Missatges recents

Pàgines: [1] 2 3 ... 10
1
Biblioteca / Resum meteorològic de la primavera climàtica del 2019
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 17 de Jun de 19, 15:37:56 pm »
Bon dia i bona hora, companys d’afició:

Com sabeu, es considera primavera climàtica al trimestre en què les temperatures pugen després del període més fred de l’any. Són mesos temperats que al nostre hemisferi septentrional corresponen a març, abril i maig, i que ens porten al reinici del cicle inacabable de la vida dels éssers estrictament lligats a la natura. Les dades calculades de l’última primavera climàtica al meu observatori assenyalen una estació de mitjana pràcticament normal quant a temperatura (agafe com a patró la mitjana de dades de la sèrie 1971 al 2000 a l’aeroport de Manises, corregida per la diferència d’altitud entre observatoris), una pluja acumulada un terç per damunt del que esperàvem (la que ens dóna la mitjana de la sèrie citada abans), una força del vent en la línia del que marca la mitjana del meu observatori (11 anys de dades) i una direcció dominant de l’oest, la segona més habitual al meu observatori; on l'històric assenyala com a majoritària la de l’est, dins d’una evolució mensual progressiva des de l’oest fins a l’est, conforme ens anem acostant cap a l’estiu, quan dominen clarament les brises de l’est.

Passe, tot seguit, a comentar les singularitats i les regularitats trobades com a resultat d’aplegar les dades del trimestre esmentat, recollides al meu observatori d’aficionat, situat al terme de Bétera, partida de les Malladetes, comarca valenciana del Camp de Túria:

A)   SINGULARITATS METEOROLÒGIQUES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA DEL 2019:

Una que no és estrictament primaveral, perquè agafa tot el primer trimestre de l’any, pense que resulta d’interès fer-ne insistència ací: aquest primer trimestre del 2019 ha sigut el més sec en 155 anys a la ciutat de València.
 
Les altres les trobem a l’abril, que és el mes que ens ha portat més notícies meteorològiques singulars: L’oratge d’aquest abril del 2019 ha estat dominat per un episodi persistent de vent fort de gregal i un embossament d’aire fred en altura (DANA o “gota freda”) durant els dies de Pasqua, del 18 al 22, que ha regat a bastament quasi tot el territori valencià, totalitzant fins a 400 mm (segons dades d’AVaMet) en els indrets tradicionalment més plujosos del país, assolint-se, en alguns de més al sud, registres rècord en els darrers 50 anys. La persistència d’altes pressions a Escandinàvia ha estat un dels factors clau en aquest episodi extraordinari. Un episodi que va portar algunes inundacions sortosament lleus i també va retornar l’aspecte eixerit i el color llampant als nostres camps. Per altra banda, aquest abril ha sigut el més ventós de la sèrie d’11 anys de dades recollides al meu observatori (7 km/ h de velocitat mitjana del vent), assolint-se el dia 20 la marca anual de ratxa màxima (85,3 km/ h, de l’ENE), que a més és rècord absolut d’abril al meu observatori i el segon valor anual més alt de la sèrie.

B)   RESUM DE DADES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA DEL 2019:

Vegeu-lo al quadre-resum de dades meteorològiques més significatives de la primavera climàtica que adjunte, el qual inclou comentaris explicatius. Hi podem veure que destaca el meteor de la pluja, que ha estat un 36 % superior al patró.

C)   GRÀFIQUES HISTÒRIQUES DE LA PRIMAVERA CLIMÀTICA:

En graficar les dades anuals de la primavera climàtica, en base a l’històric de què dispose i que podeu veure a les imatges adjuntes, podem veure que, amb petites oscil·lacions, continuem amb les tendències de l’any passat; cosa lògica ja que els canvis climàtics són lents i no es poden copsar en pocs anys. A més, hem de tenir en compte que es tracta de dades d’un observatori automàtic d’aficionat (pel que fa a les termomètriques i eòliques), on sols la temperatura ha estat contrastada amb patrons de calibratge, i no han estat sotmeses a anàlisis de significació estadística.

Tenint en compte aquestes limitacions, veiem que, quant a l’històric de dades del meu observatori pel que fa a la primavera climàtica, la temperatura mitjana segueix una tendència ascendent (línia verda de la recta de regressió), que a hores d’ara se situaria al voltant d’1,1º C per damunt del patró (línia fosca discontínua; valor que ha baixat 0,3º C respecte de l’any passat); mentre que la pluja total recollida, amb la lògica major irregularitat de les oscil·lacions, manté una evolució descendent (línia fúcsia de la recta de regressió), però que actualment seria aproximadament coincident amb el patró (línia fosca discontínua; valor lleugerament superior a l’obtingut en 2018); malgrat els 50 mm de pèrdua estimada en 22 anys; la qual cosa, per altra banda, podria indicar que el patró triat, malgrat la proximitat entre observatoris (uns 10 km en línia recta), no s’ajusta bé a les característiques climàtiques de l’indret de mesura.  Ens trobaríem, doncs, en situació d’escalfament climàtic, com ja s’ha anat confirmant resum rere resum.

Si voleu saber-ne més, podeu consultar les dades més significatives de cada mes als apunts corresponents que he publicat en aquest mateix fòrum o a l’apunt corresponent del meu blog (http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=273374).

Com faig sempre, enllestiré l’apunt fent esment de les previsions meteorològiques per a aquest estiu climàtic que ara comença: segons AEMet, a quasi tota la península Ibèrica continuarem amb temperatures mitjanes superiors a les normals i precipitacions acumulades normals. Cap novetat, doncs.

Aprofiteu l’estiu, les festes i les vacances, que “A l’estiu, tot el món viu”.
2
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguimiento meteorológico Junio-Julio 2019
« Darrer missatge per Elche el 17 de Jun de 19, 09:39:06 am »
Buenos días desde Elche, amanecemos con el cielo despejado y temperaturas en estos momentos de:

Sector V:            25,9ºC
Velarde:             22,2ºC
Nuevo Altabix:    24,8ºC
3
Seguiments / Seguimientos / Seguimiento meteorológico Junio-Julio 2019
« Darrer missatge per Elche el 17 de Jun de 19, 09:31:54 am »
Buen seguimiento ;)
4
Biblioteca / Resum meteorològic de maig del 2019
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 03 de Jun de 19, 11:47:54 am »
Bon dia, companys:

L’oratge d’aquest últim maig ha sigut prou normal en comparança amb els valors que agafe com patró (mitjana de temperatura i precipitació acumulada de l’estació oficial més pròxima a la meua: aeroport de Manises, entre els anys 1971 i el 2000). Així, la temperatura mitjana ha sigut de 17,8º C (tan sols 0,1º C per damunt del patró); ha plogut pocs dies, però en quantitat suficient per no haver de patir sequera (39,4 litres/m2, 3,4 més que el patró; les pluges més importants han sigut de tempestes que s’han desenvolupat al sistema Ibèric i després s’han acostat fins al prelitoral i el litoral) i el vent ha bufat d’acord amb la mitjana de dades del meu observatori (velocitat = 5,0 km/ h, la mateixa que la mitjana dels últims 11 anys); encara que la direcció dominant ha sigut de ponent (OSO, que no és la més habitual en un mes de maig al meu observatori, sinó la de llevant: ESE).

Pel que fa al balanç pluviomètric anual, s’ha reduït una mica el dèficit que arrossegàvem per la sequera hivernal, deixant-lo en un -17 %. Pel que fa a l’any hidrològic 2018-2019 (balanç pluviomètric des de Setembre del 2018 fins al mes actual,) mantenim un superàvit del 45 %, gràcies a una tardor excepcional.

A més a més, tot seguit adjunte, per una banda, un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent, i, per altra, les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes del cinquè mes de l’any 2019, tal com han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes, anomenat la Conarda.

En qualsevol cas, també podeu veure el adjunts i ampliar aquesta informació a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=273360.

Ara, a gaudir de la calor de l’estiu; perquè cada cosa al seu temps sempre ens fa bé: “Fred per Nadal i calor per sant Joan, salut per tot l’any”.
5
Biblioteca / Resum meteorològic d'abril del 2019
« Darrer missatge per Ilde C. P. el 06 de Mai de 19, 13:05:01 pm »
Bon dia, companys:

Abril és un mes de primavera, d’oratge canviant de fred a calor, moltes vegades inestable i aquest any no ha sigut l’excepció. La meteorologia d’aquest abril ha estat dominada per un episodi persistent de vent fort de gregal i un embossament d’aire fred en altura (DANA o “gota freda”) durant els dies de Pasqua, del 18 al 22, que ha regat a bastament quasi tot el territori valencià, totalitzant fins a 400 mm en els indrets tradicionalment més plujosos del nostre país, assolint-se, en alguns de més al sud, registres rècord en els darrers 50 anys. La persistència d’altes pressions a Escandinàvia ha sigut un dels factors clau en aquest episodi extraordinari. Un episodi que ha portat inundacions sortosament lleus i també ha fet possible retornar el color llampant als nostres camps, malgrat que no hem pogut eixir de casa per gaudir-ho com cal; però també ha afermat un abril normal quant a temperatures i el més ventós de la sèrie d’11 anys al meu observatori.

Passant a les dades meteorològiques més importants que han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes, anomenat la Conarda, tenim:

- Temperatura mitjana = 14,5º C, exactament igual a la que marca la sèrie normal (agafe la del 1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura entre observatoris) per a un mes d’abril.

- Pluja recollida = 83,4 mm, un 120 % superior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a abril. Això ha fet que el balanç pluviomètric anual haja rebaixat significativament el seu dèficit fins a un 24 % i, pel que fa a l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de setembre del 2018 fins al mes actual), que augmente el superàvit, que s’arrossega des de la tardor climàtica passada, fins a un 48 %.

- Vent: Intensitat mitjana = 7,0 km/ h, 2,0 km/ h superior a la mitjana d’11 anys de dades recollides al meu observatori en abril i marca destacada de la sèrie. Direcció dominant de l’Oest (WSW), la segona més habitual al meu observatori en abril (ESE = 36 %, WSW = 27 %, W = 20 %, ENE = 9 %, E = 9 %).

A més a més, tot seguit adjunte, per una banda, un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent, i, per altra, les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes del quart mes de l’any 2019, tal com han quedat registrades al meu observatori.

I si voleu ampliar l’anterior informació, ho podeu fer a l’apunt que he penjat al meu blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/ildecp/?p=273259.

A gaudir d’un maig florit i assolellat ("Abril plovent, maig rient"); tot i que una mica més de pluja no ens aniria malament (“Aigua de maig, pa per tot l’any”).
6
Instruments / Instrumentos / Re:Estació a Gandia
« Darrer missatge per Fluvial94 el 20 de Abr de 19, 13:50:23 pm »
Aún estas por este mundillo?
7
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguimiento meteorológico Abril 2019
« Darrer missatge per Elche el 19 de Abr de 19, 23:12:15 pm »
Buenas noches, en Elche llueve en estos momentos torrencialmente.

Temperatura: 12,9ºC
Humedad: 90%
Presión: 1016 hPa
Lluvia hoy: 48,2 mm
8
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguimiento meteorológico Abril 2019
« Darrer missatge per Elche el 13 de Abr de 19, 12:53:15 pm »
Buenas tardes. Día primaveral hoy en Elche.

  • Temperatura: 22,1ºC
  • Humedad: 37%
  • Presión: 1018 hPa
9
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguimiento meteorológico Abril 2019
« Darrer missatge per Elche el 12 de Abr de 19, 12:27:11 pm »
Buenas tardes. Datos actuales en Elche:

  • Temperatura: 19,7ºC
  • Humedad: 35%
  • Presión: 1017 hPa
10
Seguiments / Seguimientos / Re:Seguimiento meteorológico Abril 2019
« Darrer missatge per Elche el 08 de Abr de 19, 23:01:50 pm »
Buenas noches. Datos actuales en Elche:

  • Temperatura: 16,7ºC
  • Humedad: 70%
  • Presión: 1013 hPa
Pàgines: [1] 2 3 ... 10