Autor Tema: Símbols meteorològics internacionals (llegir post)  (Llegit 2113 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Javi Casas

  • Reixiu
  • *
  • Missatges: 5
  • Inimene õpib niikaua kui elab.
Símbols meteorològics internacionals (llegir post)
« el: 20 de Set de 19, 20:30:40 pm »
Bona vesprada! ;D

Com vaig dir en el meu post de presentació, estic treballant en un projecte, el qual vaig a descriure en este post. Se m'ocorreguí per casualitat, quan tenia la mirada perduda sobre el quadern pluviomètric de l'AEMET, que conté alguns d'estos símbols. Vaig pensar: "Hi ha alguna forma d'escriure-los amb ordinador?". La resposta va ser no, llevat de dos, el de rajos i el de tormenta ( i , respectivament). Així que em posí a treballar.

Al principi semblava un treball titànic, havent de crear a mà cada símbol a Adobe Illustrator (un programa d'edició vectorial). Em basava en els documents oficials de l'OMM (Organització Meteorològica Mundial, WMO en anglès), que definixen tant els símbols com els seus significats:
Com veeu, és prou liós si s'endinsem en el món de la normalització. Imagineu el que me costà trobar aquests documents. Al vore tants símbols, no vaig tardar molt en investigar més a fons per buscar un directori i trobí este: https://commons.wikimedia.org/wiki/Weather_map. No tenia tots els símbols ni molt menys, però un avanç és un avanç. Després d'arreglar un poc i uniformitzar el disseny dels símbols, em vaig topetar amb un projecte de GitHub (https://github.com/OGCMetOceanDWG/WorldWeatherSymbols) que em salvà la vida. És un recopilatori de tots els símbols, inclús alguns que no vaig poder trobar referències. Gràcies a la llicència del projecte (CC BY 4.0, visible a https://github.com/OGCMetOceanDWG/WorldWeatherSymbols/blob/master/LICENSE.md) som lliures de compartir, reutilitzar, modificar i utilitzar per a qualsevol propòsit. Així que em descarreguí el projecte sencer i comencí a treballar des d'ahí, estalviant-me un fum de treball farragós.

Tots els símbols són guardats com .svg i pujats a una web que es diu Fontastic (http://fontastic.me/) que em permet fer una font de icones només pulsant un botó. Ací teniu una foto de com lluïx la font per ara:

També he dissenyat símbols per al vent que es poden vore lleugerament a la primera fila que, si voleu, puc incloure en la versió que no presente a Unicode per evitar que la rebutgen només vore-la per la quantitat de símbols que en té (83 soles símbols dddd).

Parlant d'Unicode, supose que molts de vosaltres el coneixereu. Si no, és, a grans trets, la codificació internacional de símbols, gràcies al qual podem escriure als ordinadors els milers de caràcters xinesos, per exemple. (Ací podeu fer-se una idea de quants caràcters hi ha, per a tornar-se boig: https://decodeunicode.org/.)

En la web oficial del Consorci (organisme que regula Unicode) es permeten suggerències de caràcters o sets d'aquestos. Aixó és el que vullc fer, presentar-los per a que, possiblement, s'afegisquen al codi i tot lo món puga escriure'ls on siga.

Després del rotllo que vos he pegat, ve quan necessite la vostra ajuda. Per poder proposar qualsevol cosa a Unicode, es necessita una llista d'exemples on s'haja utilitzat allò que vols presentar. Em faríeu el favor de llistar alguns recursos on conegau que puc trobar exemples d'estos símbols? Estaria eternament agraït. A més, que vos pareix el projecte? És bona idea? En cas de ser acceptat, vos serà útil poder escriure els símbols?

Res més per hui (ja vale no?), moltes gràcies a tots, especialment a aquells que han arribat fins ací. Si teniu qualsevol dubte perquè no m'explicat bé o el que siga, no dudeu en preguntar-me'l.

Un plaer poder formar part d'aquesta associació, salutacions.
« Darrera modificació: 05 de Oct de 19, 11:54:39 am per Javi Casas »