1/bou2014.pdf?dl=0
Entre Ontinyent (340 msnm) i Madrid (650 msnm)

Desconnectat Miguel

  • Associat AVAMET
  • Reixiu
  • *
  • Missatges: 93
    • MeteoSafor
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #24 el: 27 de Nov de 14, 01:08:05 am »
Pues van quedando menos horas, y los plazos se van cumpliendo y nada se ha ido al garete como podían pensar los pesimistas, como yo. Finalmente acabaremos como siempre, ni tirando de mesoescalares nos pondremos de acuerdo y solo con el Nowcasting iremos contando lo que ocurre.

Ahora mismo el panorama es el siguiente desde mi punto de vista:
En cuanto a la baja en superficie muy parecidos el Europeo y el Americano, quizás el Americano un poco más al Sur. Aún así me parece que ambos demasiado encima, me gustaría ver la baja algo más al sur, puesto que se canalizarían los vientos marítimos a mayor parte del territorio valenciano. Pero bueno, que visto lo visto no vamos a ponernos ahora "tikismikis".




En cuanto a los mapas en altura, el Europeo mete más frío en 500hPa que el Americano y además el americano ve el desplzamiento hacia el Este más rápido.




Desconnectat pacomet

  • Reixiu
  • *
  • Missatges: 4
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #25 el: 27 de Nov de 14, 12:45:39 pm »
Nous videos d'eixides del model RAMS al canal YouTube del  CEAM, molt interessant la situació dels pròxims dies:


I un mapa de pluja acumulada:  http://ow.ly/i/7JGQY

Desconnectat pacomet

  • Reixiu
  • *
  • Missatges: 4
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #26 el: 28 de Nov de 14, 14:31:23 pm »
Actualització per avui de les eixides del model RAMS del CEAM

- Previsión de precipitación acumulada (6 horas) en la P. Ibérica del 28/11-01/12/2014 http://youtu.be/q7_VDPNO1Sk

- Previsión de viento en superficie en la Península Ibérica del 28/11-01/12/2014 http://youtu.be/HqjA38BgcRc

- Previsión de altura geopotencial y temperatura al nivel de 500 hPa (28/11-01/12/2014) http://youtu.be/iCG-_vfJW1g

- Presión en superficie (28/11-01/12/2014) http://youtu.be/hXo4u5o3aaM

Desconnectat alzimet

  • Junta Directiva 2018
  • Pluja
  • *
  • Missatges: 894
  • Plou poc però per a lo poc que plou MAI plou prou
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #27 el: 28 de Nov de 14, 14:46:31 pm »
Hola Paco,

Moltes gràcies per compartir els mapes del RAMS amb nosaltres!! Sembla que va prou optimista aquesta eixida en quant a repartir la pluja per bona part de la Comunitat. Per cert, ens podries dir en quin model sinòptic esta niat el vostre model. Moltes gràcies de nou!

Salut!
Alzira, ben propet del Xúquer
On la mitjana diu que cauen 633 mm a l'any i quasi mai tenim dades properes...

L'AVAPRED t'espera!. Pots començar de zero al concurs quan vullgues! T'ho voldràs perdre?

Desconnectat Gamboalcoi

  • Junta Directiva 2019-2022
  • Pluja
  • *
  • Missatges: 213
  • Nuvolet!
Re:Meteogrames i models, any 2014
« Respondre #28 el: 29 de Nov de 14, 15:10:58 pm »
Precipitació acumulada prevista per a hui 29 de Novembre pels diferents models deterministes, i model HARMONIE per a demà dia 30 fins a les 12UTC:

« Darrera modificació: 29 de Nov de 14, 16:27:31 pm per Gamboalcoi »