La verdad es que todavía es pronto pero ya se pueden ver algunas cosas interesantes, como todos sabemos la zona esta enclavada en en una orografía peculiar y que nos estan dando sorpresas en las temperaturas debido a esos factores topográficos, su cercania al mar se nota ya que las máximas no se exceden mucho si comparamos con otras regiones, según mi parecer y por lo que ví cuando fuí. Aquí los vientos de ladera y brisas de valle marcan la situación, por el día las montañas que las envuelven en su cara S-SW (las más elevadas) se calientan antes, esto hace que el aire ascienda y cree cierto vacio, este "vacio" lo que hace es succionar el viento que se encuentra en el valle y asciende por la montaña para mantener el equilibrio, a su vez el valle tambien por el calor que tambien empieza a afectarle de manera más tardía y el aire que pierde al subir lo la ladera de la montaña crea otro "vacio" al valle y este tiene que ser reemplazado por las zonas colindantes que más le favorezcan su llegada, en este caso tiene que ser el NE-ENE que la orografía es menos elevada y le llega ese brisa marina. En cambio por la noche ocurre todo lo contrario, la montaña se enfria antes y la el valle más tarde, con lo cual este viento que ascendia por la ladera para ocupar el "vacio" que se producian en la montaña se frena, el valle en cambio tarda más en enfriarse y todavía tiene su "vacio" pero este ya no se nutre de la brisa marina sino del viento de ladera, por la noche las montañas que habemos comentado antes S-SW empieza a descender ese aire más fresco y más pesado hacia el valle restableciendo otra vez esos desequilibrios de masas de aire, este aire fresco hace bajar de manera más pronunciada la temperatura de La Vall d'Ebo y de ahí esas mínimas tan bajas a pesar de su cercania al mar. Sería intersante comparar La Vall d'Ebo (394 msnm) a 13,5 km de la costa aproximadamente, con otras poblaciones que esten a su misma distancia a la costa y pueblos con estaciones con una altitud similar pero mucho alejadas de la costa y observar mínimas, noches por encima de los 20ºC y noches por debajo de los 20ºC a ver que sorpresas nos llevariamos.
Perdonad por el rollaco pero estado mirando ubicación, orografía sus temperaturas y vientos y esto es lo que a mi modo de ver ocurre en la La Vall. ¿Que opinais?
Molt interesant!
La veritat és que aquesta estació està donant-nos moltes sorpreses agradables, tot i que no fa just un mes que la vam ficar en marxa.
El tema de les temperatures en aquesta estació em va cridar molt l'atenció gairebé des del primer dia, de fet quan estiguerem allà i veierem el clot en el que està el poble ja ho vam comentar entre els qui estavem. Tot i que el mecanisme que explica el que ocorre l'ha explicat molt bé Rafa, vaig a afegir algunes cosetes més, així, si voleu, podem extreure d'aquestos dos missatges un text d'explicació per a la Web sobre les peculiaritats termomètriques de la Vall d'Ebo. Quan arriben les pluges es podria parlar també al respecte amb les dades fresques

.
Temperatures baixes, mínimes:
El fet de que la conca fluvial del riu Girona a l'altura de la Vall d'Ebo sols estiga oberta cap a la mar per el Barranc de l'infern i que tota la conca de drenatge prèvia es vinga a concentrar allà, a l'altura del poble, implica que en les nits tranquiles; sense cap mena de vent sinòptic, l'aire fred de la brisa de muntanya (provinent d'una conca hidrològica relativament gran i amb muntanyes de prop de 1000m) en ser més pesant vaja sedimentant a les zones més fondes, produint-se ràpidament una inversió tèrmica que; en cas d'estar el cel sense núvols, pot fer baixar encara més les temperatures degut a que el sòl pot irradiar la seua temperatura cap a l'espai lliurement.
És per tot això que moltes nits tranquiles i amb el cel seré les temperatures s'han desplomat fins a els 10-15ºC. Tot i estar a menys de 14km de la costa i estar als mesos de juny i juliol, i és que l'efecte atemperador de la Mediterrània no pot arribar perquè a no ser que hi haja una entrada sinòptica de vents de llevant, empentats per exemple per un anticicló potent a centreuropa, no hi pot influir clarament mai degut a la barrera muntanyosa que hi ha a l'est, en la que està situat el Barranc de l'infern.
Pel que fa a temperatures elevades,
Amb les temperatures màximes doncs podem endur-se també sorpreses interesants, ja que amb ponentades amb velocitats de vents no massa elevades, en els que la Vall d'Ebo s'hi trobe a la zona de front entre la brisa entrant per la zona de Pego i el vent fluix i rescalfat del SW, junt a l'acció del sol allò també seria una petita caldera, però no tant eficient com el com el congelador de les mínimes, perquè la brisa marítima atemperadora té molt més asequible entrar per la zona nord, que, tal i com comentava Rafa és el punt "feble" de la foia. Tot i això, tinc en la memòria aquells 35,2ºC a les 02:30 de la matinada, que es una dada ESPECTACULAR; i es que amb la persistència del flux de SW, fluix però constant; i amb un efecte Foën acumulat molt important, l'efecte refrescant de la brisa de muntanya estava completament inhibit (a banda de que el sòl estaria també ben calentet desprès de la ponentà) i per tant és més entenible que les temperatures en aquells moments a la zona foren tan escandaloses.
En fi, de moment pot dir-se que s'ha ficat l'estació en un dels llocs més peculiars, meteorològicament parlant, del Pais Valencià. Amb un clima gairebé continental per l'elevada amplitud tèrmica que mostra tot i trobar-se pràcticament al costat de la mar i amb una pluviometria que si demostra tot el que se'n parla també ens deixarà bocabadats.
Anirem seguint-ho.
Salutacions
PD: I un ultim detall, l'estació esta a una altura de quasi 20m sobre el carrer, és a dir que les mínimes, encara podrien ser unes decimetes més baixes totes les nits.
