Com be diu Sergi el vent de ponent pega més fort per les nostres terres, sobretot a causa de la canalització dels vent per les principals valls fluvials a mode de rampa, que en el nostre cas es dona a ponent i no a llevant (perquè tenim la mar). Si la secció per on té que passar el fluid (en este cas el l'aire) es menor, la velocitat d'este s'incrementa. Tota la massa d'aire te que passar per una mateixa secció menor i esta incrementa la seua velocitat. Examples casolans seria, quan alenem la nostra ma (tenim la boca oberta) i la velocitat en que ix l'aire es menor que si tanquem la boca per bufar la ma, ací la velocitat per contra s'incrementa, altre cas es el de la manquera de rec, quan no arribem amb el xorro que trau la manquera per regar una planta, el que fem sol ser ficar el dit a l'eixda per disminuir la boca, i que ixca l'aigua amb major pressió i per tant a major velocitat. Com que a la mar no tenim obstacles, la massa d'aire no te ni efecte rampa ni compressio, de ahi que sempre el vent bufe normalment mes fort de ponent que no de llevant. Al fina adjunte on es troben els principals sistemes muntanyosos en linia negra i el cercle roig, alla on el vent sol ser fort a causa de la reduccio de la seccio per par de l'orografia
Altre factor es com afecta el vent en la formacio de les ones.
Quan el vent bufa sobre la superfície de l'albufera es produeix una força que pel fregament de les seues partícules contra les de l'aigua arrossega la seua superfície formant micro ones. Segons es van formant aquestes xicotetes ones, la seua superfície va augmentant, creant una major resistència i actuant com si anaren autèntiques veles, de manera que són espentades formant ones de major grandària. El vent, que contínua bufant en la mateixa direccio, fa que les ones tinguen més superfície i seguisquen augmentant en altura traspassant al llac tota la seua energia cinètica.
L'altura i potència de l'ona anirà augmentant en relació a la velocitat i a la durada del vent.
La relació entre la velocitat del vent, la seua direccio constant i la distància recorreguda entre dos punts és el que denominem Fetch. Per tant, el fetch és l'extensió en el qual el vent bufa sobre el mar en una mateixa direccio i amb una velocitat constant. El nombre d'hores que el vent ha estat bufant en la mateixa direccio ho denominem persistència. El fetch es mesura en milles ja que es a la mar o ocea on mes importancia te i com més gran siga, major serà l'altura de les ones.
