Forum AVAMET

General => Seguiments / Seguimientos => Biblioteca => Missatge iniciat per: Ilde C. P. en 15 de Gen de 18, 10:58:53 am

Títol: Resum meteorològic de l'any 2017
Publicat per: Ilde C. P. en 15 de Gen de 18, 10:58:53 am
Bon dia i bon any!

Aprofite l’avinentesa del canvi d’any per a fer un resum del més interessant que ens ha fornit la meteorologia d’aquest darrer cicle solar, anomenat amb la xifra decimal 2017 (cada cultura té el seu cicle propi i no sempre comença i acaba quan ho fem nosaltres, que ens basem en el calendari gregorià) i ho faig des de la meua torre de guaita particular, l’indret de recollida de dades, situat a un racó del Camp de Túria, terme de Bétera, partida de les Malladetes, anomenat La Conarda, un dels més alts d’aquest terme.

A) Començant per les singularitats que més m’han cridat l’atenció, en citaré tres de més significatives:

1)   La DANA o “gota freda” de Gener, que, a més, el convertia en el més plujós amb escreix de la sèrie dels darrers 20 anys. Efectivament, dijous, 19, es reforçava una depressió que se situava al Sud-Est de la península, impulsant vents forts de component Est, que donaven la ratxa màxima del mes: 66 km/ h, a les 13 h, de Llevant. Els fronts associats, el vent de Gregal, la forta humitat de la Mediterrània, l’orografia i el fred intens de les capes altes feien un “còctel” que, per tercer mes consecutiu, ens donava precipitacions abundants, de 91 mm al meu observatori, marca mensual, però que van arribar a fregar o superar els 200 mm als llocs més plovedors del nostre País Valencià. Una tempesta cap a les 21:30 h UTC, amb fort aparell elèctric, feia augmentar la intensitat de la pluja (més enllà dels 100 mm/h) i queia barrejada amb pedra. El dies següents la situació es va mantenir, amb l’anticicló fix a l’Europa central, una baixa aprofundint-se al Sud de les Balears i el fred de les capes altes realimentant-se; la qual cosa va donar una acumulació de pluja fora mida, la major de Gener en 20 anys de dades al meu observatori: 165,6 mm; però que va ser minsa comparada amb el que van recollir a altres punts de la geografia valenciana, com a les dues Marines: 692 mm a Tàrbena o 552 a Castell de Castells (font: AVaMet), a més de bona cosa de granís a la mateixa ciutat de València i força neu a muntanya. .

2) El domini del vent de Ponent durant tots tres mesos de la Tardor climàtica (Setembre, Octubre i Novembre), que és la primera vegada que ocorre en la sèrie de 9 anys de dades del meu observatori; meteor associat a la manca de pluja total d’aquesta estació, que es va situar com el segon registre més esquifit dels darrers 20 anys (22,7 mm), tan sols darrere del 2013 (10 mm).

3) L’excepcionalitat de Desembre, on foren destacables la força del vent, que assolia els valors mitjans més alts dels darrers 10 anys, amb una gran variabilitat de la pressió i domini de la component Oest; així com la manca de pluja, derivada de la situació de Ponent, resultant un mes amb sequera quasi estricta, el més sec de l’any 2017 i de la sèrie dels darrers 20 anys.

B) Continuaré amb les dades mitjanes o acumulades dels meteors més comuns i la seua valoració, fent una comparança amb els patrons que he considerat com a normals (temperatura i pluja: la mitjana de 30 anys, del 1971 fins al 2000, de l’observatori de l’aeroport de València; tot fent, pel que fa a la temperatura, la correcció escaient per la diferència d’altitud entre observatoris; i vent: la mitjana del conjunt de dades del meu observatori):
> Tèrmicament: CÀLID (Tª mitjana: 17,6⁰ C, + 0,9º C respecte del normal).
> Pluviomètricament: SEC (Pluja acumulada: 367,7 mm, un 20 % inferior al normal).
> Eòlicament: VENTOLER (velocitat mitjana: 5,2 km/ h, + 0,8 km/ h superior al normal) i amb predominança de la component OEST (que no és la més habitual: W/ WSW: 33 %, E/ ESE: 67 %).

C) Per a fer-se una idea gràfica del grau de normalitat/ anormalitat en l’evolució mensual de la temperatura i la pluja al llarg de l’any, també us adjunte un climograma amb les dades mensuals considerades normals i les recollides a la meua estació en 2017. Els climogrames són gràfics de doble entrada en les quals es presenten resumits els valors de precipitació i temperatura recollits en una estació meteorològica determinada, on els períodes d’aridesa es reconeixen perquè els valors de les precipitacions queden per davall de la corba de les temperatures, que en aquest any passat ho són tots tret de Gener i Març, quan en condicions normals al nostre clima mediterrani i a l’hemisferi Nord haurien de ser tan sols els d’Estiu.

D) Quant a la posició relativa del 2017 en l’evolució de les variables meteorològiques temperatura mitjana i pluja replegada al llarg dels anys del meu històric, les gràfiques de les quals adjunte, observem que:
> La temperatura mitjana (9 anys de dades) va en molt lleugera baixada des del 2014; això no obstant, si tracem una recta de regressió a la gràfica (línia verda), observarem una tendència de pujada, de 0,7º C en aquests últims 9 anys; però que ja suposa uns preocupants 1,1º C respecte del valor que he agafat com a patró. Dades que ens confirmen el conegut com a escalfament global planetari.
> La pluja recollida (20 anys de dades) ha estat inferior a la normal, com s’esdevé des del 2009, tot i que no gaire allunyada d’aquest valor patró. Si veiem la gràfica anual de precipitacions, observem les ziga-zagues típiques, més marcades que en el cas de la temperatura, pel capteniment tan irregular d’aquest meteor al nostre clima mediterrani, amb una tendència a restar per damunt del patró fins al 2007 i per davall d’aquest des d’aleshores ençà, i en conjunt, traçant una recta de regressió a la gràfica (línia fúcsia), observarem una clara tendència de baixada, que suposaria una minva de 78 mm en la darrera dècada. Dada coherent amb les previsions de l’IPCC.

Això, més imatges i alguna cosa més ho he inclòs al següent apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=272214 (http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=272214).

Molta salut i molta sort per al 2018!

Amunt AVaMet!