Forum AVAMET

General => Instruments / Instrumentos => Missatge iniciat per: MeteoValència en 30 de Nov de 08, 16:56:49 pm

Títol: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 30 de Nov de 08, 16:56:49 pm
En el tram final de l'any, és època de fer balanç de com ha transcorregut enguany per a MeteoValència - Districte de Ciutat Vella.

Un any en què l'observatori ha realitzat la major inversió des de la seua creació i canvis importants després de quasi 9 anys que iniciara les seues primeres observacions des de l'actual ubicació.

Una de les primeres accions que es van dur a terme va ser el canvi d'ubicació de part de l'instrumental manual, d'esta manera en el mes de Gener es va canviar d'ubicació de la gàbia on es troben instal·lats els termòmetres de màxima i mínima, així com el psicròmetre. Es va abandonar així la instal·lació dins d'una terrassa per a passar-los a la coberta superior on el règim de ventilació és més efectiu. Els obstacles pròxims com a parets, encara que de poca altura, van desaparéixer guanyant d'esta manera en qualitat de dades manuals.

(http://www.meteovalencia.org/estacio/gabia.jpg)

Així es pot veure l'emplaçament on es troba la gàbia amb l'instrumental manual tèrmic i d'humitat.


També coincidint amb l'hivern, més o menys entre Gener i finals de Febrer, es van realitzar proves de temperatura de sòl amb un termòmetre de mínima situat a uns 15 centímetres sobre una placa metàl·lica. En eixe període es van realitzar unes 55 preses de dades encara que els resultats no van ser concloents. Amb l'inici d'un període més fred durant este mes de Novembre, vaig reprendre les proves prenent altres 15 mostres que finalment han sigut suspeses perquè els resultats no han sigut satisfactoris. Uns resultats que, d'altra banda, els intuïa al no prendre's les mostres sobre un terreny òptim.

A finals del mes d'Abril va arribar un dels canvis més importants, es tractava de substituir l'estació Oregon i el seu soflware associat per la Davis Vantage Pro2. Açò ha suposat un avanç molt significatiu qualitativament, desapareixien certs problemes en la presa de registres d'humitat, i per tant també en la dada del punt de rosada, així com es millorava les dades obtingudes per ratxes màximes de vent. 
En quant es va posar la nova estació en marxa van quedar activades tota una sèrie de comprovacions amb l'instrumental manual, es van prendre més de 200 mostres comparatives de temperatura i humitat, no sols de màxima i mínima, perquè això encara contínua, les mostres de control es van estendre a diferents hores i situacions meteorològiques diferents: Dies estables i aclarits, dies de pluja, de vent i les últimes d'eixa sèrie van ser coincidint amb l'estiu i especialment amb dies de ponent per a comprovar com responia l'estació automàtica respecte als valors de l'instrumental manual.
En quan a pluviometria els controls comparatius amb l'Hellmann són permanents i no hi ha cap intenció d'abandonar-los. Encara així el pluviòmetre automàtic ha donat resultats molt favorables, potser el major desajust es va produir A l'Octubre, però ha tingut una tendència a normalitzar-se en els últims dies de precipitació.
Tots estes mostres comparatives d'humitat i temperatura especialment, ha permés fer uns xicotets ajustos molt poc significatius, unes dècimes en temperatura i un 2% en humitat, coses molt poc importants, però que ha permés que l'estació automàtica estiga treballant amb uns paràmetres quasi iguals als de l'instrumental manual homologat.
La intenció no és abandonar indefinidament estos controls més exhaustius una vegada realitzats en els primers mesos d'estar operativa la Davis i he establit un protocol d'intensificar, anar més enllà de la presa comparativa de temperatura màxima i mínima, almenys dos vegades a l'any amb una mostra de dades significatives per a assegurar la qualitat de les dades de l'estació automàtica.

L'última inversió realitzada ha sigut este mes, quan s'han incorporat el sensor de radiació solar.

(http://www.meteovalencia.org/estacio/radiacio.jpg)

Sensor de radiació solar


Aquest nou element a l'estació, ha obligat a fer un xicotet canvi en la ubicació dels sensors de temperatura, humitat i pluviòmetre. Ha desaparegut el braç instal·lat al pal on estaven ubicats estos elements, perquè el propi pal eòlic podia ocasionar una ombra sobre el sensor de radiació a primeres hores del matí i després una segona ombra produïda per cablejat aeri elèctric. Aleshores calia minimitzar aquestes ombres i per a això era necessari instal·lar un pal independent per al pluviòmetre, sensors tèrmics, de radiació i d'hidrometria. Estos canvis han suposat el desplaçament d'uns 5 metres d'estos elements, encara així no desapareix l'ombra del cablejat aeri però s'ha neutralitzat l'impacte del pal eòlic.

En les següents imatges veureu com ha quedat la instal·lació que s'ha mogut aquesta mateixa setmana.

(http://www.meteovalencia.org/estacio/pal_pluviotermico.jpg)

No feu cas d'eixe anemòmetre i penell, pertany a una vella Davis Wizard III i està per a fer bonic i poca cosa més.

(http://www.meteovalencia.org/estacio/pluviometre_automatic.jpg)

I finalment com ha quedat el pal eòlic, una vegada buidat el braç de la resta de elements moguts. Una foto mirant cap al sud de este mateix matí.

(http://www.meteovalencia.org/estacio/pal_eolic.jpg)

Per al 2009 ja tinc una llista de coses que caldria millorar, entre elles estaria el tema webcam, o el propi ordinador que gestiona i puja les dades a internet. Tant de bo siga, almenys, tant fructífer com el 2008.

Salutacions.

Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Timonet gelat en 30 de Nov de 08, 22:31:41 pm
Tens un observatori acollonant per a estar al centre de València. Les teves dades han de servir com a comparativa de l'illa tèrmica de la ciutat.

Enhorabona per el temps i la teva afició... i per molts anys més.
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: meteoloco en 01 de Des de 08, 09:18:45 am
Ostres, Meteovalència. Tens un observatori en tota regla. Enhorabona tant per l'observatori, així com pel resum diari que fas dia a dia.
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: felet en 01 de Des de 08, 10:48:25 am
Moltes felicitats, Josep  :D

Tens l'observatori al que aspiraria qualsevol aficionat d'una zona urbana, tant per equipament com per dedicació  :D
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Giorgimet en 01 de Des de 08, 17:52:05 pm
Impresionant!!!!!


Que currat i ben organissat ho tens tot...!!


Enhorabona de veritat :D
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: senent en 05 de Des de 08, 01:12:28 am
respecto a la web cam(camera ip) sabes que me ofreci para ayudarte pues tengo algunos modelos que podrias poner...bueno lo de la camera me encargo yo de que la tengas por eso no te preocupes..perdona por no solucionarte lo que hablamos.Estoy  fuera y volvere el martes..aunque voy muy mal de tiempo, creo que para mitad de semana que viene, buscare una solucion a tu pc+adsl+camara ip....felicidades por tus instalaciones(te tengo como referencia dada la proximidad) y los reyes pueden venir con una camara ip...gracias campeon por tus aportaciones....

un saludo...
(perdonar por no escribir en valencia)no se me da muy bien...
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Timonet gelat en 05 de Des de 08, 12:13:27 pm
(perdonar por no escribir en valencia)no se me da muy bien...

No es obligado, hombre !!
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 08 de Gen de 09, 10:30:32 am
MeteoValència - Districte de Ciutat Vella cumpleix 10 anys !!!

Per a celebrar-ho esta setmana estrena una nova millora que ho farà més professional. Hi ha moltes possibilitats que quede batejat abans d'acabar la setmana.

 ;D
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Timonet gelat en 08 de Gen de 09, 10:33:42 am
Jo crec que ja ho sé... igual deuries de posar-la en marxa hui que és un dia especial...  ::)
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Vaqueret en 08 de Gen de 09, 22:06:27 pm
Pos enhorabona. I mes, quan hajes posat en funcionament el nou estri (o tamagotxi, que dic jo)
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 10 de Gen de 09, 12:50:45 pm
Doncs sí, es tracta del pluviòmetre de 200 mm que ja es troba operatiu al Districte de Ciutat Vella.
La veritat és que m'ha costat prou trobar un lloc on em pogueren oferir garanties, i és que ja sabeu que hi ha comentaris sobre pluviòmetres de dubtosa qualitat i això em produïa incertesa i no volia adquirir-ho en els punts de venda més coneguts. Vaig buscar molt per a aconseguir el pluviòmetre que usa AEMET i finalment vaig trobar este.
La setmana no ha sigut favorable a la pluviometria a València, però bo, només ho he pogut provar amb el 1.2 mm que va caure ahir i de moment amb resultat favorable malgrat la mostra de pluja tan poc representativa.

(http://www.meteovalencia.org/estacio/pluviometres.jpg)

 :)
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: felet en 10 de Gen de 09, 12:55:30 pm
De categoria, Josep, amb esta expressió queda tot dit  ;)

Potser en uns dies jo també tinga alguna millora en el meu  ;)
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Timonet gelat en 10 de Gen de 09, 13:30:38 pm
Vist així el Hellmann de 120 mm queda ridícul... ;D

És blanc o l'has pintat? Tinc entés que el Hellmann oficial d'AEMET és sols el que es ven a Darrera, no a Raig, per exemple... cert?
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 10 de Gen de 09, 15:31:05 pm
La veritat es que a Darrera no sé si està el Hellmann de l'AEMET, de fet entres a la web i llevat del productes Davis, poca cosa hi ha.

Està comprat a València, no a la tenda de medi ambient que hi ha, perquè hi havia topics a fòrums on parlaven de pluviòmetres dubtosos, però he trobat altra empresa de productes de laboratori i precisió, fins ara desconeguda per a mi, que m'ha donat més confiança. 
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Timonet gelat en 10 de Gen de 09, 15:46:55 pm
Igualment té bona pinta. Podries fer unes fotos del pluvio per parts i de la proveta?
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 10 de Gen de 09, 16:13:00 pm
.

[adjunt esborrat per l'administrador]
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 10 de Gen de 09, 16:13:41 pm
.

[adjunt esborrat per l'administrador]
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: NEVÀ GROSSA en 10 de Gen de 09, 18:23:52 pm
Enhorabona Josep, una estació de bandera. ;) Que siga per molts anys i d´açí a 30 anys més, que pogam celebrar i gaudir d´una estació molt millor si cab.
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Vaqueret en 10 de Gen de 09, 19:18:40 pm
Està molt be eixe pluvio. Jo el veig idèntic al oficial del AEMET (llevat el color blanc, els que distribueix l'AEMET son cromats).
Ja sé que no fa falta recordarte-ho, pero vulguera recalcar la importància de una perfecta horitzontalitat per si algú no ho sabia.
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 11 de Gen de 09, 18:46:24 pm
Bé, el color original era com es veu per la part interior. ¿Això es cromat? en tot cas de color metàlic però sense la brillantor d'alguns Hellmann 120 que hi han per ahi.

Jo ho he pintat de blanc, m'ho va preguntar timonet però s'em va passar respondre ahir.
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Vaqueret en 11 de Gen de 09, 19:56:00 pm
Bé, el color original era com es veu per la part interior. ¿Això es cromat? en tot cas de color metàlic però sense la brillantor d'alguns Hellmann 120 que hi han per ahi.

Jo ho he pintat de blanc, m'ho va preguntar timonet però s'em va passar respondre ahir.

Bé, he dit cromat, pero és mes correcte metalitzat.
Crec que val la pena investigar un poc això: Quin seria l'acabat millor per a mantindre lo mes baixa possible la temperatura i que evapore lo menys possible, pintant-lo de blanc, deixant el metalitzat estandar o cromant-lo.

Tinc la possibilitat de cromar (per mètode galvànic) algo tan gran com el exterior de un pluvio, pero el de la caseta no puc tocar-lo, ja que és del AEMET, i l'atre és un H. 120 blanc, per lo que tampòc em val. Aixina que em tocarà buscar algún altre.....
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 09 de Abr de 09, 18:26:01 pm
Hui he aprofitat i he intentat realitzar un lleuger canvi que ha resultat fallit. Es tractava d'incorporar-li un tram més de pal a l'anemòmetre, amb la finalitat de que quedara a 10 metres sobre el nivell de la teulada i no sobre el nivell de la terrassa com estava. Però no ha sigut possible, això pesava massa i no he pogut procedir al seu alçament amb garanties de seguretat.
No obstant això, una vegada que tenia en terra el pal, vaig aprofitar per a canviar-ho per trams nous, canvi dels cables tensors, que ara llueïxen com si d'argent es tractara, i he baixat l'anemòmetre de l'Oregon deixant-ho a mà, per si algun dia haguera que llevar-ho per a posar l'antiga estació en una altra ubicació fora de l'observatori.

Tot i tenir la mateixa longitud el nou pal, he pogut guanyar en altura uns 70 centímetres, ja que ara no reposa sobre la superfície de la terrassa. Abans, amb la meua cutrewebcam, es podia observar a l'angle superior esquerre l'anemòmetre Davis, però guanyant eixos 70 cm, la webcam ja no arriba a veure l'anemòmetre al quedar més amunt de la seua visió.

Al remat, no és el que jo volia, però almenys ara tots és nou i està enllestit per a durar uns quants, potser molts, anys més.

 :)
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: felet en 09 de Abr de 09, 20:54:19 pm
En un observatori d'esta categoria, el manteniment és importantíssim.

Enhorabona i que siga per a molts anys! :D
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Timonet gelat en 13 de Abr de 09, 12:44:22 pm
Com diu felet, tot això són cosetes que cal fer de tant en tant, i estar pendent de la instal.lació de tots els elements de l'observatori és fonamental. Enhorabona i per molts anys més !!
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 30 de Abr de 09, 10:10:41 am
Des de les deu de la nit d'ahir,  meteovalencia.org no es troba operativa a causa d'una avaria de caràcter informàtic.
Va ser a eixa hora quan es va reiniciar l'equip sense haver-se'l ordenat, des de llavors, cada vegada que acaba carregant el sistema operatiu als pocs segons comença el procés de tancament. Només es manté estable al reiniciar-ho en mode de "prueba de fallos".
En aquest moment desconec l'abast del problema i tampoc se quan tornarà a estar operativa a internet l'estació. Si no es tractara d'un cosa greu o complicada, pot ser tornar aquesta nit, en cas contrari ens trobarien davant d'un cap de setmana llarg pel mig que ho complicaria.  :-\
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Timonet gelat en 30 de Abr de 09, 12:15:18 pm
Ostres... quina putà !!! Josep, espere que no siga res... intenta passar l'antivirus, etc...
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: felet en 30 de Abr de 09, 21:02:21 pm
Jo també espere que no siga res.. Ànim i a veure si en poques hores tot torna a la normalitat!  ;)
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 30 de Abr de 09, 22:34:45 pm
Ha estat tot el dia amb els tècnics i quan ho he arreplegat funcionava bé sense tancar-se, però arribe a casa i torna a estar igual, carrega l'escritori i comença del procés de tancament del windows. Ara en "modo prueba de errores" intente averiguar què està interferint. Però clar el WeatherLink no funciona perquè en esta modalitat està a mig gas l'ordinador, al menys m'ha permés fet còpia de seguretat de la carpeta del Weatherlink i puc connectar-me a internet.

Xé quin desastre  :-[
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: MeteoValència en 01 de Mai de 09, 15:40:52 pm
Ja s'ha passat el calvari, l'estació torna a estar on-line amb normalitat.

Què passava? Ni més ni menys que el SAI, i es que a banda del programa que gestiona el SAI, hi ha una opció de configuració per d'aquests elements dins del panell de control. Aquesta configuració interna del sistema operatiu estava produint el problema. Després de posar "pates amunt" tot el sistema intentant esbrinar què estava succeïnt, a l'eliminar els paràmetres del SAI des del panell de control, a tornat l'estabilitat al sistema i no s'ha tornat a tancar.

En fi... quasi dos dies de mal de cap i moltes hores invertides per una simpleria.
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: Timonet gelat en 01 de Mai de 09, 16:24:19 pm
Ostres, m'alegre molt que al final el problema haja sigut tan simple com comentes! El millor de tot és que ja ho saps per a la pròxima!
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: felet en 01 de Mai de 09, 17:10:21 pm
Al final no has hagut de recórrer a mesures dràstiques o desesperades... Millor així  :)

Ale, a la marxeta!  ;)
Títol: Re: MeteoValència. Observatori del Districte de Ciutat Vella
Publicat per: H2O en 01 de Mai de 09, 22:05:54 pm
Bona noticia