Autor Tema: Resum meteorològic de novembre de 2017  (Llegit 671 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat felet

 • Associat AVAMET
 • Mediterranean DANA
 • *
 • Missatges: 5.849
 • Soci fundador d'AVAMET
  • meteontinyent
Resum meteorològic de novembre de 2017
« el: 02 de Des de 17, 11:45:08 am »
Observatori urbà Ontinyent - Llombo, Vall d'Albaida [meteontinyent]
(370 msm)

Ha sigut novembre un mes de daltabaixos termomètrics, alternant-se dies càlids amb altres prou més freds del que "toca". A la fi, la temperatura mitjana (13,1º) ha sigut una dècima inferior a la de la sèrie. Per contra, només s'han recollit 8,6 mm al final de mes. Els 25 mm arreplegats al llarg de la tardor confirmen que ha sigut extraordinàriament eixuta. Cal destacar un 21% més d'hores de sol respecte als últims novembres, un fet que ens ha sobtat ja que les variacions en la insolació mensual no solen ser tan pronunciades. La humitat relativa mitjana també ha sigut prou més baixa que en altres novembres. Per acabar, en només dos dies es va passar de la pressió màxima (1030,3) a la mínima (1004,8), fet que va coincidir amb la inestabilització de l'oratge els últims dies del mes.

Les dades enregistrades a l'observatori d'Ontinyent - Llombo són:

Temperatura mitjana clàssica: 13,1ºC (-0,1ºC)
Temperatura mitjana deuminutària: 12,6ºC
Temperatura màxima mensual: 24,5ºC (dia 4)
Temperatura mitjana de les màximes: 19,0ºC
Temperatura mínima mensual: 2,1ºC (dia 30)
Temperatura mitjana de les mínimes: 7,2ºC

Dies amb mínima < 3º: 3
Dies amb màxima >22º: 5

Humitat relativa mitjana: 54,1%

Pressió atmosfèrica mitjana: 1017,6 hPa
Pressió atmosfèrica màxima mensual: 1030,3 hPa (dia 27)
Pressió atmosfèrica mínima mensual: 1004,8 hPa (dia 29)

Velocitat mitjana del vent: 6,2 km/h
Ratxa màxima mensual: 40 km/h (dia 4)
Velocitat dominant: OSO

Hores de sol: 203,3 h (+21%)  :o

Precipitació mensual: 8,6 mm (-88%)
Dies de precipitació apreciable: 3
Dies de precipitació inapreciable: 1
PRECIPITACIÓ ACUMULADA 2017: 361,8 mm (-31%)
PRECIPITACIÓ ACUMULADA any agro-meteorològic: 24,6 mm (-91%)

Enllaç a l'informe NOAA estació del Llombo (AMPLIAT)

Enllaç a l'informe NOAA estació sta. Anna-nord

Enllaç a l'informe NOAA estació Alt de Toledo

Enllaç a l'informe NOAA estació Fontanars - Gasolinera

Desconnectat Ilde C. P.

 • Associat AVAMET
 • Pluja
 • *
 • Missatges: 101
 • Gaudiu d'aquest dia!
Re:Resum meteorològic de novembre de 2017
« Respondre #1 el: 04 de Des de 17, 16:13:37 pm »
Hola!, companys:

Decebut he acomiadat aquest darrer Novembre perquè els desitjos de pluja, per a compensar la sequera d’Octubre, no solament no s’han acomplit, sinó que aquesta ha resultat reforçada i de valent, malgrat l’episodi aïllat de final de mes.

Pel que fa a temperatures, aquest Novembre s’ha comportat bastant normal. Amb un inici càlid la primera setmana, que excedia els 22º C el dia de Tots Sants i, doncs, no convidava a abrigar-se massa, com abans era habitual; a la segona, però, la Tramuntana ens portava un refredament que ens feia posar la calefacció en avançar la setmana, si bé cap al seu final vam assolir la màxima mensual (25,4º C el dissabte, 11, en passar una massa d’aire més càlida en altura). La tercera, amb una entrada sostinguda de Tramuntana/ Mestral, fou més freda i cap del dies no arribàvem als 20º C. La quarta començava i acabava freda, amb un parell de dies més càlids pel mig (el 23 i el 24), pel vent que bufava, aponentat d’origen tropical, que en acabant canviava a Mestral d’origen centreeuropeu, tornant de bell nou el fred de Tardor, que encara continuava els darrers dies, assolint-se les mínimes mensuals: 4,4º C, dilluns, 27 i 4,5º C, dijous, 30.

De la pluja ja ho he dit tot: un sol dia, el 29, i gràcies. Aquell dia se’ns acostava una Baixa, que travessava pel Sud de la península i se situava a prop nostre, amb fronts associats creuant-nos per damunt, a més d’unes condicions de relativa inestabilitat a les capes altes de la Troposfera (per la temperatura més aviat freda i la presència d’isotermes en forma de “V”), que tot plegat permetia l’únic episodi de pluja del mes, que ens donava una mica més de 11 mm com a registre diari acumulat, que la natura verda va ben agrair.

Quant a la intensitat i la direcció del vent també aquest Novembre ha estat fidel a l’estadística mitjana del meu observatori, que diu que dominen els episodis de component Oest, amb una velocitat mitjana en la banda baixa de la classificació anual.

Tot seguit vos faré cinc cèntims de les dades meteorològiques més importants del proppassat Novembre, tal com han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes:

- Temperatura mitjana = 13,7º C, tan sols 0,3º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Novembre.
 
- Pluja recollida = 11,2 mm, un 79 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Novembre. Ja ha quedat massa lluny el superàvit de les pluges abundants de Gener i generoses de Març i ja portem un dèficit d’un 10 % en el balanç pluviomètric anual; així mateix, hem mantingut el dèficit de l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de Setembre del 2017 fins al mes actual) en un 87 %.

- Vent: Intensitat mitjana = 4,3 km/ h, 0,8 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Novembre. Direcció dominant de l’Oest, habitual al meu observatori en aquest onzè mes de l’any (Nord= 11 %, Sud-est = 11 %, Oest = 78 %).

Continuaré amb un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent, i completaré el panorama amb les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes, imatges que vos adjunte tot seguit.

A passar-ho bé i fins l'altra!