Autor Tema: Foc per la zona del repetidor  (Llegit 54431 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Vaqueret

  • Equip tècnic AVAMET
  • Mànega
  • *
  • Missatges: 4.113
  • El seny em perseguix... pero jo soc més ràpid.
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #360 el: 10 de Set de 10, 11:14:41 am »
Doncs les barreres antierosió (que si bé és cert que Francisco Campos ha dit que posaràn en marxa, ja veureu com tarden mesos i ho fan quan siguen ja innecesàries i li tiraràn la culpa al govern central, como no), consisteixen en col.locar murs de consistència natural arreu de les muntanyes per evitar que les plutges s'emporten tota la terra i deixen la pedra al descobert. Les barreres s'han de fer amb elements naturals tal com troncs cremats, pedres... i s'ha de fer un estudi d'on cal posar-les i on no. D'aci ve la inteligència dels nostes avanpassats, que gràcies als seus abancalaments pel cultiu en moltes serres, han evitat aquesta erosió. En cas contrari, si no s'actua, com en el 1994, la situació és irreversible i, sobre la pedra viva i amb temperatures com les nostres, podríen passar centenars d'anys per tornar a veure de nou terra i alguna planta, o siga, ja mai més. I senyors, no sé per qué, però això serà el que passarà.

Lamentablement, com no ho facen abans del dia 20 o per ahí, puguera ser que arrivaren tard.

Desconnectat H2O

  • Associat AVAMET
  • Tempesta
  • *
  • Missatges: 1.437
  • ALCOY
    • Acif Alcoi
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #361 el: 10 de Set de 10, 12:06:01 pm »
por la epoca del año veo imposible empezar a realizar barreraqs antierosion en toda la zona quemada pero con suerte y la humedad de la noche algunas hiervas empezaran a brotar tambien pensemos que los propios árboles quemados  hacen de barrera natutal contra la erosión por eso esta prohibido retirarlos en años, otro punto importante son las posibles islas verdes que puedan quedar entre la devastación del incendio que aprovecharan para expandir sus semillas.
  En contra y muy importante es que las zonas que ya fueron devastadas en el 94 por tanto sin mucho pino adulto apenas tendran semillas para rebrotrar al contrario de las zonas con pinos adultos que rapidamente el suelo quemado se convertira en una alfombra de pequeños pinos, en las otras zona es imprescindible la ayuda con reforestacion tanto de arbusto como pinos y por último y mas adelante otras especies autoctonas adaptadas a nuestro clima como carrascas.....
« Darrera modificació: 10 de Set de 10, 12:12:37 pm per H2O »

Desconnectat Lipzum

  • Reixiu
  • *
  • Missatges: 33
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #362 el: 10 de Set de 10, 14:22:22 pm »
Aleshores si l'ajuntament d'Ontinyent realitzara campanyes de reforestacio en un periode de temps redüit sería positiu? Perque en cas de ser-ho crec que hi hauría molta gent que ho faría...

Desconnectat Joen

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 765
    • Meteosolana - El tiempo en Ontinyent
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #363 el: 10 de Set de 10, 15:05:51 pm »
Home, crec que reforestar en breu les zones cremades no seria la millor opció, més que res perquè ara el terreny està sec, hi hauria que esperar-se als mesos de l'hivern que en principi n'hi haurà més humitat i farà menys calor que ara, amb la qual cosa tenim més probabilitat que els arbres que plantem s'establisquen correctament al terreny. A més, els arbrets que pugam plantar ara no evitaran l'erosió a curt plaç, interessa més que ixca una capa de brossa o matorral baix que protegixca el sòl. Les opcions que comentaveu, com la creació de barreres antierosió son una bona elecció, i també em pareix interessant el que comentava vaqueret de les llavors de brossa amb fang semisòlid, per forçar la germinació de les herbes i que actuen retinguent la terra.

A  l'hora de reforestar hi hauria que pensar en carrasques, com ha dit H2O, ja que era l'espècie vegetal que formava autèntics boscs per estes zones, abans de que en l'època de la revolució industrial foren arrancades inclús les arrels per produir carbó. Aquesta espècie (Quercus ilex subsp. rotundifolia) compta amb l'avantatge, que supose que tots sabreu, que quan es crema, torna a moure per la soca, amb la qual cosa, si tinguérem tota la serra poblada de carrasques, no ens tindríem que preocupar per reforestar-la si es cremara, ja que es regeneraria de forma natural. El problema es que les carrasques necessiten sòls més profunds i desenvolupats que els pins, els quals son capaços de créixer inclús en sòls molt prims i rocosos.

Desconnectat H2O

  • Associat AVAMET
  • Tempesta
  • *
  • Missatges: 1.437
  • ALCOY
    • Acif Alcoi
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #364 el: 10 de Set de 10, 19:06:56 pm »
ARAMULTIMEDIA
 Ambient inicia els treballs de restauració de les zones incendiades mentre es retira la UME
rss icon google icon del.icio.us icon digg icon facebook icon technorati icon linkedin icon

AM | Actualitzat: 10/09/2010 |  0 comentaris

Un brigadista treballa este divendres en Alfafara. /GVA

El vicepresident i conseller de Medi Ambient, Juan Cotino, ha explicat que el seu departament ja ha iniciat, aquest divendres, els primers treballs per a restaurar ambiental i paisatgísticament la zona afectada pels incendis forestals a la Vall d'Albaida i el Comtat. Així, tres brigades de la Conselleria han estat treballant en els termes municipals de Bocairent i Alfafara "concretament als voltants de les ermites del Sant Crist i de la Verge de la Llum i Sant Antoni Abad, a Alfafara ja que són dos llocs amb una gran tradició cultural i recreativa entre els veïns de la comarca", ha destacat Cotino. Així mateix, durant la jornada d'aquest divendres es van retirar de la zona els 486 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), que estaven treballant en l'extinció.

 

Al llarg d'aquest matí de divendres, els tècnics de la Conselleria s'han centrat en l'eliminació de les restes cremades d'arbres i branques amb l'objectiu, a més de la recuperació dels terrenys, de salvaguardar la seguretat dels ciutadans que puguen acostar-se fins a alguna d'elles. "Per descomptat -ha explicat Cotino- s'han respectat els exemplars que s'han salvat del foc".

Igualment, s'han realitzat podes en els exemplars que s'han vist afectats parcialment pels incendis com els xiprers que es troben al voltant de les ermites i en els quals s'ha dut a terme el tall de les branques més baixes. En altres casos, la poda s'ha realitzat en altura, per al que s'han utilitzat perxes manuals, sense motor, per a no danyar aquells arbres que ja es troben afeblits per l'incendi.

Així mateix, s'ha procedit a la retirada d'aquells exemplars que interrompien el pas de la sendera de petit recorregut que transcorre proper a l'ermita del Sant Crist i que impedien el trànsit als excursionistes que ja visitaven la zona.

"És a dir, es tracta d'una sèrie d'actuacions, que ja podem realitzar, segons els criteris tècnics, per a recuperar aquestes importants àrees de la nostra Comunitat amb la major rapidesa possible, i que es veuran complementades amb totes les mesures que ha aprovat, aquest divendres mateix, el ple del Consell amb caràcter d'urgència".

Mesures urgents
Entre aquestes mesures destaquen la poda i el tractament dels arbres que puguen recuperar-se; el tall dels arbres secs i la seua utilització per a la construcció de barreres antierosió, la qual cosa evitarà que les pluges torrencials característiques de la tardor de la conca mediterrània puguen arrossegar les llavors que queden en la zona; la trituració del brancatge per a transformar-lo en matèria orgànica que permetrà enriquir els sòls; i el tractament de sanitat forestal per a evitar la proliferació de plagues.

D'altra banda, s'adequaran pistes forestals per a facilitar accessos als mitjans de transport que puguen col·laborar en les labors d'extinció de possibles incendis i que al mateix temps puguen servir de tallafocs; es reconstruiran murs i bancals; es construiran menjadors i abeuradors per a la fauna silvestre; i es realitzaran sembres dirigides a alimentació de la fauna silvestre.

A més, el vicepresident ha assenyalat que es duran a terme actuacions que eviten la proliferació de caus dels conills silvestres en els terrenys de cultiu limítrofs a les zones afectades per l'incendi.

Xarxa Especial de Nuclis d'arbres
Així mateix, Cotino ha anunciat la posta en marxa d'un Pla de Reforestació que es durà a terme a partir de febrer de 2011. La Generalitat facilitarà als propietaris i ajuntaments que vulguen reforestar les seues propietats, les plantes de pins i carrasca disponibles en els seus vivers, donant al mateix temps les orientacions necessàries per a aquesta repoblació.

Finalment, el vicepresident ha destacat la creació de la Xarxa Especial de Nuclis d'arbres, Xarxa Renaix, mitjançant la qual s'engegaran una sèrie d'actuacions per a assegurar la supervivència d'arbres pares que produiran llavors per a una futura regeneració natural.

Pel que fa a la situació dels incendis de la Vall d'Albaida i del Comtat, cal assenyalar que es mantenen estabilitzats però encara no han sigut donats per controlats, mentre que els altres incendis que han assolat la Comunitat Valenciana en els últims dies estan controlats però encara no extingits. Fonts del Centre de Coordinació d'Emergència (CCE) han informat que la situació "es manté" com en les últimes hores i que diverses dotacions de brigades continuen amb les tasques de refresc per a arribar el perímetre i poder donar per controlat aquest incendi que afecta a Ontinyent, Agullent i Bocairent.

També han confirmat que en la jornada d'aquest divendres no han eixit els mitjans aeris que cada dia s'incorporaven a l'alba per a ajudar en les labors d'extinció i de refresc del terreny.

 

Desconnectat Timonet gelat

  • Soci Fundador d'AVAMET
  • Administrador
  • Mediterranean DANA
  • *
  • Missatges: 7.093
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #365 el: 10 de Set de 10, 20:57:06 pm »
Joen, m'ha paregut super interessant el tema de les carrasques i m'ha recordat molt a la Font Roja. Podria algun dia arribar a tals magnituds de salut ambiental una serra que ha patit tant? Al menys m'has convençut per aixó de les carrasques i deixar els pins a banda...
Entre Ontinyent (340 msnm) i Madrid (650 msnm)

Desconnectat Joen

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 765
    • Meteosolana - El tiempo en Ontinyent
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #366 el: 10 de Set de 10, 22:24:20 pm »
Jo pense que sí, si s'actua correctament i tenim sort en el tema dels incendis en anys futurs, algun dia podríem tenir carrascar en les zones on els sòls estiguen suficientment desenvolupats, clar.

Desconnectat carboner

  • Associat AVAMET
  • Mànega
  • *
  • Missatges: 4.461
  • OTOS. La Vall d´Albaida
    • L´Oratge d´Otos
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #367 el: 10 de Set de 10, 23:12:49 pm »

 Bufff, mas de lo mismo, ara tot són presses i corregudes, però si han estat 14 anys sense fer res, el pocs tallafocs que hi havien els han deixat perdre, les serres són autentics polvorins, estem en l´història de sempre.

  Mireu, fa uns anys vaig estar jo treballant en la empresa TRAGSA, en la mateixa que treballava el malnaixcut que li ha pegat foc ara a la serra, vam estar repoblant la zona de la Covalta, fent clots i plantant pins, la majoria sec, o casi secs, i damunt una maquina de cadenes fent també forats, doncs be, la maquina eixa  anava per on li rotava, xafant tots els pins que ja havien eixit de maneta natural, ... doncs eixina tot. :-\
                 

http://avamet.es/estacions/otos/

Desconnectat Vaqueret

  • Equip tècnic AVAMET
  • Mànega
  • *
  • Missatges: 4.113
  • El seny em perseguix... pero jo soc més ràpid.
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #368 el: 10 de Set de 10, 23:55:15 pm »

 Bufff, mas de lo mismo, ara tot són presses i corregudes, però si han estat 14 anys sense fer res, el pocs tallafocs que hi havien els han deixat perdre, les serres són autentics polvorins, estem en l´història de sempre.

  Mireu, fa uns anys vaig estar jo treballant en la empresa TRAGSA, en la mateixa que treballava el malnaixcut que li ha pegat foc ara a la serra, vam estar repoblant la zona de la Covalta, fent clots i plantant pins, la majoria sec, o casi secs, i damunt una maquina de cadenes fent també forats, doncs be, la maquina eixa  anava per on li rotava, xafant tots els pins que ja havien eixit de maneta natural, ... doncs eixina tot. :-\

Total... la empresa cobra igual....

Un amic meu, ara forestal de la serra de Salines, va estar també treballant ahí una temporada. No repetiré lo que deia, perque no val la pena agafar mal de panxa.

Desconnectat Adrià_Ontinyent

  • Associat AVAMET
  • Tempesta
  • *
  • Missatges: 2.147
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #369 el: 11 de Set de 10, 02:02:09 am »
Joen, m'ha paregut super interessant el tema de les carrasques i m'ha recordat molt a la Font Roja. Podria algun dia arribar a tals magnituds de salut ambiental una serra que ha patit tant? Al menys m'has convençut per aixó de les carrasques i deixar els pins a banda...

Este estiu vaig estar fent un curs a la Font Roja, i ens van comentar que el carrascal de la Font Roja fa uns cent anys estava molt deteriorat (alguns cultius, tales, etc...), i que gràcies a la gran preservació que s'ha fet del paratge, ara mateix es troba en el seu millor moment des de fa moltíssims anys.
Ontinyent, València.

Desconnectat H2O

  • Associat AVAMET
  • Tempesta
  • *
  • Missatges: 1.437
  • ALCOY
    • Acif Alcoi
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #370 el: 11 de Set de 10, 09:17:48 am »
http://www.rtvv.es/video/video_informa.asp?id=10092010_incendis_cv.flv

http://www.diarioinformacion.com/alcoy/2010/09/11/controlados-cuatro-dias-incendios-sierra-mariola/1043350.html

Jo pense que la forma de repoblar ha caviat molt desde fa 14 anys,  ara han d'emprar-se espècies autòctones i no s'utilitzar maquinària pesada a la muntanya per exemple en la Serrella s'està aclarint un bosc de pi adult perquè puguen créixer carrascas a la sobra d'aquests i s'utilitzen animals per a traure els arbres tallats. Tot va cambian o aixo vull pensar
« Darrera modificació: 11 de Set de 10, 09:20:23 am per H2O »

Desconnectat alcoià

  • Pluja
  • *
  • Missatges: 713
  • Av. País Valencià - Alcoi (Alacant)
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #371 el: 11 de Set de 10, 17:04:21 pm »
De fet, la Font Roja es va cremar l'any 1840 i la vegetació que tenim ara es la derivada de la repoblació que es va produir gràcies a les illes de vegetació que es varen salvar ( i al rebrotar de les quercínies). La parcel•la del carrascar sempre s'ha "protegit" per part de l'ajuntament d'alcoi des del segle XIII. No per fins ambiental, com productius, com a reserva de fusta.

Es molt curiós el canvi en vegetació produït en la font roja, abans coneguda com la teixereta, amb major abundància de teixos i es suposa, major quantitat de plantes atlàntiques, com el sorbus torminalis, el propi taxus baccata, Acer opalus, franixus ornus, etc.

Per culpa de la producció de carbó vegetal es van eliminar a les parcel•les privades moltíssimes carrasques que mai tornaren a rebrotar, donat que les arrancaven de soca per fer carbó. De fet, mon para ha arribat a conèixer un pastor que va conèixer la zona de sant antoni com una zona sense arbres, on pasturaven les seues ovelles i cabres.

Pel que fa a la reforestació de les zones cremades, els canvis ocasionats al sol fan poc recomanables les reforestacions amb carrasques, que deixaria per més endavant. El pi, tot i fer més àcid el sol, es recomanable els primers anys per fer ombra i sol. Entre els forestals un debat que dura dècades discuteix les bondats dels pins front les quercínies a les repoblacions forestals. Jo estic amb els que defensen un model mixt (al nostre cas pinus halepensis i quercus ilex rotundifolia. En un primer moment, el meu mestre d’incendis, després d’anys estudiant com recuperar els sols mediterranis cremats, recomana un mix de llavors de herbes que rebroten ràpidament i retenen el sol. Son herbes que de forma natural son pioneres en la recuperació d’estos espais, i per descomptat son autòctones. Més endavant, en funció de les característiques de la orografia i la recuperació natural de la vegetació, es podria plantejar unes activitats o altres de recuperació-millora dels terrenys.



 



]

Desconnectat Timonet gelat

  • Soci Fundador d'AVAMET
  • Administrador
  • Mediterranean DANA
  • *
  • Missatges: 7.093
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #372 el: 11 de Set de 10, 17:57:09 pm »
Gràcies per les vostres aportacions, estic aprenent un muntó.
Entre Ontinyent (340 msnm) i Madrid (650 msnm)

Desconnectat Lipzum

  • Reixiu
  • *
  • Missatges: 33
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #373 el: 18 de Set de 10, 00:01:31 am »
No se si algú ha llegit el levante de hui, pero venia una noticia que m'ha dixat un poc tocat, i deia el següent:

El consell habia excluit a ontinyent per a les ajudes de conservació de les zones forestals aquest 2010.
Pensant que si no se li hagueren denegat aquestes, es posible que aquest incendi no haguera sigut tan nefast...

No trobe aquesta noticia a la edició electrònica, pero al paper ho he vist segur.

Desconnectat Adrià_Ontinyent

  • Associat AVAMET
  • Tempesta
  • *
  • Missatges: 2.147
Re: Foc per la zona del repetidor
« Respondre #374 el: 18 de Set de 10, 02:30:28 am »
No se si algú ha llegit el levante de hui, pero venia una noticia que m'ha dixat un poc tocat, i deia el següent:

El consell habia excluit a ontinyent per a les ajudes de conservació de les zones forestals aquest 2010.
Pensant que si no se li hagueren denegat aquestes, es posible que aquest incendi no haguera sigut tan nefast...

No trobe aquesta noticia a la edició electrònica, pero al paper ho he vist segur.

 >:( >:( >:(

Eixes notícies em posen de mala llet!
Mentrestant, hi ha algun poble que a pesar de tenir 10.000 habitants menys que Ontinyent i amb un terme més xicotet, em pareix que rep 6 vegades més diners que la nostra ciutat...

També m'han dit que el tram del tren entre Ontinyent i Alcoi ha quedat tallat durant almenys 3 setmanes perquè les vies estan danyades i les han de reparar.
Ontinyent, València.