Sobre AVAMET > AVApred

A debat, noves bases AVAPRED 2017

(1/5) > >>

AVAMET:
Bon dia a tothom,

Atesos alguns problemetes que van haver amb l'AVAPRED de l'any pasat caldrà valorar entre tots i decidir quins seran els punts a canviar respecte a les bases de 2016.

Per començar recopilarem la relació de punts que no van acabar de funcionar bé:

 1. Rangs de puntuació en temperatura
 2. Correcció de pluviometria amb Hellman durant les etapes
 3. Pèrdua de dades d'estacions per a càlcul d'extrems
 
*Aquesta llista es troba oberta i si qualsevol soci troba algun element del concurs a millorar explicant-ho raonadament es podrà incloure a la llista.

A continuació expliquem perqué

1. Es considera que el merit que té encertar fins a la dècima el valor exacte de la temperatura, i l'aleatorietat que això comporta, es troba massa premiat respecte a l'aproximació de +-1ºC.
2. El fet de que en unes estacions es corregisca per pluvio manual i altres no implica una desigualtat entre estacions i incertesa per als concursants, doncs són variacions que no es poden eliminar del desenvolupament automatitzat del concurs.
3. El fet de que hi haja estacions que deixen de funcionar al llarg del cap de setmana i en alguns casos sense datalogger fa que els concursants, en el millor dels casos,  s'hagen d'esperar a recuperar les dades  per a calcular els extrems, i en el pitjor que es perga la dada i no puguen tindre el resultat d'aquella estació per la que han apostat.

Així que per a solucionar tots aquestos entrebancs s'ha proposat una solució de la següent manera:
1. Canviar el sistema de puntuació de temperatures en progressió exponencial per un en progressió linial, veure la figura que s'adjunta.
2 i 3: Nova proposta de concurs, tal i com vam explicar a l'assemblea de Quart en fem dos propostes i que cadascú trie la que més li agrade:

Proposta 1:
Mantindre la dinàmica del concurs amb dos modalitats, però invertint les estacions que intervenen:
a) Les estacions de concurs d'extrems serien les estacions pròpies, excepte aquelles que no tenen datalogger (Forna i Castells) per tant 15 estcacions per ara, però amb espectatives de que pronte en siguen 17 amb les incorporacions de Gàtova i Rodriguillo (Pinós).
b) Les estacions a fer el concurs indivudual serien tres per cada fase i serien estacions de socis que no tingueren els problemes observats als punts 2 i 3 que ací s'han exposat.  Es faria una llista d'aquelles estacions que compliren els requisits (2 i 3) i que tingueren a un soci que es fera responsable de donar les dades en cas de que hi haguera algun problema amb l'estació. De totes les estacions de la llista els concursants escollirien 3 per a cada fase.

La resta de funcionament podria seguir igual respecte a l'any pasat, si de cas, al facilitar la dinàmica del concurs i si els participants ho creuen convenient podria reintroduir-se la variable vent a la modalitat del concurs d'extrems.

Proposta 2:
Suprimir la modalitat que ens diferència del concurs Meteopred i concursar amb 3 o 4 estacions pròpies sense modalitat d'extrems.

La resta de funcionament podria seguir igual respecte a l'any pasat, si de cas, al facilitar la dinàmica del concurs i si els participants ho creuen convenient podria reintroduir-se la variable vent.

Queda obert un termini d'unes setmanes per a escoltar les opinions dels participants i per a redactar unes noves bases, esperem poder començar el concurs a principis de març amb l'etapa de prova.

Reben una cordial salutació,

Junta Directiva d'AVAMET

Adrià_Ontinyent:
Hola. No sé si podré participar però deixe ací les meues suggerències!

Tema puntuació

Em pareix perfecte canviar-ho perquè el sistema de hui en dia és injust, perquè amb 0,0 tens 30 punts però amb només 1ºC de distància et quedes ja amb només 10 punts i amb 2ºC, que tampoc és tan mala predicció, amb 4 punts...

La proposta actual que esteu fent és així:
0: 30punts
1: 20p
2: 15p
3: 10p
4: 5p
5: 0p

Anem a vore. Eixa progressió NO és linial de cap de les maneres, perquè segueix havent més marge en la puntuació del 0 a l'1 (1 punt cada 0,1ºC) que de 1'1 a 5,0 (1 punt cada 0,2ºC). Així que este sistema segueix valorant proporcionalment més el fet de quedar-se entre els 0 i els 1,0ºC de distància amb el valor encertat. És just que clavant el valor tingues 30 punts, si et quedes a 1,0ºC en tingues 20 però amb 2,0ºC en tingues 15? Són valors massa pareguts i no és un sistema linial.

La meua proposta és totalment linial del 0 al 5, i per a fer-ho s'han de pujar les puntuacions, amb un màxim de 50 punts per al fet de clavar el valor:
0,0: 50p
0,5: 45p
1,0: 40p
1,5: 35p
2,0: 30p
2,5: 25p
3,0: 20p
3,5: 15p
4,0: 10p
4,5: 5p
5,0: 0p

Així seria un sistema realment just, on cada dècima que et quedes més prop del valor exacte tens 1 punt més.

Pose les puntuacions exactes:

0,0   50 punts
0,1   49
0,2   48
0,3   47
0,4   46
0,5   45
0,6   44
0,7   43
0,8   42
0,9   41
1,0   40
1,1   39
1,2   38
1,3   37
1,4   36
1,5   35
1,6   34
1,7   33
1,8   32
1,9   31
2,0   30
2,1   29
2,2   28
2,3   27
2,4   26
2,5   25
2,6   24
2,7   23
2,8   22
2,9   21
3,0   20
3,1   19
3,2   18
3,3   17
3,4   16
3,5   15
3,6   14
3,7   13
3,8   12
3,9   11
4,0   10
4,1   9
4,2   8
4,3   7
4,4   6
4,5   5
4,6   4
4,7   3
4,8   2
4,9   1
5,0   0

Jo crec que seria més just així, no creeu?

Adrià_Ontinyent:
Tema: Canvi del funcionament del concurs

Estic a favor de canviar-ho perquè era injust apostar per 1 de les 150 o 200 estacions dels socis que hi ha, i que justament eixe cap de setmana no apareguera en la llista, o que fora corregida la pluja, per exemple. Com de fet va passar i va crear malestar.

Dit això, jo vull escollir la Proposta 2, però exposaré per què.

Amb la Proposta 1:
- Posar en la modalitat d'extremes les estacions pròpies farà molt més senzilla i AVORRIDA esta part del concurs. Tots sabem que Sant Joan de Penyagolosa marca el 95% dels dies la temperatura mínima, menys quan pel nord faça vent, que la marcarà el Càmping Mariola. I en quant a la màxima, en hivern només hi ha 2 opcions: el Tancat de la Pipa i la Barraca d'Aigües Vives, que estan en la costa; i quan faça calor a partir d'abril-maig, Casas del Río serà la reina absoluta, ja que cap altra estació pròpia li pot fer ombra. Açò és així i tots ho sabem, hi ha poques estacions pròpies de moment i és molt fàcil de predir les extremes amb només les estacions pròpies, i això pot convertir esta part del concurs en molt avorrida i previsible...
- Predir estacions Davis dels socis pot ser interessant, sí. Però no ens enganyem, jo crec que les estacions més interessants de la xarxa MXO són les pròpies de l'Associació, com ara Vistabella, Casas del Río, Venta Gaeta, Càmping Mariola, la Vall d'Ebo, etc... i si adoptem la Proposta 1, deixarem de fer la predicció concreta per a eixes estacions.


Dit això, en un futur, quan AVAMET d'ací uns quants anys puga tindre 30-40 estacions pròpies i en moltes més zones que representen millor tots els climes del nostre territori, aleshores sí que seria un bon moment per a adoptar esta Proposta 1, perquè farà que el concurs siga més emocionant. Però ara mateix no ho veig perquè és massa previsible.La Proposta 2 em pareix més interessant. Seria convertir el concurs en la predicció de diverses estacions concretes. Si guanya esta proposta, en lloc de predir-ne 3 + les extremes, com hem estat fent els últims anys, seria predir-ne una més, 4 estacions pròpies cada fase del concurs. O fins i tot 5 si la gent volguera. Per exemple (és un exemple, ja es decidiria per votació):

FASE 1:
- Vistabella del Maestrat - Sant Joan de Penyagolosa
- Villamalur
- Casas del Río
- Cortes de Pallás - Venta de Gaeta
- la Vall d'Ebo

FASE 2:
- Portell de Morella
- Puebla de San Miguel
- Gátova
- Ayora - San Benito
- la Vall de Laguar - Benimaurell


El vent ja es va votar l'any passat i la gran majoria de la gent no el volia, jo també pense que amb temperatura i precipitació anem bé.  :)

AVAMET:
D'acord amb la proposta d'Adrià introduim a la gràfica la seua proposta de puntuació per a les temperatures, aquesta seria completament linial, donat que augmenta la valoració de puntuació fins als 50 punts.

Per a mantindre l'equilibri del concurs aquesta modificació implicaria augmentar la puntuació màxima de la pluja a 50 punts, cosa que tècnicament no suposaria massa problemàtica, ja que únicament caldria canviar la fórmula actual:
30-(3*(ABS(categoria real-categoria pronòstic)))

per:
50-(5*(ABS(categoria real-categoria pronòstic)))

Si us sembla bé la seua proposta de puntuació per a temperatura feu-ho saber i es tindrà en consideració front a la proposta inicial.

Salutacions,
JD

Manuel N:
A mi la puntuación de temperatura nueva, propuesta por Adriá me parece más justa indudablemente.
Con respecto al viento, a mi me da igual, si finalmente se incluye, el sistema de puntuación debería ser parecido al de preci, por intervalos, pienso yo.
Con respecto al modelo de extremos de estaciones de socios del 15-16 a mi me parece bien como está, pero le daría  cierta dificultad añadida si se excluyeran  las propias, que como todos sabemos están ubicadas en lugares con ciertas singularidades que son faciles de predecir, cuando estas no son las elegidas de fase.   El tema de correcciones es un tema complicado de tratar, no se le puede decir al socio que no corrija sus datos si están mal hasta que se haga el calculo del avapred, quizás lo ideal sería predecir los  extremos sin que entraran las propias y elegir dos de cada por si falla la primera opción por temas tecnicos.

Navegació

[0] Índex de Missatges

[#] Pàgina Següent

Go to full version