Autor Tema: Resum meteorològic de la primavera climàtica del 2019  (Llegit 607 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Ilde C. P.

  • Associat AVAMET
  • Pluja
  • *
  • Missatges: 101
  • Gaudiu d'aquest dia!
Resum meteorològic de la primavera climàtica del 2019
« el: 17 de Jun de 19, 15:37:56 pm »
Bon dia i bona hora, companys d’afició:

Com sabeu, es considera primavera climàtica al trimestre en què les temperatures pugen després del període més fred de l’any. Són mesos temperats que al nostre hemisferi septentrional corresponen a març, abril i maig, i que ens porten al reinici del cicle inacabable de la vida dels éssers estrictament lligats a la natura. Les dades calculades de l’última primavera climàtica al meu observatori assenyalen una estació de mitjana pràcticament normal quant a temperatura (agafe com a patró la mitjana de dades de la sèrie 1971 al 2000 a l’aeroport de Manises, corregida per la diferència d’altitud entre observatoris), una pluja acumulada un terç per damunt del que esperàvem (la que ens dóna la mitjana de la sèrie citada abans), una força del vent en la línia del que marca la mitjana del meu observatori (11 anys de dades) i una direcció dominant de l’oest, la segona més habitual al meu observatori; on l'històric assenyala com a majoritària la de l’est, dins d’una evolució mensual progressiva des de l’oest fins a l’est, conforme ens anem acostant cap a l’estiu, quan dominen clarament les brises de l’est.

Passe, tot seguit, a comentar les singularitats i les regularitats trobades com a resultat d’aplegar les dades del trimestre esmentat, recollides al meu observatori d’aficionat, situat al terme de Bétera, partida de les Malladetes, comarca valenciana del Camp de Túria:

A)   SINGULARITATS METEOROLÒGIQUES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA DEL 2019:

Una que no és estrictament primaveral, perquè agafa tot el primer trimestre de l’any, pense que resulta d’interès fer-ne insistència ací: aquest primer trimestre del 2019 ha sigut el més sec en 155 anys a la ciutat de València.
 
Les altres les trobem a l’abril, que és el mes que ens ha portat més notícies meteorològiques singulars: L’oratge d’aquest abril del 2019 ha estat dominat per un episodi persistent de vent fort de gregal i un embossament d’aire fred en altura (DANA o “gota freda”) durant els dies de Pasqua, del 18 al 22, que ha regat a bastament quasi tot el territori valencià, totalitzant fins a 400 mm (segons dades d’AVaMet) en els indrets tradicionalment més plujosos del país, assolint-se, en alguns de més al sud, registres rècord en els darrers 50 anys. La persistència d’altes pressions a Escandinàvia ha estat un dels factors clau en aquest episodi extraordinari. Un episodi que va portar algunes inundacions sortosament lleus i també va retornar l’aspecte eixerit i el color llampant als nostres camps. Per altra banda, aquest abril ha sigut el més ventós de la sèrie d’11 anys de dades recollides al meu observatori (7 km/ h de velocitat mitjana del vent), assolint-se el dia 20 la marca anual de ratxa màxima (85,3 km/ h, de l’ENE), que a més és rècord absolut d’abril al meu observatori i el segon valor anual més alt de la sèrie.

B)   RESUM DE DADES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA DEL 2019:

Vegeu-lo al quadre-resum de dades meteorològiques més significatives de la primavera climàtica que adjunte, el qual inclou comentaris explicatius. Hi podem veure que destaca el meteor de la pluja, que ha estat un 36 % superior al patró.

C)   GRÀFIQUES HISTÒRIQUES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA:

En graficar les dades anuals de la primavera climàtica, en base a l’històric de què dispose i que podeu veure a les imatges adjuntes, podem veure que, amb petites oscil·lacions, continuem amb les tendències de l’any passat; cosa lògica ja que els canvis climàtics són lents i no es poden copsar en pocs anys. A més, hem de tenir en compte que es tracta de dades d’un observatori automàtic d’aficionat (pel que fa a les termomètriques i eòliques), on sols la temperatura ha estat contrastada amb patrons de calibratge, i no han estat sotmeses a anàlisis de significació estadística.

Tenint en compte aquestes limitacions, veiem que, quant a l’històric de dades del meu observatori pel que fa a la primavera climàtica, la temperatura mitjana segueix una tendència ascendent (línia verda de la recta de regressió), que a hores d’ara se situaria al voltant d’1,1º C per damunt del patró (línia fosca discontínua; valor que ha baixat 0,3º C respecte de l’any passat); mentre que la pluja total recollida, amb la lògica major irregularitat de les oscil·lacions, manté una evolució descendent (línia fúcsia de la recta de regressió), però que actualment seria aproximadament coincident amb el patró (línia fosca discontínua; valor lleugerament superior a l’obtingut en 2018); malgrat els 50 mm de pèrdua estimada en 22 anys; la qual cosa, per altra banda, podria indicar que el patró triat, malgrat la proximitat entre observatoris (uns 10 km en línia recta), no s’ajusta bé a les característiques climàtiques de l’indret de mesura.  Ens trobaríem, doncs, en situació d’escalfament climàtic, com ja s’ha anat confirmant resum rere resum.

Si voleu saber-ne més, podeu consultar les dades més significatives de cada mes als apunts corresponents que he publicat en aquest mateix fòrum o a l’apunt corresponent del meu blog (http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=273374).

Com faig sempre, enllestiré l’apunt fent esment de les previsions meteorològiques per a aquest estiu climàtic que ara comença: segons AEMet, a quasi tota la península Ibèrica continuarem amb temperatures mitjanes superiors a les normals i precipitacions acumulades normals. Cap novetat, doncs.

Aprofiteu l’estiu, les festes i les vacances, que “A l’estiu, tot el món viu”.
« Darrera modificació: 17 de Jun de 19, 15:40:13 pm per Ilde C. P. »