Autor Tema: Bolets tardor 2014  (Llegit 6629 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat gregal

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 476
Re:Bolets tardor 2014
« Respondre #15 el: 06 de Des de 14, 01:10:24 am »
Hola companys. Les pluges de la tardor s´han fet de rogar, però finalment hem tingut una bona regada per tot el territori. Aquest matí he anat a pegar una miradeta a vore com es troba el terreny, i la veritat és que l´he trobat molt molt bé. He collit uns quants camagrocs, i he pogut comprobar que ja comencen a eixir alguns dels bolets que solen eixir primer, després de pluges importants. Entre aquestos hi havien  bolets de pinyes (no comestibles), mollerics (comestibles de baixa qualitat), i també tasses de bruc (nom científic: Clytocybe costata). Aquestos últims, en la majoria de guies i llibres sobre bolets, estan considerats com de baixa qualitat, però per a mi son prou bons.
Si l´oratge es porta bé uns quants dies més, en les comarques litorals podrem collir el bolet estrela de les nostres terres: el rovelló o esclatassang, i aquesta vegada també en les comarques de València i Alacant.
Castelló. Plana Alta

Desconnectat gregal

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 476
Re:Bolets tardor 2014
« Respondre #16 el: 17 de Des de 14, 17:59:57 pm »
Huí he eixit a caminar, sense cistella ni bossa de malla, i m'he portat una agradable sorpresa al trobar-me un plateret de pinetells (rovellons de làtex taronja) i camagrocs. He tingut que improvisar amb lo que tenie a mà, com es pot vore. Pareix que el bosc reviscola amb les ultimes pluges.
Castelló. Plana Alta

Desconnectat gregal

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 476
Re:Bolets tardor 2014
« Respondre #17 el: 21 de Des de 14, 00:52:32 am »
El bolet més conegut i buscat per les nostres terres és sense dubte el rovelló o esclatassang, però amb aquest nom englobem a vàries espècies de bolets. Els més corrents al País Valencià son dos: el Lactarius sanguifluus, de làtex roig, típic de terrenys calcaris; i el Lactarius deliciosus (també conegut amb el nom popular de pinetell, o roget), de làtex color carabassa, típic de terrenys silicis. Aquesta vesprada he fet una eixideta per una zona amb predomini de terrenys silicis, i he pogut fer un plateret de pinetells. La temporada està arrivant a la fi, i cada vegada se troben menys bolets. També he trobat una llanega negra (Hygrophorus latitabundus), un bolet realment exquisit; i també uns poquets camagrocs. A més, he tingut la sort de trobar dos dels bolets més bonics que podem trobar en el bosc: el reig bord (Amanita muscaria), i la cresta de gall (Clathrus ruber). El reig bord, cal dir que NO ÉS COMESTIBLE, ja que és al.lucinogen. i la cresta de gall -segons he llegit- només és comestible en un primer estadi, quan té forma d´ou, però Jo de totes formes no me´l menjarie. Amb la salut no cal fer experiments.
Castelló. Plana Alta

Desconnectat gregal

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 476
Re:Bolets tardor 2014
« Respondre #18 el: 27 de Des de 14, 17:07:55 pm »
Huí tenie pensat anar a buscar un bolet rar en les nostres terres: la trompeta (Craterellus cornucopiodes). Aquest bolet de boscos de planifolis, sol ser nomenat com "trompeta dels morts" o "trompeta de los muertos" (en castellà); açò es deu a que un botànic del segle XIX, del que no recorde el nom, va publicar una de les primeres guies de bolets, i en aquesta guia -segurament influenciat per l´estil del romanticisme, propi de l´època-, va ficar noms poètics i rinbombants als bolets, i entre ells, les trompetes. Finalment, no he trobat trompetes, però he trobat diversos bolets, entre ells una florada de llanegues de suro (Hygrophorus persoonii). També hi havien gran quantitat de rovellons bords. Aquestos bolets, típics de boscos de sureres i carrasques, son molt semblants als rovellons, però es diferencien en que no tenen el característic làtex roig o ataronjat. Els rovellons bords no se cullen, ja que son coents.
La primera foto és de rovelló bord, la segona de llenega de suro.
Castelló. Plana Alta

Desconnectat Damimet

  • Junta Directiva 2018
  • Tempesta
  • *
  • Missatges: 2.398
  • Desembre 2009- Font de Mariola
Re:Bolets tardor 2014
« Respondre #19 el: 27 de Des de 14, 18:18:39 pm »
Boniques Llenegues. Quin plaer voreles, jo de moment no tinc valentia per collirne.
Els fredolics encara estan eixin o ja no eixiran mes?

Gracies per les teues explicacions.






No hay nada nuevo bajo el sol, pero cuántas cosas viejas hay que no conocemos.


Pas del Benissaidó,550m,Alcoi, Alacant.

Desconnectat gregal

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 476
Re:Bolets tardor 2014
« Respondre #20 el: 27 de Des de 14, 23:35:34 pm »
Hola Damimet. És molt probable que encara es puguen trobar fredolics en zones no molt altes, però no puc asegurar-ho, ja que els fredolics son de terreny calcari, i les últimes setmanes he estat en zones de terreny silici. De moment no ha fet massa fred, així que és fàcil que en zones calcàries,  de pi blanc, se´n puguen trobar. Lo mal és el canvi d´oratge que tenim al damunt. Ara mateix el vent de Mestral està bufant amb moderada força, i està prevista una forta baixada de temperatura. Si tens pensat anar a buscar-ne ves prompte, perquè pareix que la temporada arriva a la fi.
Sort i salut.
Castelló. Plana Alta

Desconnectat gregal

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 476
Re:Bolets tardor 2014
« Respondre #21 el: 30 de Des de 14, 18:34:29 pm »
Pareix que la temporada de bolets ha arrivat a la fi, almenys per la meua zona. Les gelades ja han arrivat, fins i tot a zones de baixa altitud. Aquest matí he anat a fer la que quasi segur que és la meua última collita d´enguany, i ja quede poca cosa. A les 12 del migdia encara collie bolets congelats. Com ha anècdota diré que he trobat per primera vegada camagrocs en zona de pins blancs. Fins ara només en havie viste en boscos de pinastres i en boscos de pins rojos.
En fi, acava una temporada que per les comarques de Castelló ha segut prou bona, però malauradament l´oratge no s´ha portat bé amb les comarques centrals i del sud. Esperem que  en els pròxims mesos, la sequera s´acave per complet en totes les comarques valencianes,  i que la següent temporada de bolets siga esplèndida en tot el País Valencià.
Bon Nadal a tots.
Castelló. Plana Alta