Autor Tema: Resum meteorològic de l'any 2016  (Llegit 659 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Ilde C. P.

  • Associat AVAMET
  • Pluja
  • *
  • Missatges: 101
  • Gaudiu d'aquest dia!
Resum meteorològic de l'any 2016
« el: 10 de Gen de 17, 09:46:29 am »
Bon dia i bon any!

Aprofite l’avinentesa del canvi d’any per penjar ací un resum del més preeminent de la meteorologia d’aquest darrer cicle solar batejat amb la xifra 2016 i ho faig des del meu indret de recollida de dades, situat en un racó del Camp de Túria anomenat La Conarda, un dels més alts del terme de Bétera.

El més destacable d’aquest 2016 a les comarques valencianes s’ha esdevingut en el darrer terç de l’any: una onada de calor la primera setmana de Setembre, quasi per acomiadar l’Estiu, i les dues “gotes fredes” que ens visitaren a finals de Novembre i a mitjan Desembre, just abans del solstici d’Hivern. La de Novembre va portar, a més, la formació d’una espectacular tromba marina, ben visible des de la costa de València fins a Sueca. Això pel que fa a les singularitats, que són les que més atrauen el nostre interès.

Quan a les “regularitats” de l’oratge, les xifres de les variables meteorològiques més significatives de l’any 2016, comparativament amb els patrons que he considerat com a normals (temperatura i pluja = la mitjana de 30 anys, del 1971 fins al 2000, de l’observatori de l’aeroport de València; i vent = la mitjana del conjunt de dades del meu observatori), a grans trets, són les següents:

> Tèrmicament: CÀLID (temperatura mitjana de 17,7⁰ C, +1,0º C respecte del normal).
> Pluviomètricament: LLEUMENT SEC (pluja acumulada de 387,6 mm, - 70,4 mm respecte del normal).
> Eòlicament: BASTANT ENCALMAT (velocitat mitjana del vent de 3,1 km/ h, - 1,2 km/ h respecte del normal) i amb predominança de la component EST (la normal).
Comptat i debatut, un any prou semblant al 2015.

Tot seguit adjunte un climograma amb les dades mensuals considerades normals i les recollides a la meua estació en 2016. Com sabreu, els climogrames són gràfics de doble entrada en les quals es presenten resumits els valors de precipitació i temperatura recollits en una estació meteorològica determinada, on els períodes d’aridesa es reconeixen perquè els valors de les precipitacions queden per davall de la corba de les temperatures. Com l’any passat i des de 2013, els mesos àrids d’enguany han sigut 9: tots tret de Maig, Novembre i Desembre, quan al nostre clima mediterrani i a l’hemisferi Nord normalment haurien de ser tan sols els 3 d’Estiu (Juny, Juliol i Agost); la qual cosa ens informa de l’escassetat de pluges, malgrat els bons “pedaços” aconseguits en Novembre i Desembre.

Quant a l’evolució de les variables meteorològiques al llarg dels anys del meu històric tenim:

> La temperatura mitjana (8 anys de dades) ha baixat 0,1º C respecte del 2015 i 0,4º C respecte de 2014; però ha sigut superior a la resta dels 5 anys anteriors. Si tracem una recta de regressió entre tots 8 anys, observarem una lleu tendència de pujada, en la línia del que prediu el canvi climàtic antropogènic.
> La pluja recollida (19 anys de dades) ha sigut inferior a la normal, com ocorre des de 2009, tot i que no massa allunyada d’aquest valor patró. Si vegem la gràfica anual de precipitacions, observem les ziga-zagues típiques de pujades i baixades; però des del 2007 la tendència és clarament de baixada i en conjunt, traçant una recta de regressió, observem una tendència de baixada, dissortadament esperable d’altra banda.
> La velocitat mitjana del vent s’ha estabilitzat després de 2 anys de baixada progressiva. Les causes possibles poden ser diverses i no sempre de caràcter meteorològic.

Açò, i més dades numèriques i gràfiques, ho he inclòs al següent apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=271263.

A passar-ho bé i amunt AVaMet!