Missatges recents

Pàgines: 1 ... 8 9 [10]
91
Biblioteca / Resum meteorològic de l'hivern climàtic del 2018-2019
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 21 de Mar de 19, 10:37:25 am »
Bon dia i bona hora, companys d’afició:

Tots sabem que el temps sembla boig i que és difícil fer-hi prediccions, però el que estem veient darrerament és excepcional: hiverns pràcticament sense gelades ni rosada blanca i també quasi sense pluja. “A l’hivern, el millor amic és un bon abric” i ho continua sent, però cada vegada en necessitem un de menys gros i menys temps. I si fem cas a la dita “Hivern plujós, estiu abundós”, mala peça al teler tindrem enguany, perquè la pluja d’aquest darrer període hivernal ha estat quasi inexistent, tret d’un manat de rosades que han deixat un resultat líquid ben esquifit. De fet, l’excepcionalitat pluviomètrica de la tardor passada s’ha repetit en aquest hivern, però a l’inrevés: hem assolit un rècord de manca de pluja en 22 anys (els que porte replegant dades de pluja al meu observatori), que, amb les temperatures anormalment altes, tossudament ens confirmen (ho dic per si algú s’havia fet la il·lusió d’un canvi de tendència) la dissortada vigència del canvi climàtic cap a l’escalfament global i la sequera a les nostres latituds.

Les dades meteorològiques calculades del darrer hivern climàtic, que aplega les del trimestre amb la temperatura més baixa de l’any (desembre, gener i febrer), assenyalen una estació de mitjana més càlida del normal pel que fa a temperatures, una pluja acumulada molt per davall del patró que he agafat (mitjana de dades del 1971 al 2000 a l’observatori oficial més proper) i una força del vent propera a la mitjana del meu observatori (10/11 anys de dades), mantenint-se l’habitual domini de vents del quadrant Oest (WSW/NNW/W). L’oratge d’aquest trimestre hivernal al nostre país ha estat dominat, en superfície, per un aclaparador ensopiment anticiclònic, trufat de curts períodes de vent terral, i, en altura, per masses d’aire relativament poc fredes.

Passe, tot seguit, a donar-vos i comentar-vos les dades més destacables del trimestre esmentat, i fer una repassada a les històriques corresponents, recollides al meu observatori d’aficionat, situat al terme de Bétera, comarca valenciana del Camp de Túria:

A)   SINGULARITATS METEOROLÒGIQUES DE L’HIVERN CLIMÀTIC DEL 2018-2019:
La més destacable, com ja he esmentat abans, és la sequera rècord registrada: aquest últim hivern climàtic ha sigut el menys plujós de tot l’històric de vint-i-dos anys de registres pluviomètrics que porte arxivant en aquest racó del Camp de Túria. El nostre clima mediterrani és d’una variabilitat enorme i ens porta a situacions ben contrastades d’un any al següent; de fet, l’hivern climàtic de l’any 2017 fou el més plujós de la meua sèrie de dades, amb 306 mm; tanmateix, com veurem més endavant, la tendència general és clarament decebedora cap a la sequera. Per altra banda, també puc esmentar ací el rècord de temperatura màxima obtinguda en febrer, 25,9º C, de la sèrie d’11 anys de dades automàtiques de temperatura de què dispose.

B)   RESUM DE DADES DE L’HIVERN CLIMÀTIC DEL 2018-2019:
El podeu trobar al quadre-resum de dades meteorològiques més significatives, en aquest cas de l’hivern climàtic, que tot seguit us mostre i que inclou comentaris explicatius.

C)   GRÀFIQUES HISTÒRIQUES DE L’HIVERN CLIMÀTIC:
En graficar les dades anuals de l’Hivern climàtic, en base a l’històric de què dispose i que podeu veure a la imatge adjunta, es pot veure que, amb petites oscil·lacions, la temperatura mitjana segueix una tendència ascendent (línia verda de la recta de regressió), que a hores d’ara se situa al voltant d’1,2º C per damunt del patró (línia fosca discontínua: dades mitjanes de l’observatori de l’aeroport de Manises, sèrie 1971-2000, corregides per la diferència d’altura amb el meu observatori); mentre que la pluja total recollida, amb la lògica major irregularitat de les oscil·lacions, manté una evolució contrària (línia fúcsia de la recta de regressió), que a hores d’ara suposa una pèrdua de l’ordre de 40 mm respecte del patró (línia fosca discontínua: mitjana de la sèrie de  l’observatori citat abans). Ens trobem, doncs, en una situació semblant a la de l’any passat quant a temperatura (hem pujat 0,1º C), però clarament pitjor quant a pluja (hem baixat de -30 a -40 mm), cosa bastant lògica, vistes les dades de l’últim període hivernal.

D)   COMPARATIU AMB ALTRES DADES HISTÒRIQUES ESTACIONALS:
Les conclusions pel que fa a la comparació de les dades mitjanes del patró (període del 1971 al 2000) amb les de l’històric del meu observatori (dades del 1998 al 2019, per a la pluja --22 anys--, i del 2009 al 2019, per a la temperatura –11 anys--), introduint les dades del darrer hivern climàtic, no canvien massa respecte de les que teníem d’anàlisis anteriors; fet ben previsible, tenint en compte que els canvis climàtics són relativament lents i no es poden copsar en pocs anys.
 
Quant a pluja, tenim que, de mitjana, a l’indret on visc les pluges de l’estiu i la tardor climàtiques resulten més properes a allò esperat segons el patró triat (+ 4 % i - 2 %, respectivament), mentre que la precipitació acumulada de l’hivern climàtic hi queda per davall (- 22 %, on el dèficit ha augmentat un 4 % respecte de l’any passat) i la de la primavera climàtica, per damunt (+ 26 %).

Pel que fa a temperatura mitjana, al meu observatori no hi trobe massa diferències entre estacions climàtiques; així, la pujada tèrmica esperada per l’escalfament global s’està produint de forma bastant uniforme entre totes quatre (+ 5 ± 1 %).


Si voleu saber-ne més, podeu consultar les dades més significatives de cada mes als apunts corresponents que he publicat en aquest mateix fòrum o a l’apunt corresponent del meu blog (http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=273109).

Com faig sempre, enllestiré l’apunt esmentant les previsions meteorològiques per a aquesta primavera climàtica que ara comença. Segons AEMet, a la banda est de la península Ibèrica continuarem amb temperatures mitjanes superiors a les normals i precipitacions acumulades lleugerament inferiors a les normals al sud-est i les Illes Balears, i normals a la resta de territoris (atenció: AEMet agafa com a patró la sèrie del 1981 al 2010). Seguirem, doncs, sense canvis importants.

Quan els ocells tornen a cantar, la primavera ha arribat! Gaudiu-la com si fora l’última!

[Nota: Com em passa sovint, no puc adjuntar fitxers al post; així que les imatges les trobareu accedint al link del meu blog que he citat abans.]
92
AVApred / Re:AVAPRED 2019: Estacions escollides / Votacions
« Darrer missatge per Pacog el 21 de Mar de 19, 08:32:11 am »
VOT1: AÍN
VOT2: CORATXÀ
VOT3: MANISES
VOT4: FAGECA
93
AVApred / Re:AVAPRED 2019: Estacions escollides / Votacions
« Darrer missatge per Gamboalcoi el 20 de Mar de 19, 23:12:04 pm »
VOT1: Villamalur
VOT2: la Pobla de Benifassà - Coratxà
VOT3: Manises - la Presa
VOT4: la Vall d'Ebo
94
AVApred / Re:AVAPRED 2019: Estacions escollides / Votacions
« Darrer missatge per serratí el 20 de Mar de 19, 23:09:25 pm »
Bona nit!

VOT1:Villamalur
VOT2:Coratxà
VOT3:Gátova
VOT4:Fageca

Moltes gràcies! Pareix que les estacions estaran ben repartides, ja vorem la sort! :P
95
AVApred / Bases de l'AVAPRED 2019: suggerències i propostes de millora
« Darrer missatge per Adrià_Ontinyent el 20 de Mar de 19, 21:43:25 pm »
Obrim este fil perquè pugueu fer suggerències i propostes de millora de cara a l'AVAPRED de 2019.

Podeu trobar les bases de l'AVAPRED de 2018 ací: https://www.avamet.org/documents/bases-avapred-2018.pdf
96
AVApred / AVAPRED 2019: Estacions escollides / Votacions
« Darrer missatge per Adrià_Ontinyent el 20 de Mar de 19, 21:40:59 pm »
Bona nit.

Comencem a organitzar l’AVAPRED 2019.

Enguany volem repetir la fórmula de l’any passat perquè considerem que va ser un encert repartir territorialment les estacions, amb 2 estacions per zona en cada fase. I volem seguir buscant la màxima varietat d’estacions per a fer més entretingut el concurs: estacions plujoses amb gregal, llevant o xaloc, a zones tempestuoses, estacions amb inversió tèrmica, estacions advectives, estacions càlides, estacions amb grans o baixes amplituds tèrmiques, més ventoses o menys, etc. Volem que cada fase tinga la màxima varietat possible!

A més, repetiran les Illes Columbretes i Tabarca però s’intercanviaran d’estació, passant Tabarca a la primavera i Columbretes a la tardor. També hem volgut incloure moltes de les noves estacions i donar-los opcions a aquelles estacions pròpies d’AVAMET que encara no havien participat al concurs.

Hem elaborat una llista d’estacions parcialment tancada però volem que la última decisió la tingueu vosaltres votant entre diverses opcions.


ZONA NORD:

FASE 1:
S’estrena al concurs la nova estació de Vallibona (els Ports), que esperem que done sorpreses en quant a inversions tèrmiques i sobretot amb les tronades primaverals. Es donarà a escollir entre una de les estacions d’Espadà, no massa inversives però molt plujoses i interessants i que ja havien participat al concurs:

- ESCOLLIBLE: Villamalur (l’Alt Millars): va participar a la fase 2 de 2016.
- ESCOLLIBLE: Aín - Hotel Benialí (la Plana Baixa): va participar a la fase 2 de 2018.


FASE 2:
L’estació de les peculiars Illes Columbretes torna a participar però en lloc de a la primavera, ho farà a la tardor, esperem que reba bona cosa de pluja! Es dóna a escollir entre 3 estacions a més de 1000 metres de l’interior nord que ja han participat a l’AVAPRED però que són molt diferents entre elles:
- ESCOLLIBLE: Portell de Morella (els Ports): va participar a les dues fases de 2014 i a la fase 1 de 2015.
- ESCOLLIBLE: La Pobla de Benifassà - Coratxà (el Baix Maestrat): va participar a la fase 1 de 2018.
- ESCOLLIBLE: Vistabella del Maestrat - Sant Joan de Penyagolosa (l’Alcalatén): estació veterana, ha participat els anys 2015, 2016, 2017 i 2018, dues vegades a la Fase 1 i dues vegades a la Fase 2.


No s’ha donat a escollir l’estació de Torás (l’Alt Palància) perquè des de fa un temps té problemes amb la senyal i fins no estar segurs de que tot funcione bé preferim que no entre al concurs i per a que no torne a passar el que va succeir l’any passat amb Castell de Castells. Esperem que al 2020 Torás puga per fi optar a debutar al concurs.ZONA CENTRE:

FASE 1:
S’estrena al concurs la nova estació de Requena - Finca San Blas (la Plana de Utiel-Requena), molt freda i extrema en amplituds, i també de fortes tronades. Després de quasi 5 anys instal·lada, participarà enguany per primera vegada la Barraca d’Aigües Vives (la Ribera Alta), població plujosa i molt càlida.

FASE 2:
S’estrena també, després d’haver estat substituïda l’estació antiga, Enguera - el Transformador (la Canal de Navarrés), esperem que es puga lluir molt amb algun episodi de pluges de gregal. Es dóna a elegir entre 3 estacions del nord, ben diferents entre elles:

- ESCOLLIBLE: Titaguas - Cosmofísica (els Serrans): va participar a les dues fases de 2014 i a la fase 1 de 2015.
- ESCOLLIBLE: Gátova (el Camp de Túria): va participar a la fase 1 de 2017.
- ESCOLLIBLE: Manises - la Presa (l’Horta): una de les estacions més recentment instal·lades i que no ha participat mai. En cas de participar, no s’haurà de predir el vent: a l’igual que el Càmping Mariola, l’anemòmetre no es troba instal·lat a una altura suficient perquè les mesures es consideren vàlides.


Enguany descansaran estacions que ja havien participat en 2018 com València - l’Albufera/Tancat de la Pipa i Pinet, a més d’Ayora - San Benito (2017 i 2018) i la veterana Requena - Casas del Río (2016, 2017 i 2018). També descansaran Puebla de San Miguel (2017), Cortes de Pallás - Venta de Gaeta (2016 i 2017) i la veterana Bocairent - Càmping Mariola (2015, 2016 i 2017). De moment Bicorp - los Botijos no debutarà a la tardor al fer-ho la seua veïna Enguera - El Transformador, que va estar ja a punt de debutar l’any passat.ZONA SUD:

FASE 1:
Repeteix l’estació d’el Pinós – el Rodriguillo (el Vinalopó Mitjà), de les més fredes de l’interior sud i amb gran potencial per a les tronades. També participa l’Illa de Tabarca (l'Alacantí) però ara a la primavera: predir les seues màximes en dies amb lluita entre la brisa i el ponent serà molt emocionant!

FASE 2:
S’estrena al concurs l’estació més meridional i recentment instal·lada: Pilar de la Horadada - Pinar de Campoverde (el Baix Segura), situada a una zona del sud on a la tardor pot ploure bastant. Es dóna a elegir entre 3 estacions del nord, ambdues ben plujoses i amb inversions tèrmiques:

- ESCOLLIBLE: Fageca (el Comtat): va participar a la segona fase de 2017.
- ESCOLLIBLE: La Vall d’Ebo (la Marina Alta): estació molt veterana, va participar a les dues fases de 2014, a la primera de 2015 i 2016 i a la segona de 2017.


Enguany descansaran Castell de Castells i Benimaurell, que ja van participar al 2018. Forna de moment no debutarà al concurs perquè encara són freqüents els problemes amb internet.En resum:

FASE 1:
- Vallibona
-   VOT 1: Villamalur / Aín - Hotel Benialí
- Requena – Finca San Blas
- la Barraca d’Aigües Vives
- el Pinós - el Rodriguillo
- Alacant - l’Illa de Tabarca

FASE 2:
- VOT 2: Portell de Morella / la Pobla de Benifassà - Coratxà / Vistabella del Maestrat - Sant Joan de Penyagolosa
- Castelló de la Plana - Illes Columbretes
- VOT 3: Titaguas - Cosmofísica / Gátova / Manises - la Presa
- Enguera - El Transformador
- VOT 4: Fageca / la Vall d’Ebo
- Pilar de la Horadada - Pinar de Campoverde


Esperem que ens aneu dient per este fil les vostres votacions, indicant-ho de la següent manera:

VOT1:
VOT2:
VOT3:
VOT4:

Es podrà votar fins el 27 de març, eixe dia inclòs.

Moltes gràcies a tots per participar.
97
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguimiento meteorológico Marzo/Març 2019
« Darrer missatge per Elche el 20 de Mar de 19, 14:42:23 pm »
Buenas tardes, en estos momentos tenemos en Elche 12,4ºC, con 65% de humedad. En estos momentos está chispeando.
98
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguimiento meteorológico Marzo/Març 2019
« Darrer missatge per Elche el 19 de Mar de 19, 18:47:57 pm »
Buenas tardes, en estos momentos tenemos en Elche 13,3ºC, con 63% de humedad y 1024 hPa.
99
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguimiento meteorológico Marzo/Març 2019
« Darrer missatge per Elche el 14 de Mar de 19, 11:35:48 am »
Buenos días, en estos momentos tenemos en Elche 15,9ºC, con 54% de humedad y cielo despejado.
100
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguimiento meteorológico Marzo/Març 2019
« Darrer missatge per Elche el 08 de Mar de 19, 10:03:00 am »
Buenos días, en estos momentos tenemos 16,8ºC  con 48% de humedad y cielo despejado.
Pàgines: 1 ... 8 9 [10]