Forum AVAMET

Extra topics => Medi Ambient / Medio Ambiente => Micologia / Micología => Missatge iniciat per: gregal en 16 de Set de 14, 16:30:42 pm

Títol: Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 16 de Set de 14, 16:30:42 pm
Hola a tots. Aquest estiu, en gran part de les comarques castellonenques, ha tingut unes condicions meteorològiques prou favorables per a tindre un bon inici de temporada de bolets. Per damunt dels 1000 metres ja comencen ha trobar-se cosetes. En general, el terreny té humitat de sobra, només fa falta que les temperatures baixen un poc més, i que continuem sense tindre ventades. Huí he anat a probar sort en un bosc de pi negral, entre els 1000 i 1200 m. i he pogut trobar rovellons, apagallums, cames de perdiu, i pets de llop. Algo més avançada està la temporada en la serra de Gúdar, en Terol.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: sergi_onti en 17 de Set de 14, 10:32:03 am
Gregal , el segon bolet l'he vist infinitats de vegades per la serra, i pensava que era verinós...despres vaig vore que el que el carateritzava era l'anella eixa que te en el tronc. Está bo?  :P
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 17 de Set de 14, 17:19:52 pm
Hola de nou.
Que tal Sergi? efectivament, la principal característica dels apagallums és l´anell que tenen en la part de dalt del tronc. Aquest anell té la  particularitat de que es fer pujar i baixar al llarg del tronc sense que se trenque. Una cosa que convé tindre en conter és que no es aconsellable collir exemplars amb el barret de MENYS de 10 cm. de diàmetre, ja que alguns exemplars tòxics del gènere Lepiota són semblants, però no superen els 8 cm. de diàmetre. Son uns bolets excel.lents, per a mi, tan bons com els rovellons. Se me trenque el cor quan vaig pel bosc i em trobe algun exemplar al que algún borinot li ha pegat patada i l´ha xafat.
Huí he tornat a probar sort, amb un poc més de temps que ahir, en un bosc de característiques molt semblants. Quasi tot lo que he collit han segut rovellons. Els grans, molts tenien cucs; la calor i la lluna han fet de les seues. El de tamany menut o menut/mitjà estaven prou bé.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: Damimet en 18 de Set de 14, 21:59:49 pm
Bon roglet Gregal, a gaudir tot lo que pugues que jo faria lo mateix. I eixe apagallums amb fomatge i bacon al forn es de lo millor.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 18 de Set de 14, 23:28:18 pm
Gràcies Damimet. Això de fer-los al forn amb formatge i bacon ho tinc que probar. Espere que vinguen prompte pluges generals i que pugueu disfrutar també dels bolets per la teua zona, que ahí també teniu unes serres precioses.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: NEVÀ GROSSA en 07 de Oct de 14, 12:23:47 pm
I quina marranada de kilos esteu traent al nord de Castelló enguany. :o

Tots els dies veig fotos de collides bestials.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 08 de Oct de 14, 01:05:25 am
No solament al Nord de la provincia. De fet, els que collit fins ara son més bé del centre, i ahir em van dir que ja se'n troben en algunes zones del Sud (no rovellons, altres bolets). Aquest estiu ha plogut bé per moltes de les nostres serres, però tranquil que pronte podreu disfrutar també per ahí baix, que ja vos estan arrivant pluges.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: NEVÀ GROSSA en 08 de Oct de 14, 17:52:48 pm
Açí ting seriosos dubtes de que enguany tingam algo de trellat.

De moment la precipitació s´ha parat i no porta visos de descarregar pronte.

Ting mono de pujar fins la Tinença a vore que tal están les pinades de Castell de Cabres fins Fredes.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 09 de Oct de 14, 00:58:06 am
És una zona molt bonica, la conec. Hi ha uns boscos de pins rojos, fantàstics. Un bon lloc per a "carregar les piles" hi haguen o no bolets.
Aquest matí he anat a fer una passadeta, abans  d´anar a la feina. He anat al mateix lloc que l´última vegada; bosc de pi negral (Pinus nigra) amb algunes carrasques i ginebrons, en terreny calcari, a uns 900 m. d´altitud i orientat cap al Nord. No he fet cap collita bestial, però sí suficient per a lo que esperave. Lo que més he trobat han sigut rovellons; els xicotets i mitjanets estaven bé, però els de més de 8 cm. de diàmetre, estaven cucats la majoria. La caloreta que està fent i la lluna plena que tenim estos dies, els està cucant ràpid. També he pogut trobar un grapat de fredolics, cosa que no m´esperave, ja que per a eixa altitud seria més lògic que ixqueren cap a finals de mes. Els fredolics (Tricholoma terreum) són uns bolets excel.lents, fregits amb ceba estan deliciosos. Aquestos bolets solen aparèixer a meitat de temporada, i son dels últims que se poden trobar, ja que aguanten prou bé el fred, d´ahí el seu nom "fredolics".
Bé, espere que vinga pronte una llevantada, i que per tot el territori valencià poguem gaudir dels bolets.
Salut.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 22 de Oct de 14, 01:01:26 am
Hola. Com que les condicions meteorològiques d´aquestos dies estan sent prou adverses per als bolets, huí he anat a vore que podie trobar, abans que s´acaven. He tornat a la mateixa zona que estic anant les últimes setmanes. En les zones d´ombria encara hi ha humitat, però amb aquesta calor i eixa miqueta de Mestral aponentat que fa, d´ací no res ja no quedaran bolets. Pensave que encara trobarie rovellons, però de sans només n´he topetat 3. Afortunadament encara he trobat uns rodals bons de fredolics, i alguna que altra cama de perdiu.
Ara, a esperar que vinguen noves pluges, esperem que prompte.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: NEVÀ GROSSA en 22 de Oct de 14, 10:17:16 am
Bona cistella si senyor. ;)
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 20 de Nov de 14, 01:21:01 am
La primera meitat de la temporada de bolets, en general, ha sigut molt bona en les comarques interiors de Castelló, gràcies a un bon estiu de tempestes. En condicions normals, ara seria hora de que les comarques del litoral prengueres el relleu de les de l´interior, però les pluges de la tardor han fallat. Aquest matí m´he apropat a un indret en el que, per aquestes dates, solen haver camagrocs i rovellons. No esperave trobar gran cosa, més bé res; però sembla que les pluges (escases) caigudes a primers de mes, l´absència de vent, l´aiguatge que cau per les nits, i la normalització de les temperatures, han afavorit una florada de camagrocs més o menys acceptable. Els camagrocs son bolets molt interesants per tres motius: en primer lloc perquè son excel.lents gastronòmicament;en segon, perquè no son atacats pel cucs; i en tercer, perquè son un dels últims bolets que es poden collir a finals de la temporada, a vegades fins a meitat de gener.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: Damimet en 20 de Nov de 14, 19:05:53 pm
Bonica cistella. I ja que expliques els camagrocs, pots donar mes informacio, com el seu habitat i si es pot confondre en altres bolets?
Gracies per les imatges i per les explicacions que fas.
Enguany he fet algun fredolic i per fi despres de dos anys he decidit fer una truita amb ells. Molt bons, a la planxa eren un poc cuens.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 21 de Nov de 14, 00:41:21 am
Bonica cistella. I ja que expliques els camagrocs, pots donar mes informacio, com el seu habitat i si es pot confondre en altres bolets?
Gracies per les imatges i per les explicacions que fas.
Enguany he fet algun fredolic i per fi despres de dos anys he decidit fer una truita amb ells. Molt bons, a la planxa eren un poc cuens.
Hola company. M'alegre de que ja t'hages animat amb els fredolics, son uns bolets excel.lents.
En quant als camagrocs, respecte al seu hàbitat, solen trobar-se en zones prou localitzades, però on hi han, solen aparèixer en abundància, i poc o molt no solen fallar cap any, a no ser que les condicions meteorològiques siguen prou adverses. En molts llibres diu que son bolets de pinar, en general; jo fins ara els he trobat nomès en boscos de pi roig (Pinus sylvestris) i de pinastre (Pinus pinaster). Fins ara no n'he trobat en boscos de pi blanc ni de pi negral, però no vol dir que no s'hi puguen trobar. Els he trobat sempre en boscos humits, orientats al nord o noroest, amb molta pinotxa; i per experiència et puc dir, que les possibilitats de trobar-ne augmenten si en el sotobosc abunda el bruc (Erica arborea). Espere que açò et serveixca d'ajuda.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 21 de Nov de 14, 00:51:12 am
Ah! Responent a la teua pregunta de si es poden confondre amb altres bolets, és molt difícil. La seua forma, la seua fragilitat, i el seu color els fa quasi inconfundibles. A més, a diferència d'altres bolets, tant els camagrocs com els seus parents els rossinyols, no tenen ni làmines ni esponja baix del barret. Lo que tenen son plecs.
De totes maneres, no em cansaré de dir-ho, cal estar segur a l'hora menjar-se un bolet. Si hi ha algun dubte, millor deixar-ho correr.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 06 de Des de 14, 01:10:24 am
Hola companys. Les pluges de la tardor s´han fet de rogar, però finalment hem tingut una bona regada per tot el territori. Aquest matí he anat a pegar una miradeta a vore com es troba el terreny, i la veritat és que l´he trobat molt molt bé. He collit uns quants camagrocs, i he pogut comprobar que ja comencen a eixir alguns dels bolets que solen eixir primer, després de pluges importants. Entre aquestos hi havien  bolets de pinyes (no comestibles), mollerics (comestibles de baixa qualitat), i també tasses de bruc (nom científic: Clytocybe costata). Aquestos últims, en la majoria de guies i llibres sobre bolets, estan considerats com de baixa qualitat, però per a mi son prou bons.
Si l´oratge es porta bé uns quants dies més, en les comarques litorals podrem collir el bolet estrela de les nostres terres: el rovelló o esclatassang, i aquesta vegada també en les comarques de València i Alacant.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 17 de Des de 14, 17:59:57 pm
Huí he eixit a caminar, sense cistella ni bossa de malla, i m'he portat una agradable sorpresa al trobar-me un plateret de pinetells (rovellons de làtex taronja) i camagrocs. He tingut que improvisar amb lo que tenie a mà, com es pot vore. Pareix que el bosc reviscola amb les ultimes pluges.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 21 de Des de 14, 00:52:32 am
El bolet més conegut i buscat per les nostres terres és sense dubte el rovelló o esclatassang, però amb aquest nom englobem a vàries espècies de bolets. Els més corrents al País Valencià son dos: el Lactarius sanguifluus, de làtex roig, típic de terrenys calcaris; i el Lactarius deliciosus (també conegut amb el nom popular de pinetell, o roget), de làtex color carabassa, típic de terrenys silicis. Aquesta vesprada he fet una eixideta per una zona amb predomini de terrenys silicis, i he pogut fer un plateret de pinetells. La temporada està arrivant a la fi, i cada vegada se troben menys bolets. També he trobat una llanega negra (Hygrophorus latitabundus), un bolet realment exquisit; i també uns poquets camagrocs. A més, he tingut la sort de trobar dos dels bolets més bonics que podem trobar en el bosc: el reig bord (Amanita muscaria), i la cresta de gall (Clathrus ruber). El reig bord, cal dir que NO ÉS COMESTIBLE, ja que és al.lucinogen. i la cresta de gall -segons he llegit- només és comestible en un primer estadi, quan té forma d´ou, però Jo de totes formes no me´l menjarie. Amb la salut no cal fer experiments.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 27 de Des de 14, 17:07:55 pm
Huí tenie pensat anar a buscar un bolet rar en les nostres terres: la trompeta (Craterellus cornucopiodes). Aquest bolet de boscos de planifolis, sol ser nomenat com "trompeta dels morts" o "trompeta de los muertos" (en castellà); açò es deu a que un botànic del segle XIX, del que no recorde el nom, va publicar una de les primeres guies de bolets, i en aquesta guia -segurament influenciat per l´estil del romanticisme, propi de l´època-, va ficar noms poètics i rinbombants als bolets, i entre ells, les trompetes. Finalment, no he trobat trompetes, però he trobat diversos bolets, entre ells una florada de llanegues de suro (Hygrophorus persoonii). També hi havien gran quantitat de rovellons bords. Aquestos bolets, típics de boscos de sureres i carrasques, son molt semblants als rovellons, però es diferencien en que no tenen el característic làtex roig o ataronjat. Els rovellons bords no se cullen, ja que son coents.
La primera foto és de rovelló bord, la segona de llenega de suro.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: Damimet en 27 de Des de 14, 18:18:39 pm
Boniques Llenegues. Quin plaer voreles, jo de moment no tinc valentia per collirne.
Els fredolics encara estan eixin o ja no eixiran mes?

Gracies per les teues explicacions.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 27 de Des de 14, 23:35:34 pm
Hola Damimet. És molt probable que encara es puguen trobar fredolics en zones no molt altes, però no puc asegurar-ho, ja que els fredolics son de terreny calcari, i les últimes setmanes he estat en zones de terreny silici. De moment no ha fet massa fred, així que és fàcil que en zones calcàries,  de pi blanc, se´n puguen trobar. Lo mal és el canvi d´oratge que tenim al damunt. Ara mateix el vent de Mestral està bufant amb moderada força, i està prevista una forta baixada de temperatura. Si tens pensat anar a buscar-ne ves prompte, perquè pareix que la temporada arriva a la fi.
Sort i salut.
Títol: Re:Bolets tardor 2014
Publicat per: gregal en 30 de Des de 14, 18:34:29 pm
Pareix que la temporada de bolets ha arrivat a la fi, almenys per la meua zona. Les gelades ja han arrivat, fins i tot a zones de baixa altitud. Aquest matí he anat a fer la que quasi segur que és la meua última collita d´enguany, i ja quede poca cosa. A les 12 del migdia encara collie bolets congelats. Com ha anècdota diré que he trobat per primera vegada camagrocs en zona de pins blancs. Fins ara només en havie viste en boscos de pinastres i en boscos de pins rojos.
En fi, acava una temporada que per les comarques de Castelló ha segut prou bona, però malauradament l´oratge no s´ha portat bé amb les comarques centrals i del sud. Esperem que  en els pròxims mesos, la sequera s´acave per complet en totes les comarques valencianes,  i que la següent temporada de bolets siga esplèndida en tot el País Valencià.
Bon Nadal a tots.