Autor Tema: Resum meteorològic de gener del 2019  (Llegit 620 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Ilde C. P.

  • Associat AVAMET
  • Pluja
  • *
  • Missatges: 101
  • Gaudiu d'aquest dia!
Resum meteorològic de gener del 2019
« el: 04 de Feb de 19, 14:07:11 pm »
Bon dia, companys:

Enguany, el tradicional domini anticiclònic típic de gener ha estat ben present durant la primera quinzena i ens ha donat estabilitat, és a dir, pocs núvols, poc vent, sol radiant durant el dia i nits fredes, dominades per la inversió tèrmica, amb alguna rosada blanca puntual a les fondalades, on la temperatura aconseguia baixar tan sols unes dècimes per davall dels 0º C (al terme de Bétera), seguint la tònica d’escalfament global que patim des de fa anys; canvi climàtic que quedava confirmat a la segona quinzena, dominada per la retirada de l’anticicló cap al seu cau de les Açores i la formació un rosari interminable de ciclons, que, des del pol nord, creuava pel bell mig del continent europeu, i ens deixava a mercè d’un canal de vent de component oest, amb origen tropical, càlid i eixut, portant-nos un ambient primaveral fora temps (si fa no fa, com l’any passat). Canvi climàtic que es feia entendre també amb la rabiosa sequera d’aquest gener, el segon més eixut en 22 anys, amb tan sols un parell de rosades com a únic líquid recollit; dada que li posa un lamentable rècord al seu balanç mensual i que suposa un mal començament, però no pressuposa cap predicció catastròfica per als propers mesos.

Passant a resumir les dades meteorològiques concretes d’aquest gener, tal com han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes, anomenat la Conarda, tenim el següent:

- Temperatura mitjana = 10,4º C, 0,7º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de gener.

- Pluja recollida = 0,4 mm, un 99 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a gener. Mal començament per al balanç pluviomètric anual, que s’enceta amb un dèficit del 99 % i, pel que fa a l’any hidrològic 2018-2019 (que comença a comptar des de setembre), la situació segueix sent bastant bona, amb un superàvit del 66 %, gràcies a les pluges rècord de la darrera tardor climàtica.

- Vent: Intensitat mitjana = 4,1 km/ h, 0,3 km/ h superior a la mitjana de 11 anys de dades recollides al meu observatori en gener. Direcció dominant del Nord (NNW), que no és la més habitual al meu observatori en gener (WSW = 46 %, W = 36 %, NW = 9 %, NNW = 9 %).

A més a més, tot seguit vos adjunte, per una banda, un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent, i, per altra, les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes del primer mes de l’any 2019 tal com han quedat registrades al meu observatori.
 
I si voleu ampliar l’anterior informació, ho podeu fer a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=273039.

Que “Febreret el curt, brau i tossut” ens porte dades meteorològiques destacables, però sense fer malbé res ni ningú.