Autor Tema: Recomanacions per a anar a buscar bolets.  (Llegit 6469 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat gregal

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 476
Recomanacions per a anar a buscar bolets.
« el: 29 de Oct de 12, 17:04:33 pm »
Cada vegada hi ha més gent que s´interesa per esta activitat tan bonica, que és anar al bosc a buscar bolets. Molts desconeixen algunes coses bàsiques que cal tindre en conter, aixina que he pensat en encetar este tema i comentar algunes coses que crec que s´han de saber per a practicar esta activitat.

TRANSPORT DELS BOLETS:
L´utensili més correcte per a transportar els bolets és la cistella de vímet (mimbre). Els bolets estaràn airejats, i pels espais de la part de baix de la cistella podràn caure les espores dels bolets collits, afavorint l´aparició de nous bolets en el futur. La bossa de plàstic és del tot desanconsellable i a més és il.legal, ja que impedeix que s´escampen les espores, i a més els bolets es fan malbé més prompte.
Jo, a vegades també utilitze una bossa de malla, de les que utilitzen els pescadors de canya per a guardar els peixos. Permet que s´escampen les espores i ocupa poc de lloc, però només serveix per a collites de poca quantitat.

COM COLLIR-LOS:
Entre els entesos hi ha qui creu que és millor tallar els bolets, i altres que diuen que és millor arrencar-los. La meua opinió és que depén de l´espècie de bolet. Els rovellons, per exemple, jo els talle, mentre que els camagrocs, per ficar un altre exemple, els arrenque. En qualsevol cas lo que cal evitar, és utilitzar utensilis i pràctiques que puguen danyar els micelis ("arrels" dels bolets), com és el cas d´utilitzar rasclets. Si removem la terra i l´humus i destruim els micelis, pasaràn anys abans de que tornen a eixir bolets en eixe lloc.

QUANTS BOLETS COLLIR:
Ací al País Valencià hi ha una normativa que regula la recollida de bolets. En ella s´estableix un límit de 6 kg. per persona i dia.
http://www.docv.gva.es/datos/1996/11/15/pdf/1996_839968.pdf

QUINS BOLETS COLLIR:
A l´hora de collir bolets amb la intenció de menjar-los, hem d´estar segurs 100 % de que són bons. No es prou amb que se semblen als de la foto d´un llibre. A l´hora d´identificar-los cal parar conter en molts aspectes: forma del barret, forma del peu, si baix del barret té làmines, poros o plecs; si té anell, tipus de bosc on l´hem trobat, altitud, ...
Si no tenim experiència en anar a collir bolets, convé que al principi ens acompanye alguna persona que en sàpiga. Si no coneixem ningú i decidim anar sols, lo millor és que comencem amb espècies facils d´identificar. Lo més habitual per les nostres terres és començar amb els rovellons, que són fàcils d´identificar -a més de pel seu aspecte- pel seu característic làtex roig o ataronjat. Hi ha una espècie molt semblant al rovelló, però que no té eixe caracterìstic làtex.
Cal tindre en conter també, que tots els bolets compleixen una funció en el bosc, fins i tot els "roïns". Els bolets aporten nutrients als arbres als qual estàn associats.
Els que no anem a collir, deixem-los tranquils en el bosc!. És totalment falsa la idea de que la presència de bolets ´"roins" impedeix l´aparició de bolets bons.
Una altra cosa important que cal saber, és que hem d´evitar collir bolets en espais contaminats, com per exemple les vores de les carreteres, ja que els bolets tendeixen a absorvir els metalls pessats d´eixos entorns. Un bolet comestible collit en la cuneta d´una carretera pot convertir-se en un bolet tòxic.

RESPECTAR LES PROPIETATS PRIVADES:
La idea que té molta gent de que "la muntanya és de tots" no és del tot certa. Una part de les muntanyes i boscos són de titularitat pública, però una altra part importat són de titularitat privada. Una part de les que són de titularitat privada és dediquen a l´aprofitament ramader. Si entrem en una zona vallada em de recordar sempre de deixar tancada la portella per on em entrat, ja que si no, se´n poden fugir els animals. En algunes zones de gran afluència de boletaires, molts propietaris fiquen cartells en els que diuen que no permeten collir bolets en les seues propietats. Estàn farts de que els deixen obertes les portelles i de que alguns, fins i tot els trenquen els vallats de fil d´aram. Cal que respectem les propietats.
« Darrera modificació: 31 de Oct de 12, 18:10:41 pm per gregal »
Castelló. Plana Alta

Desconnectat Timonet gelat

  • Soci Fundador d'AVAMET
  • Administrador
  • Mediterranean DANA
  • *
  • Missatges: 7.093
Re:Recomanacions per a anar a buscar bolets.
« Respondre #1 el: 29 de Oct de 12, 22:04:25 pm »
Genial tema. Donada la rellevància que pot tindre per a visitants i participants, punxe el tema.

Gràcies gregal.
Entre Ontinyent (340 msnm) i Madrid (650 msnm)

Desconnectat Vaqueret

  • Equip tècnic AVAMET
  • Mànega
  • *
  • Missatges: 4.113
  • El seny em perseguix... pero jo soc més ràpid.
Re:Recomanacions per a anar a buscar bolets.
« Respondre #2 el: 30 de Oct de 12, 19:50:16 pm »
Com molt be diu Gregal, és molt important saber identificar be els especimens que trobem, un a un.
No fa massa temps va morir una persona al meu poble per haver confos una farinera borda amb un camperòl.
Clar, es pareixen molt quan són xicotets -i millors de gust-, els dos semblen una bol·leta blanca, i no sempre està la volva de la farinera borda a la vista. Tot per no haver mirat be el color de les làmines....

Tinc una base de dades en mdb (Ms. Access) amb centenars d'espècies, amb totes les característiques i fotos. Lo bo és que aixina es força a identificar primer per característiques i després, a lo últim, per la foto, i no al revés.
Si algú la vol que m'ho diga, per que és gran (uns 900 MB) i voré de posar-la a algún lloc d'eixos que tots sabem.


PD: He trobat una manera bona de fer-lo aplegar a qui el vullga  (http://wetransfer.info/), pero heu de fer-me arrivar un compte de correu electrònic. En ser uns quants, us l'envie mitjançant un enllaç per eixe correu.
« Darrera modificació: 30 de Oct de 12, 23:01:20 pm per Vaqueret »

Desconnectat gregal

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 476
Re:Recomanacions per a anar a buscar bolets.
« Respondre #3 el: 31 de Oct de 12, 15:17:17 pm »
La farinera borda (Amanita phalloides). És el bolet que més morts produeix en Europa, amb 50 gr. hi ha prou per matar a una persona adulta. Fa poc vaig llegir una notícia de que en Italia, un conegut jugador de rugby d´aquell país havia patit una greu intoxicació a conseqüència d´unes Amanites phalloides que li va donar el seu sogre -un boletaire de tota la vida-. És que amb els sogres hi ha que anar amb compte  ;D ;D ;D.
« Darrera modificació: 31 de Oct de 12, 17:59:53 pm per gregal »
Castelló. Plana Alta

Desconnectat Damimet

  • Junta Directiva 2018
  • Tempesta
  • *
  • Missatges: 2.398
  • Desembre 2009- Font de Mariola
Re:Recomanacions per a anar a buscar bolets.
« Respondre #4 el: 04 de Nov de 12, 20:42:16 pm »
Moltes gracies per la base da dades, ja la he descarregada,  vaig a pegarli una ullaeta.






No hay nada nuevo bajo el sol, pero cuántas cosas viejas hay que no conocemos.


Pas del Benissaidó,550m,Alcoi, Alacant.

Desconnectat soriano

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 374
Re:Recomanacions per a anar a buscar bolets.
« Respondre #5 el: 06 de Nov de 12, 08:17:34 am »
Moltes gracies, jo també l'he descarregada, l’únic problema es que no se ben be com obrir-la, ja que pareix que no te ningun arxiu, algú em pot ajudar a com fer-ho.

Gracies
 ;)

Ontinyent - M.Valls, València. 375 msm